'Bush belemmert de wetenschap'

Icoon Buitenlands nieuws Onderzoekers uiten hun bezorgdheid over de huidige situatie in de milieuwetenschap onder het beleid van president Bush. Die zou onder andere onderzoekers dwingen om hun conclusies te veranderen wanneer zij een verandering in Bush’ beleid impliceren.

Volgens Rosina Bierbaum, van een Universiteit uit Michigan, worden de bewezen gevolgen van het broeikaseffect nu door de beleidsbepalers van Bush genegeerd of betwist. "Het huidige Bush beleid vind het belangrijker om de wetenschap te betwijfelen dan om maatregelen te treffen tegen het veranderende klimaat", aldus Bierbaum.

Een recente enquête onder onderzoekers van bedreigde diersoorten toonde dat ongeveer 42 procent zich gedwongen voelde om de bevindingen niet openbaar te maken aangezien zij in conflict komen met het beleid van Bush.

Kurt Gottfried van de Cornell Universiteit zei dat sommige wetenschappers in het Agentschap van de Milieubescherming zelfs gedwongen werden om hun onderzoek te veranderen om die met Bush’ beleid verenigbaar te maken. Hij vindt dan ook dat de politiek momenteel de wetenschap overheerst.