'666 is niet het Getal van het Beest'

Icoon Getal van het BeestNiet 666, maar 616 is het Getal van het Beest. Dat beweren wetenschappers op basis van het oudste bekende exemplaar van het Nieuwe Testament. De uit de derde eeuw daterende manuscripten die in de 19e eeuw werden opgegraven in het Egyptische Oxyrhynchus zijn pas recent voor een deel ontcijferd.

Het Getal van het Beest komt uit de Openbaring van Johannes. De apostel ziet in een visioen twee monsters, een 'beest uit de zee' en een 'beest uit de aarde'. Het beest uit de aarde is te herkennen aan een getal; 666 naar tot nu toe werd aangenomen. Over de betekenis van dit getal wordt al eeuwen gespeculeerd. Het Beest uit de Aarde wordt van oudsher geÔdentificeerd met de antichrist, wiens verschijning het einde der tijden inluidt. Een theorie is dat 666 refereert aan de Romeinse keizer Nero, die in de eerste eeuw christenen liet vervolgen.

In het gevonden fragment uit het Nieuwe Testament lijkt echter 616 te staan. Volgens wetenschapper David Parker van de Universiteit van Birmingham zou dit een theorie dat het getal zou verwijzen naar keizer Caligula, die de tempel van Jeruzalem ontwijdde door er een standbeeld van zichzelf te plaatsen, nieuw leven inblazen.

Of fundamentalistische evangelisten die het getal gebruiken om te verwijzen naar het eind der tijden hun apocalyptische preken gaan aanpassen is niet bekend. Ook numerologen, complotdenkers en satanisten zullen wellicht hun theorieŽn over de diepere betekenis van het Getal van het Beest in de prullenbak moeten gooien, om over getatoeŽerde heavy-metalfans maar te zwijgen. Peter Gilmore, hogepriester van de in New York gevestigde Satanskerk, reageerde onbewogen op de 'openbaring'. "Door te verwijzen naar 666 gebruiken we iets waar christenen bang voor zijn. Als zij het Getal van het Beest wijzigen in 616 dan gaan we simpelweg ook dat getal gebruiken", aldus Gilmore.

616 is het getal van het beest
Het fragment uit het Nieuwe Testament, met
in de derde regel de letters chi, iota en sigma,
die zouden staan voor het getal 616.

-
Met dank aan Nononono, die dit bericht submitte.