'Vissen lijden het grootste dierenleed'

Volgens dierenrechtenorganisatie Wakker Dier lijden vissen het grootste dierenleed in de gehele vee- en vissector. De organisatie komt tot deze bewering na een enquÍte onder wetenschappers op het gebied van dierenwelzijn.

Naar aanleiding van de enquÍteuitslagen heeft Wakker Dier een top 5 van dierenleed opgesteld. De vissen staan dus op ťťn, daarna komen de leefomstandigheden van vleesvarkens, vleeskippen, legbatterij-kippen en zogende varkens.

Wat betreft de vissen stelt Wakker Dier dat die vaak een urenlange doodsstrijd voeren zonder verdoving. Volgens de wet moeten dieren worden bedwelmd voor ze worden gedood. Voor vissen geldt die regel niet. De wet is opgesteld ''toen men er nog vanuit ging dat vissen geen pijn konden voelen'', aldus Wakker Dier. Volgens de dierenorganisatie heeft onderzoek aangetoond dat vissen wel degelijk pijn en stress kunnen ervaren.

Wakker Dier wijst er op dat vis aan boord van schepen of in de visverwerkingsindustrie levend zonder verdoving wordt verwerkt. Ze gaan levend het vriesvak in of worden ontdaan van hun ingewanden. ''Paling wordt in een bak met zout 'ontslijmd'. De verwondingen door het zout zijn te vergelijken met ernstige brandwonden bij de mens'', aldus de dierenrechtenorganisatie.Voor de slacht gaat de paling eerst in het zout

-
Zie ook: Vissen voelen ook pijn.