Hessel haalt ton op voor Hessel

Icoon Muziek nieuwsEen benefietconcert van de Terschellingse zanger Hessel van der Kooij in Heerenveen heeft 100.000 euro opgebracht. De 49-jarige troubadour zong voor een uitverkocht Thialf ijsstadion om geld in te zamelen voor zijn zesjarige naamgenoot Hessel Tros uit Ryptsjerk. De kleine Hessel lijdt aan de dodelijke ziekte Aicardi-Goutières.

De ongeneeslijke ziekte is erg zeldzaam. In Nederland zijn voor zover bekend vijf patiëntjes. Door de ziekte verkalken de hersenen van de kinderen, wat er uiteindelijk toe leidt dat zij het contact met de wereld om zich heen verliezen. De levensverwachting ligt rond de vier jaar. Over de oorzaken is weinig bekend. Met het bijeengebrachte geld kan een kinderarts van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam drie jaar onderzoek doen.

De zanger Hessel hield een gemengd gevoel over aan het concert. "Je staat een feestje te bouwen voor een doodzieke jongen. Maar dat is even nodig om het geld bij elkaar te krijgen. Verder kan ik er helaas niks aan veranderen", stelde Neerlands bekendste Terschellinger. De kleine Hessel kon zelf niet aanwezig zijn bij het concert. Zijn ziekte zorgt ervoor dat hij slecht tegen lawaai kan.

Hessel zong een ton bijeen voor Hessel
Hessel zong een ton bijeen voor Hessel