Piloot veroordeeld tot celstraf van 640 jaar

DvZ submitte en herschreef het volgende bericht:

Een voormalig Argentijnse marineofficier die heeft toegegeven te hebben deelgenomen aan 'doodsvluchten', is gisteren door een Spaans gerechtshof schuldig bevonden aan het plegen van misdaden tegen de menselijkheid en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 640 jaar. Bij de doodsvluchten werden gedetineerden naakt uit vliegtuigen gegooid tijdens de Argentijnse Junta, de militaire dictatuur die duurde van 1976 tot 1983. De opgelegde gevangenisstraf van 640 jaar viel aanzienlijk lager uit dan geŰist was. Door de aanklagers was 9.138 jaar celstraf gevorderd.

Volgens de drie rechters nam Adolfo Scilingo (58) actief deel aan het vernietigen van linksdenkenden tijdens de Junta. Zijn proces was de eerste onder een nieuwe wet die het mogelijk maakt mensen aan te klagen wegens misdaden tegen de mensheid, zelfs als deze niet in Spanje zelf zijn gepleegd.

Familie en vrienden van de slachtoffers omhelsden elkaar na het bekend worden van het vonnis. Enkelen droegen stickers met hierop afbeeldingen van vermiste of vermoorde geliefden. De advocaat van de veroordeelde man heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan bij het Spaanse Hooggerechtshof.