FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 1 februari 2005

Toezicht Marokkaanse vaders Hoog Catharijne

In Utrecht gaan op donderdag tijdens de koopavond in winkelcentrum Hoog Catharijne Marokkaanse vaders rondlopen om op relletjes beluste Marokkaanse jongeren op hun gedrag aan te spreken. De vaders nemen dit initiatief na de schermutselingen tussen jongeren en de politie tijdens de afgelopen twee koopavonden in het winkelcentrum.

Volgens burgemeester Annie Brouwer van Utrecht is het voorlopig voldoende dat de Marokkaanse vaders komen helpen. Meer politie-inzet is dan ook niet nodig, zo meent ze.

FOK! genomineerd voor beste nieuwslog

Icoon Media nieuws De nieuwssite van FOK! is samen met GeenStijl en Sargasso genomineerd in de categorie beste nieuwslog bij de verkiezingen van Dutch Bloggies 2005. De drie sites gaan uitmaken wie komend jaar de titel van beste nieuwslog mag dragen. Uiteraard zijn we als frontpage-crew trots op deze eervolle vermelding.

De Dutch Bloggies is een verkiezingssite gericht op Nederlandse 'weblogs' waar de internetters voor diverse categorieŽn kunnen stemmen. In totaal zijn er zeventien categorieŽn waarop gestemd kan worden. In een aantal categorieŽn zal een vakjury haar oordeel vellen.

De verkiezing begon met het nomineren van sites. In elke categorie werden uiteindelijk de tien meest genomineerde sites voorgedragen voor de eerste stemronde, die duurde tot dertig januari. Voor de categorie beste nieuwslog is hier onder meer FOK! uit gekomen.

Internetters zullen uiteindelijk bepalen wie er met deze mooie titel naar huis toe mag. Stemmen kan hier. Er kan nog gestemd worden tot en met vijftien februari!
_
De verkiezingssite!

Boonen wint ook tweede etappe in Qatar

De Belg Tom Boonen lijkt in Qatar de smaak te pakken te hebben. Hij pakte vandaag wederom de dagzege in de eindspurt.

De etappe van vandaag liep voor de Quick- Step-formatie gesmeerd. Het team was 90 kilometer voor de meet met zes man vertegenwoordigd in een kopgroep, die ontstond door een breuk in het peloton. De Belgische sprinter was ťťn van hen.

Met een Boonen in vorm aarzelde de formatie niet om tempo te maken om vooruit te blijven. Dit lukte de mannen van Quick-Step. De 24-jarige Belg maakte het karwei vervolgens netjes af. De winnaar was na afloop dan ook vol lof over het optreden van zijn ploeg. "De ploeg werkte fantastisch", aldus de sprinter.

Uitslag tweede etappe:
1.Tom Boonen (Bel) - 143 kilometer in 3u45'17"
2.Fabrizio Guidi (Ita) z.t
3.Robbie McEwen (Aus) z.t
4.Robert Hunter (ZAf) z.t
5.Loyd Mondory (Fra) z.t

Algemeen klassement na twee etappes:
1.Tom Boonen (Bel) - in 7u44'49"
2.Robert Hunter (ZAf) - op 14"
3.Fabrizio Guidi (Ita) z.t
4.Marco Bos (Ned) z.t
5.Robbie McEwen (Aus) - op 16"

James, Webber spelers van de maand

Lebron James van de Cleveland Cavaliers en Chris Webber van de Sacramento Kings zijn benoemd tot spelers van de maand van de Eastern, respectievelijk de Western Conference.

Lebron James werd deze maand de jongste speler ooit in de NBA die een triple-double behaalde. Hij had zijn eerste 19 januari tegen de Blazers, en kwam tot zijn tweede op 22 januari tegen Golden State. James had 26.5 punten (schotpercentage van 52%), 8.4 rebounds, 8.5 assists en bijna twee steals gemiddeld.

Onder leiding van Chris Webber wonnen de Kings twaalf van hun 16 wedstrijden in januari. Webber kwam tot 22.5 punten(46%), 10.3 rebounds, 4.8 assists en 1.7 steals gemiddeld. Deze maand had Webber acht double-doubles en scoorde 20 punten of meer in negen wedstrijden (van de 16 in totaal).

Andere genomineerden waren onder anderen Richard Hamilton (Detroit), Allen Iverson (Philadelphia), Vince Carter (New Jersey), Kevin Garnett (Minnesota), Tim Duncan (San Antonio) en Amarť Stoudamire (Phoenix).

Renault presenteert de R25

Vandaag was alweer de zevende teampresentatie voor het nieuwe seizoen. Vandaag was het de beurt aan de nieuwe bolide van Renault. De R25 werd onthuld in Monte Carlo.

Patrick Faure, teamdirecteur, viel meteen met de deur in huis en legde de lat lekker hoog: "Dit seizoen moeten we races winnen. Sinds we in 2002 weer in de F1 kwamen hebben we onszelf altijd zware doelstellingen opgelegd, maar we hebben het tot nu toe allemaal gehaald. Dat moet nu weer gebeuren en ik denk dat we dat kunnen."

Giancarlo Fisichella is dit seizoen terug op het oude nest en hij voelt zich direct weer thuis. Ook deelt hij Faure's ambitie: "Ik ken nog veel mensen van vroeger, het team is deels hetzelfde, maar de ambities zijn anders. Renault wil kampioen worden. Het is fantastisch dat ze mij gevraagd hebben mee te werken."

Over de auto is Fisico ook zeer positief: "Ik had gelijk vertrouwen in de nieuwe auto. De auto is vooral stabieler dan de R24. De auto breekt niet snel uit, maar wanneer dat dan wel gebeurt, voel je het aankomen en is hij makkelijk op te vangen."

Fernando Alonso heeft ook vertrouwen in het komende seizoen: "We hebben vorig jaar altijd voor de podiumplaatsen gestreden, nu moeten we weer een stapje verder zetten. Ik ben er mentaal klaar voor, alleen heb ik geen verwachtingen tot we in Melbourne bezig zijn."

Tot slot is Flavio Briatore, normaliter zeer flamboyant, relatief mild in zijn verwachtingen: "We doen altijd ons best, we willen altijd de snelste auto hebben. We hebben zoals altijd gedaan wat we konden in de winter. Of dat genoeg is? Dat weet ik niet. Dat zullen we pas in Melbourne zien."

Lodewijk de Waal stapt op

Lodewijk de Waal vertrekt in mei als voorzitter van de FNV. Dat maakte hij vandaag zelf bekend. Geen verrassing, omdat hier al eerder speculaties over waren. Agnes Jongerius, de huidige vice-voorzitter van de FNV, volgt naar alle waarschijnlijkheid De Waal op. Het FNV-congres belist daarover definitief op 24 en 25 mei.

"Na 12 jaar bestuur, waarvan acht jaar als voorzitter, wordt het tijd dat ik plaats maak voor iemand anders", zo zei De Waal vanmiddag. Wat hij nu gaat doen, is nog onduidelijk. In Twee Vandaag merkte hij op dat hij zijn principes hoog wilde houden. Een zitting in de raad van bestuur van een beursgenoteerde onderneming ziet hij daarom niet zitten.

Huidige bestuur van de FNV. Midden vooraan Lodewijk de Waal, rechts Agnes Jongerius.

Commissarissen Koningin klussen flink bij

Weekblad Elsevier komt deze week met een artikel over de bijverdiensten van Commissarissen van de Koningin. Uit eigen onderzoek is gebleken dat zij flink bijklussen om het standaardsalaris van 122.000 euro per jaar op te krikken. De regel is dat inkomens bij de overheid die van een minister niet mogen overstijgen. Maar dat gaat bij de commissarissen allang niet meer op.

Het is voor een commissaris toegestaan bij te klussen, zolang ze dit maar keurig melden aan de Provinciale Staten. Toch hebben sommige commissarissen 30 bijbanen en streek Harry Borghouts (GroenLinks), commissaris van de Koningin in Noord-Holland, in ťťn keer 33.675 euro op voor een klus. Commissaris van de Koningin in Groningen Hans Alders (PvdA) voert de lijst van grootverdieners aan. Hij weet zijn salaris bijna te verdubbelen tot 212.689 euro.

