'AIVD vooraf getipt over moord Van Gogh'

rayteon had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen getuige heeft aan Justitie verklaard dat hij de inlichtingendienst AIVD heeft gewaarschuwd voor een moordpoging op cineast Theo van Gogh. De man, een Marokkaan die persoonlijke contacten had met Mohammed B., zou zijn bekentenissen tijdens een verhoor hebben gedaan. De AIVD stelt dat het een broodje-aapverhaal is.

De getuige kent Mohammed B. sinds 1997, en kwam geregeld op diens woonadres in Amsterdam. De man geldt als een van de weinigen uit de kring rond de moordenaar op Theo van Gogh die voluit meewerkt aan het justitie-onderzoek. De getuigenverklaring maakt deel uit van het vertrouwelijke justitie-dossier over de Hofstadgroep, het netwerk van radicale moslims waartoe B. behoorde. Het is niet duidelijk wanneer de AIVD precies getipt zou zijn.

In de feitenreconstructie die ministers Donner en Remkes kort na de moord na de Tweede Kamer stuurden is geen melding gemaakt van eventuele waarschuwingen. Een woordvoerder van de AIVD ontkent eventuele tips vooraf. "We hebben nooit of te nimmer contact gehad met deze getuige", aldus woordvoerder. Al eerder bleek overigens dat de inlichtingendienst mogelijk cruciale informatie negeerde. Na een arrestatie wegens zwartrijden in september 2004 werd bij B. informatie aangetroffen over zijn internetgedrag, zijn relatie met Mohammed al I., de Syrische geestelijke leider van de Hofstadgroep, en over bezoeken aan gevangenissen.