'Fout' antwoord bij quiz levert geld op

Een Tsjechische man heeft van een rechter in Praag een schadevergoeding van 100.000 euro toegewezen gekregen omdat hij bij een televisiequiz een verkeerd antwoord heeft gegeven. Althans, dat vond de televisiezender die het programma uitzendt. In werkelijkheid is het antwoord op de vraag niet eenduidig te geven, aldus de rechter.

Karel Lupomesky deed in 2000 mee aan de show 'Chcete bżt milionŠrem', de Tsjechische versie van Lotto Weekend Miljonairs. De man kwam vrij ver in het spel, maar ging de mist in bij de vraag "Hoe heet een eenheid van het Romeinse leger die 120 tot 150 man sterk is?". Lupomesky gaf als antwoord 'centurie', maar de spelleider gaf aan dat het juiste antwoord 'manipel' moest zijn.

Beide termen geven een eenheid van het vroegere Romeinse leger weer, maar historici zijn er nog steeds niet over uit hoeveel manschappen beide eenheden omvatten. Lupomesky liet het er niet bij zitten en toog naar de rechtbank. Daar werd geoordeeld dat beide antwoorden, gezien de historische onenigheid, als correct moesten worden beschouwd. Aangezien de quizkandidaat ten onrechte met het spel moest stoppen, werd hem omgerekend ongeveer 100.000 euro schadevergoeding toegewezen.