De precieze hoogte van de inkomsten uit nevenfuncties is moeilijk vast te stellen, omdat de commissarissen er zelf niets over loslaten. "Er is geen enkel staatsbelang mee gediend om te weten wat iemand in zijn vrije tijd bijverdient", zegt Ed Nijpels (VVD), commissaris van de Koningin in Friesland.

Het kabinet-Balkenende wil dat alle neveninkomsten, ook die uit functies in het bedrijfsleven, openbaar worden. "Voorop staat immers een goede vervulling van de publieke functie", vindt minister Remkes.

Hans Alders
Commissaris van de Koningin in Groningen Hans Alders (PvdA)

Kies de grootste tennisser allertijden

In het sport-forum van FOK! wordt momenteel de verkiezing van Grootste Tennisser gehouden. Doe ook mee en stem op je favoriete tennisser.

Inmiddels is de eerste ronde afgelopen. Van de 128 tennissers die tegenover elkaar stonden, zijn er 64 overgebleven. De Nederlanders Paul Haarhuis, Jan Siemerink, Mark Koevermans, Tom Okker, Henk Timmer en Martin Verkerk werden uitgeschakeld, evenals grote namen zoals Yannick Noah, Gustavo Kuerten, Greg Rusedski, Thomas Enqvist en Jean Borotra.

In de tweede ronde kan nog wel worden gestemd op Nederlanders Richard Krajicek, Jacco Eltingh en Sjeng Schalken. Mooie duels die uit de loting zijn gekomen zijn Alberto Beresategui - Andre Agassi en Michael Chang - Roger Federer.

Haast je dus naar de verkiezing van FOK!'s grootste tennisser. Stem ook en zorg zo dat je favoriete tennisser zo ver mogelijk komt. In het betreffende topic zijn de regels om te stemmen te lezen.

VU A'dam mag imamopleiding starten

De Vrije Universiteit van Amsterdam krijgt 1,5 miljoen euro om een opleiding voor imams op te zetten. Staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs heeft daar mee ingestemd omdat de regering islamitische geestelijke verzorgers zo snel mogelijk in Nederland wil laten opleiden. De VU werd gekozen uit drie kandidaat universiteiten, omdat haar plannen het best aansluiten bij het kabinetsbeleid en ze goede contacten onderhoud met de moslimwereld.

De imamopleiding is volgens het kabinet nodig omdat veel imams nu weinig voeling hebben met de Nederlandse samenleving.

Frankrijk wil neo-nazi's aanpakken

De Franse minister van Buitenlandse zaken Dominique de Villepin wil neo-nazi's aan gaan pakken. Een aantal neo-nazistische groeperingen moeten volgens hem worden verboden; Met name organisaties die worden verdacht van aanvallen op joodse en/of islamitische doelen. De Villepin wil ook dat groepen die verboden worden niet onder een andere naam verder gaan. Tevens wil de minister een verbod op vergaderingen van neo-nazi's.

In de Franse republiek neemt racistisch geweld flink toe. In 2004 waren er meer dan 60 gewelddadige incidenten tegen nog geen 30 in 2003. In Frankrijk zijn naar schatting 3.000 mensen aangesloten bij extreem-rechtse organisaties.

Lucille Werner presenteert Mis-verkiezing

Lucille Lucille Werner is druk bezig met het realiseren van de 'Mis-verkiezing'. In dit nieuwe tv-programma wordt de mooiste vrouw gekozen 'waar iets mis mee is', zo vertelde de presentatrice dinsdag in 'Stenders Vroeg Op.' De vrouwen moeten een zichtbare handicap hebben, zoals niet kunnen lopen, geen arm(en) hebben of blind zijn.

Werner zocht het onderwerp dicht bij zichzelf. De tv-presentatrice loopt mank door een zuurstofgebrek in haar jeugd. Dit weerhield haar echter niet om carriŤre te maken in de tv-wereld. Toch stoort het haar dat er amper mensen met een handicap op de buis zijn te zien. "Waarom mogen lichamelijk gehandicapten bijvoorbeeld niet met Idols meedoen", vraagt ze zich af. "Stevie Wonder is toch ůůk een idool geworden?"

In het programma komen alle items aan bod die ook bij een normale missverkiezing horen. Zo is er ook een badpakkenronde. Aan de Mis-verkiezing doen overigens geen geestelijk gehandicapten mee. Welke zender het programma, dat in het najaar op televisie moet komen, gaat uitzenden is nog niet bekend.

Extra's Gran Turismo 4 in Europa

De volgende Gran Turismo komt, zoals eerder bekend gemaakt, op 9 maart naar Europa. In de game komen enkele extra's die de Japanners en de Amerikanen niet krijgen. De volgende 12 bonuswagens zitten in de game:

MAZDA 2005 MX-Crossport
Mitsubishi 2005 New Eclipse
Volkswagen 2004 Golf R32
AUDI 2003 Nuvolari quattro
AUDI 2003 Pikes Peak quattro
Chrysler 2005 300C
Alfa Romeo 2004 Alfa GT
Auto Union 1937 V16 Type C Streamliner
Chaparral 1967 2D
Chaparral 1970 2J
JAGUAR 1988 XJR9
Peugeot 1992 905B Evo 1 Bis LM

Bovendien wordt in de PAL-versie de game geoptimaliseerd, waardoor de game vloeiend loopt op een 50 Hz televisie. De framerate zal rond de 50/60 fps liggen. De hele physics-engine is speciaal aangepast voor het PAL-systeem. Hierdoor zullen wij in Europa een iets betere versie krijgen.

Verdere wijzigingen in de PAL-versie

- Tijdens een pit-stop kan de speler tussen A-spec en B-spec wisselen.
- De Jack Knife Lee Remix van Kasabians ' Reason is Treason ' wordt geleverd in Dolby 5,1 kwaliteit.
- Voor een makkelijkere navigatie zijn er enkele knoppen bijgekomen, zoals "volgende license-test".
- De GT World Map is veranderd, om Europese wagens makkelijker te kunnen vinden.
- Er is een mogelijkheid om data van GT4: Prologue te importeren, waardoor twee categorieŽn license-test al voltooid kunnen zijn.
- Er zijn 2 player splitscreen-races mogelijk, waar beide spelers hun eigen Memory-card gebruiken en hun eigen garage hebben.
- De eenheden worden veranderd naar Europese standaard (MPH wordt KPH).
-Vauxhall wordt toegevoegd als Car Manufacturer met twee hele snelle racewagens.
- De Europese songs zijn gepreset, hoewel de Amerikaanse en Japanse muziek wel aanwezig is.
- In de replay is het type auto, het aantal PK en de bandenconfiguratie te zien.

65+ Rokers risico op onmiddellijke dood

Icoon Medisch nieuws Na grootschalig onderzoek hebben Amerikaanse medici genoeg bewijs gevonden dat rokers tussen de leeftijd van 65 tot 75 jaar grote risico lopen op een arterie ruptuur met de onmiddellijk dood tot gevolg.

De zogenaamde US Preventive Services Task Force had een vermoeden al in 1996, er was echter toen niet voldoende bewijs hiervoor. De resultaten van dit onderzoek zijn zorgwekkend: 59 tot 83% van de patienten zouden overlijden vůůr het bereiken van een ziekenhuis.

De risicogroep wordt dan ook dringend verzocht zich te laten screenen op het bestaan van zwakke arterie. Na het 75ste jaar is behandeling van de aandoening te risicovol; onderzoekers waarschuwen om in een vroeg levensstadium te stoppen met roken om dit tegen te gaan.

Zowel mannen als vrouwen lopen risico op een arterie ruptuur

Roken schaadt vrouwen meer dan mannen

Het CBS heeft berekend dat roken schadelijker is voor vrouwen dan voor mannen. Rokende vrouwen leven elf jaar korter dan niet-rokende vrouwen. Bij mannen bedraagt het verschil echter drie jaar. Sinds 1970 is de levensverwachting bij mannen met ruim vijf jaar gestegen tegen ruim vier jaar voor vrouwen.

