10.000 creditcards Visa geblokkeerd na fraude

Icoon Financieel nieuws Vanwege een fraudezaak zijn maandag 10.000 creditcards van Visa preventief geblokkeerd. Het gaat om een groep kaarten die is uitgegeven via het internationale bedrijf PaySquare uit Utrecht. Over de omvang van de fraude is nog niets bekendgemaakt. Woensdag en donderdag krijgen gebruikers van wie de kaart geblokkeerd is daar schriftelijk bericht over.

De fraudeurs maakten met behulp van gegevens uit een elektronisch lek nieuwe kaarten, en gebruikten die in het buitenland. "Alles duidt op een lek bij een buitenlandse leverancier die voor ons bedrijf transacties verwerkt en kaartgegevens bijhoudt", aldus een woordvoerder.

PaySquare zegt in de brief garant te staan voor eventuele schade. "Met de blokkering van uw kaart is nog niet gezegd dat er ook daadwerkelijk fraude mee is gepleegd. Mocht dit wel het geval zijn, dan benadrukken we dat u hiervan geen financiële schade ondervindt", zo valt in de brief te lezen.

Gedupeerde gebruikers zullen binnen een maand een nieuwe creditcard toegestuurd krijgen. Tot die tijd adviseert PaySquare ze 'uit te wijken naar alternatieve betaalmiddelen'.