Premier Libanon bereid af te treden

De Libanese premier Omar Karamé is bereid af te treden als de bevolking en de oppositie dat zouden willen. Dit heeft hij vanmiddag verklaard. Wel stelt hij de voorwaarde dat er een overgangsregering wordt gevormd, zodat het land niet in een "politiek vacuüm belandt". Libanon belandde in de huidige politieke crisis na de moord op oud-premier Rafik Hariri tien dagen geleden.

Eén van de zwaargewichten van de oppositie, Marouane Hamadé, wil inderdaad dat de regering ontslag neemt. "Er moet een einde komen aan deze dictatuur. Wij willen een regering die boven alle verdenking staat en niet één die nauwe banden heeft met de Syrische en Libanese geheime dienst". Onder die nieuwe regering moeten afspraken gemaakt worden met Syrië over de terugtrekking uit Libanon.

Simon Karam, de voormalig Libanese ambassadeur in Washington en nu lid van de oppositie, vindt dat de regering alleen moet opstappen als dit iets oplevert. "Het nieuwe kabinet moet het vertrouwen hebben van de bevolking en in staat zijn om een deugdelijk internationaal onderzoek te leiden naar de moord op Hariri", zo liet hij weten.