Een mogelijk verklaring hiervoor zou zijn dat mannen de laatste decennia minder zijn gaan roken terwijl het aantal rokende vrouwen juist is toegenomen. Hierdoor is de sterfte aan longkanker sinds 1985 gedaald bij mannen en gestegen bij vrouwen. Volgens het CBS zal het aantal vrouwen dat aan longkanker sterft blijven stijgen.

Resident Evil feitjes

Vandaag heeft rehorror.com een interview uit de EDGE met Hiroyuki Kobayashi geplaatst. De man is een van de ontwikkelaars van de Resident Evil serie, bij Capcoms Studio 4. Hij heeft de volgende dingen over de serie verklaard:

- Het is zeer onwaarschijnlijk dat er nog een deel van Resident Evil op de GameCube zal verschijnen, aangezien de volgende generatie consoles alweer op komst is. De serie zal voortgezet worden op de volgende console van Nintendo (de Revolution).

- Men is vier jaar bezig geweest met de ontwikkeling van Resident Evil 4 (vanaf 2001).

-Omdat er zo veel vijanden tegelijk op het scherm verschijnen, hadden de developers moeite de framerate stabiel te houden.

- Het was het idee van Shinji Mikamis dat de Ganados in RE4 Spaans spreken. Als ze Engels hadden gesproken was er minder sprake geweest van verwarring en spanning.

- Er was een strafe-functie ingebouwd in RE4, maar die is er later weer uitgehaald. Volgens de developers werd het spel te makkelijk en was het niet goed voor de sfeer.

- Kobayashi benadrukt dat het niet de beslissing was van Studio 4 om Resident Evil ook op de PS2 te laten verschijnen.

- Er werd geadviseerd het spel niet Resident Evil 4 te noemen, omdat het zo anders is dan de rest van de serie. De naam is behouden, omdat de serie hetzelfde "DNA" zou hebben als de rest van de serie.

- Yamanika Masaki, chief designer van RE4, stapt over naar Capcoms Clover Studio.

Corruptie Bundesliga breidt uit

Het Duitse dagblad Bild weet te melden dat ťťn van de arbiters die genoemd is door scheidrechter Robert Hoyzer, het resultaat van een wedstrijd uit de hoogste Bundesliga heeft vervalst.

JŁrgen Jansen leidde op 27 november 2004 de confrontatie tussen FC Kaiserslautern en FC Freiburg. Tijdens die wedstrijd kreeg Kaiserslautern, ondanks duidelijk waarneembare fouten van aanvaller Carsten Jancker, twee goals toegekend. Volgens Hoyzer had de scheidsrechter daarvoor contact gehad met een illegaal gokhuis.

De bewuste scheidrechter stond gepland voor de wedstrijd tussen Werder Bremen en Hansa Rostock van aanstaande zondag. Hij is inmiddels echter door de Duitse voetbalbond vervangen.

De scheidsrechter in kwestie, die al ruim 10 jaar in de Bundesliga actief is en ook al vaker op het internationale platform actief is geweest, verspreidde maandag een persverklaring waarin hij ontkent ooit een wedstrijduitslag te hebben beÔnvloed of contact te hebben gehad met organisatoren van illegale gokwedstrijden.

Inmiddels heeft, na Thijs Waterink (aanvoerder van derdeklasser Paderborn), nůg een speler toegegeven geld te hebben ontvangen als aanmoedigingspremie. De Kroatische reservedoelman Ignjac Kresic van Dynamo Dresden (2e Klasse) heeft bekend 15.000 euro te hebben ontvangen in juni 2003 na een 3-2 zege in de Duitse derde klasse tegen MŁnster.

Zowel Kresic en Waterink behoren tot de dertien personen (negen spelers, drie scheidsrechters en een clubverantwoordelijke) die door Hoyzer werden genoemd in de corruptiezaak.

Voorlopig zijn drie mannen gearresteerd op beschuldiging van fraude in de zaak die de Duitse voetbalwereld op zijn grondvesten doet schudden, slechts ťťn jaar voor de organisatie van het WK voetbal.

Spurs verslaan Sonics

De San Antonio Spurs hadden iets recht te zetten tegen de Seattle Supersonics; twee eerdere ontmoetingen dit seizoen werden gewonnen door de Sonics. Dit keer zorgde Manu Ginobli dat de Spurs als winnaar uit de strijd kwamen; 103-84.

De Spurs zijn een serie van zeven uitwedstrijden goed begonnen. Ginobli scoorde 23 punten en gaf zeven assists en werd zo de gevierde man. Tim Duncan (21 punten, tien rebounds) en Tony Parker (17 punten, 10 assists) hadden ook een goede avond.

De Sonics speelden zonder hun sterspeler Ray Allen, die zijn eerste wedstrijd dit seizoen miste door een infectie. Sonics-coach Nate McMillan was er ook niet bij vanwege familieverplichtingen. "Het mag duidelijk zijn dat we een voordeel hadden, nu Allen niet speelde," zei Spurs-coach Gregg Popovic. "Hij is de topscorer van de Sonics, hem er niet bij hebben maakt een groot verschil." Het is nog onzeker of Allen er vanavond bij zal zijn tegen Sacramento.

De Sonics scoorden maar twaalf punten in het tweede kwart waardoor bij rust de score al 48-34 in het voordeel van de Spurs was. In het begin van de tweede helft hadden de Spurs een 7-0 run, en konden de Sonics het helemaal vergeten.

De Spurs hebben nu zeven van hun laatste acht wedstrijden gewonnen en brengen hun totaal op 37 overwinningen in 47 wedstrijden. Hiermee blijven ze aan kop van de NBA.

Terugkeer Iverson helpt de 76ers
Allen Iverson, die drie wedstrijden moest toekijken vanwege een schouderblessure, scoorde 27 punten en hielp de 76ers aan een overwinning op de Pacers; 89-88. Erg makkelijk ging het niet. Aan het begin van het laatste kwart keken de 76ers nog tegen een achterstand van drie punten aan. Maar door de laatste vier punten van de wedstrijd te maken kwamen de 76ers toch nog langszij. Kyle Korver (17 punten) maakte het beslissende schot op assist van Iverson.

Voor de Pacers werd Stephen Jackson topscorer met 24 punten. Jermaine O'Neal maakte 21 punten en pakte tien rebounds. De Pacers verloren voor de vijfde keer op rij.

Overige uitslagen:

Boston Celtics - Houston Rockets: 94-97
Atlanta Hawks - Orlando Magic: 80-79
New Orleans Hornets - Memphis Grizzlies: 91-98
LA Clippers - New York Knicks: 96-89

Boer laat 3.000 kippen verhongeren

Een boer uit het Oostenrijkse dorp St. Andrš heeft zijn 4.000 kippen ruim twee weken lang niets te eten gegeven. Het resultaat toen de diereninspectie na een melding van de buren kwam kijken: 3.000 dode kippen. De overige dieren verkeerden in een zodanig slechte toestand dat ze afgemaakt moesten worden.

Van de boer ontbreekt elk spoor. Aangezien de leidingen van zijn huis bevroren waren, is zeker dat hij al enkele dagen niet meer op zijn boerderij is geweest. Waarom de boer zijn kippen heeft laten verhongeren is nog niet duidelijk. Opvallend is wel dat de kippenschuur recent nog gerenoveerd is en ook de rest van de boerderij in zeer goede staat verkeert.

