Rinus Michels (77) overleden

Rinus Michels is vanochtend op 77-jarige leeftijd overleden. De voormalige voetbalcoach en voetballer werd twee weken geleden aan een hartklep geopereerd. Na de operatie werd gemeld dat hij het 'naar omstandigheden goed' maakte. Later ontstonden er complicaties. Michels overleed in een ziekenhuis in het Belgische Aalst.

Michels was coach van Ajax, Barcelona en het Nederlands Elftal. Met Ajax won hij in 1971 de Europa Cup I. Vervolgens vertrok Michels samen met sterspeler Johan Cruijff naar Barcelona. In 1988 won hij met Oranje het Europees Kampioenschap. In 1974 had hij als bondscoach de finale van het Wereldkampioenschap met 2-1 van Duitsland verloren.

Als voetballer maakte de op 9 februari 1928 in Amsterdam geboren Michels furore bij Ajax. De midvoor speelde 269 wedstrijden, waarin hij 121 maal scoorde. Vijf maal kwam hij uit voor het Nederlands Elftal. Op 30-jarige leeftijd moest hij zijn actieve voetbalcarriŤre wegens een rugblessure beŽindigen.

In 1999 werd Michels met de eretitel 'Nederlands Coach van de Eeuw' beloond. Hij wordt samen met voetballer Johan Cruijff gezien als de architect van het totaalvoetbal en de bedenker van de buitenspelval, waarmee Nederland in de jaren zeventig furore maakte. Hoewel de juistheid daarvan te betwijfelen valt was 'De Generaal' de eerste voetbalcoach die triomfen vierde met deze tactische concepten.

Rinus Michels (1928 - 2005)
Rinus Michels (1928 - 2005)