Britse zondagskranten kiezen voor Blair

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsVerschillende Britse zondagskranten hebben vandaag partij gekozen voor premier Tony Blair en zijn Labour-partij. Aanstaande donderdag vinden er in het Verenigd Koninkrijk verkiezingen plaats, die uit moeten maken of Blair mag beginnen aan een derde ambtstermijn. Alle opiniepeilingen laten een voorsprong van drie tot acht procentpunten zien voor Labour.

The Observer, The Independent on Sunday, News of the World, The Sunday Mirror en The People riepen hun lezers op om de partij van Blair te steunen. The Independent merkte daarbij op dat de normen en waarden van de Liberaal-Democraten beter bij de krant passen, maar kiest 'realistisch' voor Labour. In het districtenstelsel dat in het Verenigd Koninkrijk geldt zullen de zetels voornamelijk tussen de Conservatieven van leider Michael Howard en Labour worden verdeeld.

De grootste zondagskrant, The Sunday Times, en de Sunday Express schaarden zich achter de Conservatieve Partij. De laatste krant opende vandaag met een nieuw vermeend Irak-schandaal dat negatief zou kunnen uitpakken voor Blair. De krant heeft de hand weten te leggen op geheime notulen, waaruit blijkt dat de Britse premier ruim voor de Irak-oorlog al uitging van een militair ingrijpen. "We moeten werken vanuit de aanname dat het Verenigd Koninkrijk zal deelnemen aan elke militaire operatie", was een conclusie van de bijeenkomst van de regering met enkele militaire raadgevers, die op 23 juli 2002 plaatsvond.

De onthulling komt bovenop een aantal eerdere persoonlijke aanvallen op de Britse premier. Zijn politieke tegenstanders gebruiken de beslissing om de oorlog met Irak aan te gaan om Blairs geloofwaardigheid te ondermijnen. "De vraag is of modder blijft kleven", reageerde Blair vandaag in The Observer.

-
Verder discussieren over de aanstaande Britse verkiezingen kan ook in het Politieke subforum van FOK!. Zie 5 mei - Britse verkiezingen.