Er is er een jarig

Over een paar dagen ben ik jarig. Het is een jaarlijks terugkerend gebeuren, maar ieder jaar schrik ik van de voorbij vervlogen tijd. Ik kijk ook op tegen de verwachting van familie, vrienden en bekenden dat je dit feit ook moet vieren. Als het aan mij lag stond ik er niet eens bij stil dat ik een jaar ouder ben geworden. Wat vier je nou eigenlijk? Dat je moeder je zoveel jaar geleden gebaard heeft? Daarbij is dit nou niet echt een maand om een leuk feest in te geven. In het voorjaar en in de zomer kun je toch meer dingen doen. In die tijd is mijn stemming trouwens ook zonniger. Een reden om nu dus een feest te zou ik niet weten. Toch doe ik het, om de simpele reden dat mijn vrienden en bekenden het waarderen. Ook hebben deze mensen, door het afgelopen jaar stuk voor stuk wel hun verjaardag een viering te gunnen, bij mij een voorbarig schuldgevoel opgebouwd. Je weet dat die mensen, op hun feestdag, de hele dag bezig geweest zijn om onder andere jou te vermaken dus nu is het toch wel zo aardig om dat terug te doen voor de ander. Het idee, de hele dag voor andere bezig te zijn geeft me nou ook niet bepaald een feestelijk gevoel. Toch, de plicht roept.

(Verg)eten

Lempica stuurde ons de volgende column toe.
Veel leesplezier!

Op een koude dag in December kwam het besluit, het buikje moet er af! Maar ja, feestdagen voor de deur, mijn moeder kookt zo lekker, en de Champagne smaakt zo goed. Dus na nog een beetje extra uitstel toch maar begonnen met een dieet. Wat een hel, ik was bijna vergeten dat het zo vervelend was, maar dat het nog veel erger kan bewees een “iets” te zware (125kg) vriendin, die dť oplossing voor me had. Samen naar een echte kliniek dus, een soort ziekenhuis voor geldklopperij, waar mensen die er toch best goed uitzien een hoop geld betalen om er iets beter uit te zien.

Kardinaal: condooms helpen tegen aids

Reya had ons via de nieuws-submit te melden:

De Vaticaanse kardinaal Georges Cottier heeft bepleit dat condooms moeten worden ingezet tegen de wereldwijde Aids-epidemie. Cottier, die als theoloog is verbonden aan het Vaticaan, acht Aids zo'n groot probleem dat hij het gebruik van condooms een gerechtvaardigd middel acht in de strijd tegen de dodelijke ziekte. Hij zegt wel dat condooms in normale situaties niet gebruikt zouden moeten worden, en ook dat ze 'immoreel seksueel gedrag' zouden veroorzaken. Cottier valt echter terug op de tien geboden om zijn relatief positieve standpunt tegenover condooms kracht bij te zetten. Zo meent hij dat seropositieve mensen die onveilige seks hebben, en daarmee hun eventuele kind mogelijk met het HIV-virus besmetten, tegen het gebod "gij zult niet doden" ingaan.

Zijn woorden staan haaks op het officiŽle standpunt van het Vaticaan, dat elke vorm van anticonceptie afwijst. De rooms-katholieke kerk betwistte zelfs het nut van condooms: ze zouden kleine gaatjes bevatten waardoor het HIV-virus alsnog overgedragen wordt, aldus het Vaticaan. De uitspraken van Cottier komen vlak na een voorstel van Spaanse bisschoppen om over te gaan tot een nieuwe strategie ten opzichte van Aids. Ook zij bepleitten het toestaan van anticonceptie om de epidemie tegen te gaan.

Het Vaticaan lijkt echter voorlopig niet van plan haar standpunt over anticonceptie aan te passen. De huige paus, Johannes Paulus II, is een onvoorwaardelijk tegenstander van anticonceptie, maar binnen de katholieke kerk gaan wel meer stemmen op om wat soepeler te worden tegenover anticonceptie. Al meerdere prominente lieden binnen de katholieke kerk hebben te kennen gegeven minder principieel te staan ten opzichte van anticonceptie, waaronder ook kardinaal Godfried Daneels, die getipt wordt als opvolger van Johannes Paulus II.

Chinese kip legt ei met vreemde vorm

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Chinese spoorwegarbeider keek gisteren vreemd op toen hij in zijn kippenren aankwam. Eťn van de dieren had namelijk een nogal bizar ei gelegd. Het betreffende exemplaar is niet mooi ovaal, maar heeft aan ťťn kant een langwerpig uitsteeksel dat groter is dan het ei zelf.

Huan Yazhou werd 's ochtends wakker van de rare geluiden die de betreffende kip maakte. Toen hij de ren inspecteerde vond hij het ei. De dubieuze vorm maakt dat het ei 8,5 centimeter lang is.


Het betreffende ei

Wijzigingen in de FP-crew (januari)

Ieder begin van de maand geven we jullie een overzicht van de wijzigingen in de FP-crew van de maand daarvoor. Deze keer dus de wijzigingen van januari.

Afscheid
In januari namen we afscheid van nieuwsposters FatalException en Flem. Ook kLowJow stopte als FP-crew. Verder verlieten reviewer Tony_Montana67, columnisten iteejer en Vampier en columnist/FP-moderator Reya ons. Wij willen hen allen heel erg bedanken voor hun werk in de FP-crew en wellicht dat we enkelen in de toekomst weer zullen zien terugkeren!

Welkom!
Natuurlijk verlieten niet alleen mensen de FP-crew, maar kwamen er ook weer heel wat nieuwe gezichten bij. Allereerst hebben we uit de laatste sollicitatieronde voor nieuwsposters een zestal nieuwe nieuwsposters weten te selecteren: Flumina, Homie, LeisureSuitLarry, RMN, sbientje en Twired. Ook zijn forummodjes sizzler, static en Isabeau parttime gaan nieuwsposteen, iets dat ook geldt voor games.fok.nl-crewlid Vagere_Hein (die gamesnieuws op de FP zal gaan plaatsen).

Verder verwelkomen we een vijftal nieuwe columnisten op de FP: Ared (politiek), Dysonius (politiek), Jellex (media en algemeen), Joost-mag-het-weten (sport) en Xebrozius (media en algemeen). TimmyAsd stopte vorige maand nog als nieuwsposter, maar is nu teruggekeerd als FP-moderator. Morpheus2002, tot slot, is gestopt met zijn werkzaamheden op sport.fok.nl en is nu van parttime FP-moderator naar fulltime FP-moderator gegaan.

Wij willen iedereen natuurlijk een hartelijk welkom heten en wensen hen allen heel veel succes toe met zijn of haar (nieuwe) taak!

Zesdaagse: Risi/Betschart weer aan kop

Bruno Risi en Kurt Betschart staan weer op ťťn in Berlijn. Tijdens de vijfde avond van de zesdaagse van Berlijn wisten de Zwitsers meer puntensprints te winnen dan de voormalige leiders, Robert Bartko en Guido Fulst.

Risi en Betschart voeren de algemene ranglijst aan met 255 punten. Vier punten hierachter volgen de Duitsers Bartko en Fulst. De Nederlanders Danny Stam en Robert Slippens staan vooralsnog derde met 227 punten.

Mochten de Zwitsers vanavond tijdens de laatste dag van de zesdaagse stand houden, dan zou dat de tweede zege van het seizoen betekenen. Eerder werd door beide namelijk al de champagne ontkurkt in Stuttgart.

Stand na vijf nachten
1. Bruno Risi/Kurt Betschart (Zwi) 255 pnt.
2. Robert Bartko/Guido Fulst (Dui) 251 pnt.
3. Robert Slippens/Danny Stam (Ned) 227 pnt.
Op 2 ronden
4. Andreas Kappes/Andreas Beikirch (Dui) 193 pnt.
Op 3 ronden
5. Marco Villa/Franco Marvulli (Ita/Zwi) 191 pnt.
Op 4 ronden
6. Matthew Gilmore/Joan Llaneras (Bel/Spa) 131 pnt.
Op 6 ronden
7. Juan Curuchet/Walter Perez (Arg) 98 pnt.
Op 9 ronden
8. Jimmi Madsen/Jakob Piil (Den) 55 pnt.
Op 10 ronden
9. Iljo Keisse/Alex. Aeschbach (Bel/Zwi) 122 pnt.
Op 15 ronden
10. Andreas MŁller/Stefan LŲffler (Dui) 131 pnt.

Man voor Parijse metro geduwd

b3ta had ons via de nieuws-submit te melden:

Een man die in de Franse hoofdstad Parijs op de metro stond te wachten, is door een vermoedelijk verward persoon voor een aankomende trein geduwd. Het slachtoffer overleed ter plekke.

