Commando's in Afghanistan onder oorlogsrecht

mstx had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws De commando's en mariniers die in Afghanistan zijn gestationneerd voor de strijd tegen het terrorisme, vallen onder het oorlogsrecht. Minister Kamp van Defensie heeft vrijdag aan het kabinet laten weten artikel 71 van het Wetboek van Militaire Strafrecht op de missie van toepassing te verklaren.

Door het artikel toe te passen, kunnen de commando's en mariniers gedurende de missie in Afghanistan aanspraak maken op strafuitsluitingsgronden. Het is voor het eerst in de recente geschiedenis dat dit artikel weer wordt gebruikt.

Kamp heeft dit besloten op een moment dat het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep opnieuw een veroordeling van de sergeant der mariniers Erik O. heeft geëist wegens een schietincident met dodelijke afloop in Irak. Uit een brief van de bewindsman blijkt dat er nu met het OM overleg is gevoerd of er sprake is van 'een tijd van oorlog' in het zuidoosten van Afghanistan. Of het OM het ermee eens is, is niet bekend.

Hoewel de maatregel van kracht gaat, is Nederland niet formeel in staat van oorlog. De minister zegt dat het "een gewapend conflict" in Afghanistan betreft waar sprake is van een "tijd van oorlog". Tweedekamerlid Karimi van GroenLinks zegt "buitengewoon verbaasd" te zijn dat zonder oorlogsverklaring de missie toch onder het oorlogsrecht blijkt te vallen. Dinsdag zal ze hierover vragen stellen in de Kamer.