Archeologen ontdekken 'Chinees PompeÔ'

Icoon Wetenschappelijk nieuwsIn China zijn de ruÔnes ontdekt van een dorp dat ongeveer 700 jaar geleden werd verwoest door een aardbeving. Volgens de Chinese media doet de vondst denken aan de Italiaanse stad PompeÔ. De ruÔnes werden ontdekt tijdens opgravingswerkzaamheden in verband met de aanleg van een nieuwe snelweg.

Volgens het officiŽle agentschap Xinhau lijkt het erop dat het onbekende dorpje een welvarend commercieel centrum was. Het dorpje, gelegen in de noordelijke provincie Hebei, had haar bloeiperiode tijdens de Song-dynastie (960-1279) en de Yuan-dynastie (1279-1368).

De archeologen vonden koperen munten uit de Song en Yuan dynastie, en resten van vazen, borden en kopjes. Er zijn geen menselijke resten gevonden die dateren van na de Yuan dynastie, wat aangeeft dat het dorpje tijdens deze dynastie verwoest is.

Aan het eind van de Yuan-dynastie waren er vier opeenvolgende overstromingen en een hevige aardbeving, die alle het dorpje verwoest kunnen hebben. De onderzoekers gaan ervan uit dat de aardbeving de oorzaak is van de verwoesting.