Kort nadat de dader op de halte Rambuteau, nabij het museum Centre Pompidou, een meisje voor de trein probeerde te gooien, duwde hij de man het spoor op. Het slachtoffer werd door de metro gegrepen en overleefde het incident niet. Omstanders konden de dader vastpakken en aan de politie overdragen.

"Volledig seizoen Heidfeld onzeker"

Nick Heidfeld zou op basis van zijn nieuwe contract bij Williams na iedere race van komend seizoen te horen krijgen of hij de race erop nog mag rijden. Doel van deze constructie zou zijn om Antonio Pizzonia als testrijder te kunnen aanhouden.

Het Williams-team heeft niets laten doorschemeren over het contract van de Duitser, maar het gerucht gaat dat Nick Heidfeld na iedere race een evaluatie door het team moet ondergaan. Dit zou bepalen of hij de volgende race nog mag deelnemen, of dat hij zal worden vervangen door Pizzonia, die gisteren een racestoeltje bij Williams misliep.

Afspraken over deze constructie zouden vlak voor de presentatie van de nieuwe auto zijn gemaakt, toen de twee coureurs te horen kregen wie de racewagen in AustraliŽ zou bemannen. Door Pizzonia hoop op een rijderszitje te geven, zou Frank Williams hem hebben kunnen behouden als testcoureur.

Phonak toch in de Pro Tour

Phonak mag toch deelnemen aan de Pro Tour. De UCI moet de Zwitserse ploeg een licentie geven voor twee seizoenen. Dat heeft het Internationaal sporttribunaal (TAS) vandaag bekend gemaakt.

Phonak was al enige tijd in een juridisch gevecht gewikkeld met de internationale wielerbond. De licentiecommissie van de UCI weigerde de Zwitserse ploeg namelijk een licentie te geven omdat de ploeg in een aantal dopingzaken verwikkeld was. Zo liepen het afgelopen jaar de ex-Phonak-renners Tyler Hamilton, Oscar Camenzind en Santiago Perez tegen de dopinglamp.

Maar de ploeg ging tegen het besluit van de licentiecommissie in beroep bij het TAS. En naar nu blijkt met succes. "Het TAS heeft de beslissing van de licentiecommissie geannuleerd en Phonak gelijk gegeven", meldt het team dan ook trots op haar website.

De beslissing van het TAS is onomkeerbaar. Tegen een uitspraak van het sporttribunaal is immers geen beroep mogelijk. De UCI moet zich dan ook neerleggen bij het besluit en alsnog een licentie verstrekken aan de Zwitserse ploeg. Renners zoals Robert Hunter, Martin Perdiguero en Floyd Landis kunnen hun kunsten nu weer gewoon op het hoogste niveau etaleren.

Spaans parlement bespreekt plan-Ibarretxe

SubheaderHet Spaanse parlement buigt zich vandaag over het plan-Ibarretxe, dat voorziet in verregaande autonomie voor Spaans Baskenland. De kans dat het omstreden plan wordt aangenomen is uiterst klein. Premier Zapatero wil echter wel dat het behandeld wordt als gebaar van goede wil aan de Basken. Vorige maand liepen besprekingen tussen Zapatero en Ibarretxe over het plan nog op niets uit.

Het voorstel voorziet onder meer in eigen Baskische vertegenwoordigingen in het buitenland, een eigen binnenlandse politiek en een rechterlijke macht. Spanje zou het onder meer voor het zeggen houden voor wat betreft de defensie en de buitenlandse politiek. Deze mag dan niet strijdig zijn met het nieuwe Baskische statuut.

Tevens wordt de eigen identiteit van de Basken duidelijk naar voren gebracht. De eerste zin van het plan luidt: "Het Baskische volk of Euskal Herria is een volk met een eigen identiteit net als andere volkeren in Europa." Ibarretxe heeft al aangekondigd dat hij het plan hoogstwaarschijnlijk in een referendum aan de Baskische bevolking zal voorleggen.

Williams presenteert FW27

Williams heeft zijn nieuwe wagen en coureurs gepresenteerd op het circuit van Valencia.

Teambaas Frank Williams “De doelstellingen van het BMW Williams F1 team worden belichaamd door deze auto en door de keuze van het bekendgemaakte rijdersduo. Bij het begin van een nieuw seizoen zijn we altijd terughoudend met voorspellingen, maar evengoed zijn we vastberaden om een grote rol te spelen dit jaar."

“De gedachte achter het ontwerp was om ‘back to basic’ te gaan.” zei technisch directeur Sam Michael. Door deze filosofie is er vooral gefocust op het terugbrengen van het gewicht en de wrijving, terwijl de stijfheid van het chassis toenam. Verder is betrouwbaarheid een van de speerpunten geweest, ook hier is veel vooruitgang geboekt, vooral de versnellingsbak heeft hiervan geprofiteerd, deze rijdt zonder problemen in de auto’s mee sinds november 2004.

Nadat de eerste rondjes in de nieuwe FW27 er op zaten waren de twee coureurs van het team positief over de auto. Mark Webber “Er is veel werk gaan zitten in het ontwerp van deze auto door de verandering in de reglementen wat betreft de aŽrodynamica en de banden. Ook BMW is druk bezig geweest om een goede motor te bouwen die het 2 races kan volhouden. We moeten het hele seizoen constant presteren en daarvoor moet de auto betrouwbaar zijn, het zal een lastig seizoen worden maar ik ben erg blij met de auto na de eerste runs. Het team heeft een goede wagen gemaakt, maar er zal vast nog voldoende te doen zijn in februari om klaar te zijn voor de eerste wedstrijd.”

Nick Heidfeld “De FW27 zag er vanochtend erg goed uit op de baan en toen ik vanmiddag instapte voelde hij ook zo aan. Ik heb maar een paar rondjes gereden maar toch was alles al heel vertrouwd. Hopelijk kunnen we nu gaan beginnen aan een sterke voorbereiding op het seizoen.”

Williams heeft een teleurstellend seizoen achter de rug, waarin het als 4e eindigde voor de constructeurtitel. De laatste races was er echter een opwaartse lijn te zien wat resulteerde in het winnen van de race in BraziliŽ.

Man overleden na mishandeling

knopsky, Skinhead69, Stimodrol en Tiemie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een 20-jarige Doetinchemmer, die zaterdagnacht werd mishandeld bij discotheek De Radstake in Heelweg, is vandaag overleden in het Nijmeegse Radboudziekenhuis. Inmiddels is een 18-jarige verdachte aangehouden. Hij wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen.

Het slachtoffer kreeg zaterdagnacht een klap en kwam ten val, waarbij hij zwaar hoofdletsel opliep. Hierdoor verloor hij enige tijd het bewustzijn. Toen hij weer ontwaakte, bracht zijn vader hem voor de zekerheid naar het ziekenhuis in Doetinchem. Daar bleek de wond ernstiger te zijn dan in eerste instantie gedacht werd. De man werd overgebracht naar het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen waar hij vandaag overleed. De toedracht van het incident is nog onbekend.

'Baise-moi'-actrice pleegt zelfmoord

BillyTalent had ons via de nieuws-submit te melden:

De Franse porno-actrice Karen Lancaume, ook bekend onder de naam Karen Bach, heeft op 32-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. Vrienden van de actrice troffen haar afgelopen weekend dood aan in haar woning. Lancaume verwierf bekendheid door haar rol in de schandaalfilm 'Baise-moi' (neuk mij) uit 2000.

'Baise-moi' is gebaseerd op het gelijknamige boek van schrijfster Virginie Despentes, die de film zelf regisseerde. Het verhaal gaat over twee jonge vrouwen die een gewelddadig spoor van seks en geweld achterlaten. De film werd wegens de pornografische inhoud, waaronder expliciete seksscŤnes, in Frankrijk uit de bioscopen verbannen.

Carter, Miller spelers van de week

New Jersey Nets' Vince Carter en Sacramento Kings' Brad Miller zijn de spelers van de week voor de Eastern en Western Conference.

