Spaans parlement bespreekt plan-Ibarretxe

SubheaderHet Spaanse parlement buigt zich vandaag over het plan-Ibarretxe, dat voorziet in verregaande autonomie voor Spaans Baskenland. De kans dat het omstreden plan wordt aangenomen is uiterst klein. Premier Zapatero wil echter wel dat het behandeld wordt als gebaar van goede wil aan de Basken. Vorige maand liepen besprekingen tussen Zapatero en Ibarretxe over het plan nog op niets uit.

Het voorstel voorziet onder meer in eigen Baskische vertegenwoordigingen in het buitenland, een eigen binnenlandse politiek en een rechterlijke macht. Spanje zou het onder meer voor het zeggen houden voor wat betreft de defensie en de buitenlandse politiek. Deze mag dan niet strijdig zijn met het nieuwe Baskische statuut.

Tevens wordt de eigen identiteit van de Basken duidelijk naar voren gebracht. De eerste zin van het plan luidt: "Het Baskische volk of Euskal Herria is een volk met een eigen identiteit net als andere volkeren in Europa." Ibarretxe heeft al aangekondigd dat hij het plan hoogstwaarschijnlijk in een referendum aan de Baskische bevolking zal voorleggen.