Carter was vorige week erg belangrijk voor de Nets. Zijn ploeg wist drie van de vier partijen te winnen. Carter was in deze wedstrijden goed voor 25 punten, 7.8 assists en 3.3 rebounds gemiddeld. Hij schoot ruim 49% van zijn pogingen raak. De Nets wonnen van Golden State, de Lakers en de Utah Jazz. Tegen Utah behaalde Carter een season-high van tien assists.

Aan de hand van Brad Miller wonnen de Kings ook drie van hun vier wedstrijden. Miller scoorde 24 punten (schotpercentage van 68%), pakte twaalf rebounds en gaf 3.8 assists gemiddeld. De Kings wonnen van de Nets, Houston en Minnesota.

Electronic Arts kondigt nieuwe games aan

Electronic Arts heeft op de universiteit van Florida enkele nieuwe games aangekondigd. Het lijkt een vreemde plaats voor een aankondiging, maar EA was jonge talenten aan het werven voor het bedrijf. De ontwikkelaar bevestigde dat de volgende games in de maak zijn:

quote
- Een nieuwe Command & Conquer
- Twee nieuwe James Bond games, waarvan een 'From Russia With Love' heet
- Twee expansies voor The Sims 2
- Een vervolg op LOTR: The Third Age
- Een geheime titel van Tiburon, waarvan EA alleen zegt dat het geen sportgame wordt.


McDonald's serveert hamburger met glasscherven

Een politieagent uit New York dacht lekker te gaan lunchen bij de McDonald's. Hij bestelde een Big Mac, maar kreeg deze geserveerd met glasscherven erin.

De man liep snijwonden op aan hals en mond. Ook brak hij een tand toen hij een hap nam van de burger vol scherven. Een 18-jarige medewerker is gearresteerd. Hij zou de glasscherven met opzet in de burger hebben gedaan. De jongen wordt nu beschuldigd van mishandeling. Eigenaar Juan Rodriguez neemt de zaak hoog op. "De veiligheid van mijn klanten en personeel heeft de aller hoogste prioriteit", verklaarde hij.

Belgische identiteitskaart geeft ook internettoegang

In samenwerking met de Amerikaanse softwaregigant Microsoft gaat de Belgische overheid een identiteitskaart ontwikkelen die ook toegang moet geven tot beveiligde internetverbindingen. Op de kaart die elke Belg bij zich moet hebben, staat een elektronische code die de gebruiker kan invoeren waarna hij verbinding krijgt. BelgiŽ is het eerste land dat deze methode gaat toepassen.

Dinsdag heeft de Belgische staatssecretaris van Informatisering Vanvelthoven hierover afspraken gemaakt met Microsoft–topman Gates, die dinsdag Brussel bezocht. Op de lange termijn wil BelgiŽ al haar burgers deze elektronische identiteitskaart geven waarmee ze toegang krijgen tot tal van instanties.

Gates' bezoek is omgeven met de strengste veiligheidsmaatregelen. Enkele jaren terug werd Gates bij zijn bezoek aan de Belgische hoofdstad door anarchistische demonstranten op taarten in zijn gezicht getrakteerd.

Bill Gates en Vanvelthoven, staatssecretaris van Informatisering, laten de nieuwe elketronische identiteitskaart zien
Bill Gates en Vanvelthoven, staatssecretaris van Informatisering, laten de nieuwe elketronische identiteitskaart zien

Karthikeyan dicht bij deal Jordan

De Indiase coureur Narain Karthikeyan is volgens zijn manager Sharma dicht bij een deal met Jordan. “Jordan heeft Narain een contract als eerste coureur aangeboden, en hij heeft dit geaccepteerd.” aldus Sanjay Sharma tegen Reuters.

Sportief directeur van Midland F1 Trevor Carlin zegt echter dat er nog niks definitief is. Tegen BBC sport verklaarde hij dat de IndiŽr nog extra sponsoring moet zoeken maar dat zijn huidige sponsorpakket er al wel goed uitziet.

Nadat Jordan werd overgenomen door Midland F1 werd de naam van Karthikeyan steeds vaker genoemd als potentiŽle kandidaat. De coureur heeft namelijk een aantal successen behaald in de F3 voor het team van Carlin Motorsport. Carlin: “Narain is snel maar ook nog wat wild, het is een spectaculaire coureur.”

Als de deal doorgaat dan zal de 28 jarige Karthikeyan de eerste IndiŽr in de Formule 1 worden. Er wordt vanmiddag in Bombay een persconferentie verwacht waarin zal worden bevestigd dat hij een stoeltje aangeboden heeft gekregen. Carlin zei over het sluiten van een overeenkomst dat de kansen van de IndiŽr 90 procent zijn.

FIFA lanceert Beach Soccer World Cup

De FIFA heeft bekend gemaakt dat in 2005 de eerste Beach Soccer World Cup wordt georganiseerd.

De details van het concept worden momenteel nog besproken. Waarschijnlijk wordt het toernooi gehouden in BrazilÔe en nemen er in totaal 12 landen deel.

De FIFA denkt dat deze sport zal uitgroeien tot een steeds populairdere vorm van voetbal. Voorheen werden er tussen 1955 en 2004 al wereldkampioenschappen gehouden door Beach Soccer World Wide (BSWW), maar zonder directe betrokkenheid van de FIFA.

Komende maanden zal de FIFA de overige details bekend maken.

Zweedse politieagent berooft bank

Mike-E had ons via de nieuws-submit te melden:

Een Zweedse politieagent heeft in december een bank beroofd en daarna zelf het onderzoek op zich genomen. Aan journalisten vertelde hij dat de politie vastliep in het onderzoek omdat ze op een dood spoor zaten. De 36-jarige man is inmiddels aangeklaagd door de justitie van de stad Bollnas.

De man viel door de mand toen hij in januari een nieuwe auto kocht en die gedeeltelijk betaalde met biljetten die hij uit de bankkluis had ontvreemd. Reden voor zijn collega's om een nader onderzoek in te stellen en de man uiteindelijk te arresteren.

Europese versie Metal Gear Solid 3 krijgt extra's

Ons continent krijgt vaak als laatste de nieuwste games in de winkel, maar soms heeft dat zo z'n voordelen. Konami heeft vandaag bekend gemaakt dat de Europese versie van Metal Gear Solid 3: Snake Eater vier extra's krijgt, waaronder een nieuwe moeilijkheidsgraad en meer camouflagemogelijkheden:
"[...]
- The PAL version will also feature many face paint designs not seen in the existing versions of the game, while the winning designs from Konami's global camouflage creation competition will also be included.
- European gamers will also enjoy a new 'European Extreme' difficulty level, which is designed for hardened veterans of Snake's jungle environment, while there are two new levels in the light-hearted 'Snake Vs Monkey' mode, wherein the Metal Gear Solid hero finds himself chasing and trying to catch errant monkeys!
- PAL versions of Metal Gear Solid 3: Snake Eater will feature a new 'DUEL MODE' which allows players to battle through the game's 'Boss Fights' independently, and details the rich variety of adversaries Snake faces during the course of the game.
- A 'DEMO THEATRE' has also been created, and can be used to play the game's stunning link sequences in order to enjoy the many dramatic plot twists in order.
[...]"
Straks ook de Nederlandse vlag?

MTV in actie voor AziŽ

MTV gaat nog een duit in het AziŽ-zakje doen met een groot benefietconcert. Hiervoor heeft de muziekzender de artiesten Alicia Keys, Jennifer Lopez, 50 Cent en Sting gestrikt. 'MTV Asia Aid' vindt op 3 februari plaats in de Thaise hoofdstad Bangkok. De muziekzender vertoont het programma wereldwijd live.

Naast de genoemde artiesten hebben ook Good Charlotte, Kelly Clarkson en Hoobastank toegezegd mee te zullen werken. Ook staan tijdens het evenement in de Impact Arena Aziatische artiesten op het programma. Van Lopez wordt een vooraf opgenomen optreden uitgezonden. Sting, 50 Cent, Ricky Martin, Nelly, Moby, Green Day en Ronan Keating leveren een bijdrage via videoboodschappen.

De opbrengst gaat naar Unicef die het weer zal besteden aan de slachtoffers van de zeebeving.

Man houdt meer van hond dan van vrouw

FSF-Moses had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 24-jarige man uit Cambodja gaat van zijn vrouw scheiden, omdat hij meer van zijn hond houdt. Het stel was pas sinds kort getrouwd.

De 20-jarige vrouw betrapte haar echtgenoot met de hond, een 2-jarige bastaardteef, in bed. Ze lagen innig verstrengeld bij elkaar. De vrouw was geshockeerd na deze ontdekking en haar echtgenoot diende een scheidingsverzoek in. Inmiddels woont de man bij zijn moeder in huis.

In Cambodja, waar veelal het boeddhisme wordt aangehangen, worden honden gezien als een van de laagste diersoorten.

Art in Cities

Galerie De Meerse is begonnen aan haar vijfde Art in... project en dit keer zijn de steden aan de beurt. Het leuke van deze site is dat je hier zelf aan mee kan werken door content in te sturen. Zij laten namelijk het volgende weten:
quote:
Om op internationale schaal onderzoek te kunnen doen naar de stad als museumgalerie verzoekt Galerie De Meerse iedereen om foto's te uploaden via de website en input te geven via de verschillende fora op de website. De foto's kunnen bij de desbetreffende stad geplaatst worden en langzaam zullen de stadsgaleries wereldwijd vollopen. Wie de interessantste input wordt beloond met een iPod Photo.
Meer details over de wedstrijd kan je lezen op hun site. Amsterdam is in ieder geval al goed in beeld gebracht.

Mijn afscheid

Over vijf maanden is het zover, dan neem ik afscheid van een heel bijzondere stad, van "la bella citta Napoli". Het heeft ruim een half jaar geduurd voordat we zekerheid hadden, maar nu is de kogel dan eindelijk door de kerk: we gaan terug naar Nederland.

Het is verbazingwekkend hoe snel de tijd voorbij is gevlogen. Het lijkt veel korter, maar toch heb ik bijna drie jaar in Napels gewoond, in een stad waar veel te zien valt en waar ik ontzettend veel heb meegemaakt: mooie, grappige, ergerlijke, maar ook gevaarlijke dingen. Wat het ook was, het waren stuk voor stuk onvergetelijke ervaringen.

Napels mag dan wel een bijzondere stad zijn, het is ook een stad waarvoor je onmiddellijk moet vallen. Doe je dat niet, zul je er niet naar je zin wonen. Simpelweg is het zo: of je houdt van de stad of je haat het, er zit niets tussenin.
Napels is oud, in de breedste zin van het woord, een stad van vergane glorie, van verval, maar vooral van bouwval. De stad puilt aan alle kanten uit, er is hier geen plekje onbebouwd, geen huis onbewoond, geen straat zonder auto.
Zonder wind of regen zouden veel van die straten onder al het straatvuil verdwijnen. Afval wordt hier zonder enige gÍne weggegooid, niet in een container, maar gewoon op de stoep. De stad kampt met heel veel problemen, maar het afvalprobleem is ťťn van de grootste. Ook de zee is ernstig vervuild, om die reden wordt Napels dan ook wel het riool van Zuid-Europa genoemd. Aan deze problemen wordt driftig gewerkt, maar men heeft nog een lange weg te gaan, niet alleen vanwege de camorra, de georganiseerde misdaad, die ook in de afvalverwerkingsector een belangrijke vinger in de pap heeft, maar ook omdat het milieubewustzijn hier nog in de kinderschoenen staat.
De camorra daarentegen is een eeuwenoude, maar duistere invloed die soms ten goede, maar meestal ten kwade wordt aangewend. Het lijkt des te meer onuitroeibaar, omdat het onveranderlijk verweven is met het Napolitaanse leven en door iedereen gevreesd en gerespecteerd wordt, maar erger is dat het een onverdeeld erfgoed is van ŗlle Napolitanen.

We werden hiermee vanaf het begin geconfronteerd, we betalen bijvoorbeeld protectiegeld. Dat is hier heel gewoon, al wordt er niet openlijk over gesproken. Ook wordt de huur niet via de bank overgemaakt. Nu zou dat toch heel moeilijk geweest zijn, want we hebben hier niet eens een bankrekening, om de simpele reden dat het hebben van een rekening bij een Napolitaanse bank ons sterk werd afgeraden.
Nee, onze bijdrage voor protectie is heel slim in de huur verwerkt. We betalen onze huurbaas dus maandelijks een heel hoog bedrag, "handje contantje" zogezegd. In ruil daarvoor ervaren we woongenot en is het de bedoeling dat we nooit lastig gevallen worden of erger nog, beroofd.
Nou ja, nooit. Eťn keer vond een poging tot inbraak plaats, maar dat bleek een vergissing achteraf. Ons alarm zorgde er gelukkig voor dat "het feest" niet doorging. We zijn het eigelijk alweer bijna vergeten.
Alleen mijn zoontje heeft het er nog wel eens over, over dat helse kabaal van het alarm dat in het holst van de nacht afging en waardoor hij minutenlang doof bleef, maar vooral over de piepkleine vingerafdrukjes die we de volgende ochtend op zijn slaapkamerraam ontdekten ťn over hetgeen onze huisbaas daarover vertelde, dat het een hongerig zwervertje geweest moest zijn. Dat nieuws bleek teveel voor onze kleine man: de tranen biggelden over zijn wangen.

Wat mij als vrouw ook heel snel duidelijk werd: dat ik nooit en te nimmer meer in mijn eentje langs de weg moet gaan staan of zitten, zelfs niet op een gezellig terrasje. Ik werd er onmiddellijk voor hoer aangezien. Daarvan staan er bij ons in de buurt namelijk tientallen langs de weg en niet eens opvallend of ordinair gekleed, zoals in Nederland. Nee hoor, de Napolitaanse prostituees zien eruit als normale schoolmeisjes of doodgewone huisvrouwen en misschien zijn ze dat ook wel. Je moet je bedenken dat de werkeloosheid hier heel hoog is en de sociale voorzieningen bar slecht. Sommige vrouwen moeten dus wel, uit pure armoede.
Dat is helemaal niet fijn, nee, maar voor mij was het in ieder geval een wonderlijke ervaring: zoveel mannen die voor mij in de rij stonden.

Ook in het verkeer moet je oppassen. Er is bijna geen enkele Napolitaanse chauffeur te vinden die erin slaagt om zijn eigen baan te houden of de verkeersregels kent. Ik denk dan ook dat het waarheid is, dat gezegde over de Italiaan (lees ook: Napolitaan) die zijn rijbewijs bij de pizzaboer haalt.
Het is een feit: een autorijschool is hier werkelijk een bezienswaardigheid. Gisteren zag ik er toevallig ťťn, een kleine Fiat Seicento, slingerend op de vluchtstrook van de snelweg, met een vaartje van niet meer dan 40 kilometer per uur. Op de bumper hing een kartonnen bordje waarop in dikke, zwarte letters "Scuola Guida" (rijschool) stond geschreven. Achter het stuur van de Fiat zat een heel jong meisje, met beide handen eromheen geklemd en grote ogen van angst. Naast haar zat een druk gebarende jongeman, meestal een familielid van de "leerling", maar daarom niet minder begaan.
Ook dit dan maar even voor de duidelijkheid: het is meestal een vader, een broer, een oom of een neef die zijn familielid de allereerste verkeersbeginselen bijbrengt. Vandaar ook dat veel dezelfde verkeersfouten worden gemaakt, vooral met betrekking tot het in - en uitvoegen, voorsorteren of afslaan. Dit is echter het eerste dat wordt aangeleerd: het gebruik van de rem, te allen tijde en overal, bij elke bocht, heuvel of afslag, het maakt eigenlijk niet uit wanneer.
Het is dus vaste prik bij de garage: remblokken en schokbrekers zijn dť onderdelen die hier het meest en bovendien het eerst vervangen moeten worden.
Nu kan ik wel een ellenlang verhaal over het verkeer gaan afsteken, maar dat wordt echt heel vervelend. Ga er maar gewoon vanuit dat het zo gek niet is of we hebben het hier in Napels al meegemaakt, voornamelijk in het verkeer.

Je begrijpt dat wennen aan het Napolitaanse leven met veel vallen en opstaan gepaard ging. Desondanks had ik het voor geen goud willen missen, want Napels is vooral een hartverwarmende stad. Een stad met vele vriendelijke inwoners die mij spontaan al mijn verkeersfouten vergaven, op de meest onoverzichtelijke kruispunten welwillend voorrang verleenden en op alle andere momenten goedhartig rekening hielden, met mij, een verdwaalde straniera (vreemdelinge) met haar grote, verschrikte ogen.
Dit is dus wat mij het meest duidelijk is geworden: ik koos met heel mijn hart voor Napels, maar het hart van Napels zorgde ervoor dat ik bleef.
Het wordt dus een heel lang afscheid, dat weet ik nu al...

Dronken Duitser demonstreert granaat

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Een dronken Duitser werd door zijn vrienden niet geloofd toen hij zei dat de handgranaten die hij in huis had wel degelijk echt waren. Dus gooide de man ter bewijs ťťn van de granaten uit het raam. De granaat ontplofte, maar maakte geen slachtoffers.

De 36-jarige Frankfurter had jaren geleden drie granaten gekocht op een markt in BosniŽ. Na enkele glazen gedronken te hebben liet hij de granaten aan zijn vrienden zien, die dachten dat het om speelgoedwapens ging. Om te bewijzen dat dit niet het geval was trok de man de pin uit een granaat en gooide hem naar buiten. De granaat ontplofte tussen twee appartementsblokken.

Getuigen belden de politie, die de man even later kon inrekenen. Hij wordt onder meer beschuldigd van illegaal wapenbezit.

James

Sinds een jaar of drie woont hij bij ons: James. In het begin was dat wel even wennen. Niet alleen voor ons, maar ook voor hem. Zou hij het hier wel leuk vinden? Zo'n vreemd huis, ver weg van zijn vriendjes in het centrum? We waren gewaarschuwd dat hij inderdaad wel eens kon gaan tegenstribbelen als hij net bij ons woonde. In dat geval moesten we gewoon even bellen naar de vorige eigenaar, en die zou op zijn beurt iemand sturen om hem te kalmeren. We hebben natuurlijk niets aan James als-ie maar in de hoek staat te niksen. Ik weet 't niet hoor, maar zelf voel ik me er toch niet prettig bij om meteen de problemen van een vreemde op te lossen. Je kent elkaar niet en stel je voor dat je iets verkeerd doet? Op op zo'n moment draai je zelf op voor de schade, dus dan heb ik liever dat er iemand langskomt die hem kent en weet hoe hij moet handelen. Zodra James dan weer rustig is kom ik wel weer een kijkje nemen.

Daarnaast vroegen wij ons af of hij wel bij ons zou passen. Zoiets is natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Hij zou een deel van ons gezin worden en dus is het zaak om er goed over na te denken. We besloten al snel dat we hem niet zomaar in huis konden nemen zonder goed geÔnformeerd te zijn. Daarnaast zijn we altijd gelukkig geweest zonder James. We wisten zelfs lang niet van zijn bestaan. Wie zegt dat we het Łberhaupt wel leuk zouden vinden om hem in huis te hebben?

We lieten het even rusten. 'k Bedoel, zo'n groot huis hebben we ook weer niet, en met James hier zou het nog krapper worden. Eventueel zou hij in de schuur kunnen wonen, maar dat leek ons ook weer zo naar voor hem. 't Is daar koud en tochtig en dan zouden we bij iedere maaltijd met bord en bestek door het huis moeten lopen. Bovendien wilden we hem eigenlijk ook niet wegmoffelen. Hij is iets om trots op te zijn. Als je hem hebt, dan moet je met hem pronken. Dus dan moest hij wel enigszins in het zicht staan. Het schijnt voor James zelf ook beter te zijn als hij in een goed onderhouden omgeving verblijft. En dan valt die schuur al snel af.

Toch verdween hij niet uit onze gedachten. Dat was vrijwel onmogelijk, aangezien hij ons leven zoveel aangenamer kon maken. En ook om ons heen hoorden we steeds meer mensen over hem praten. Familieleden die hem in huis hadden zeiden niet meer zonder hem te kunnen, en dan ga je toch denken... 't Is om gek van te worden.
Op een gegeven moment hebben we de stoute schoenen aangetrokken en zijn op visite gegaan om met eigen ogen te zien dat hij deed waar hij voor in huis genomen was. En ja hoor, daar stond hij dan in de keuken de afwas te doen! Kijk, zo hoort dat, hŤ? En dat allemaal zonder te zeuren en te klagen.

Kort na deze kennismaking met hem hebben we de knoop doorgehakt: we wilden hem. Wij wilden onze eigen James. We hadden hem gewoon nodig. Ruimte zou geen probleem meer zijn. We zouden plaats voor hem vrijmaken en zorgen dat hij het daar naar zijn had.
Inmiddels woont hij bijna drie jaar bij ons in huis en we hebben geen moment spijt gehad van onze beslissing. En hij lijkt het hier ook erg naar zijn zin te hebben. Hij doet precies waar hij voor in huis is gehaald is. Daarnaast zeurt hij niet, maakt geen rommel, werkt in stilte en drinkt bij voorkeur water. Bijna perfect!
Er is eigenlijk maar ťťn 'maar'... hij houdt niet zo van uitruimen...

Maar verder zijn we volkomen tevreden met James, onze vaatwasser.

Brandstofprijzen omlaag

Benzine en diesel is goedkoper geworden. Marktleider Shell heeft de adviesprijs voor benzines met een cent verlaagd en die van diesel met twee cent. Super plus komt nu op 1,319 euro per liter en euro ongelood op 1,265 euro. Diesel komt op 91,5 cent per liter terecht.

Gisteren daalde de prijs van olie op de wereldmarkt weer na een periode van stijgingen. De afgelopen maand steeg de prijs van brandstof dan ook weer flink.

Hoe Shell de prijzen bepaalt is hier te vinden.

Mosley wil F1 zonder vleugels

Max Mosley heeft weer van zich laten horen. Als de FIA president zijn zin zou krijgen dan zouden de Formule 1 wagens hun voor en achtervleugels verliezen en er zou weer gereden worden op slicks. Mosley: “Het zou in ieder geval veel meer inhaalacties inhouden”.

Het plan zou als toevoeging aan het technisch reglement voor 2008 kunnen worden gevoegd. Maar alles zou nog eerder door kunnen gaan wanneer alle teams er unaniem mee eens zouden zijn. De FIA is in ieder geval bezig met het idee en is bezig met advies in te winnen bij verschillende mensen.

Verder zou Mosley zijn ideale F1 auto ook standaard remmen, een gefixeerd zwaartepunt en een algemene elektronische unit (ECU) hebben.

Miljonair dankzij koffieverpakking

pberends en Scootmobiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Voor Russell Christoff begon het allemaal toen een vrouw drie jaar geleden tegen hem zei: "U lijkt sprekend op de man op mijn pot koffie". Nadat hij een pot koffie had gekocht wist hij waar ze het over had, zijn foto stond tot zijn verbazing op de glazen pot van Nestlť's Taster's Choice.

Christoff stapte meteen naar de rechter welke Nestlť opdroeg Christoff 15,6 miljoen dollar uit te keren omdat zijn beeltenis zonder zijn instemming jarenlang op verpakkingen was afgedrukt. De foto werd in 1986 door een fotograaf gemaakt die voor Nestlť werkte. Christoff was toentertijd fotomodel en acteur maar de fotograaf liet na de fotoshoot niets meer van zich horen; hij gebruikte de foto's ondertussen wel.

Volgens The Los Angeles Times laat Nestlť het niet bij de uitspraak van de rechter zitten. Ze zullen in beroep gaan.

Taster's Choice
De betreffende pot koffie

NK Dance Dance Revolution op 26 februari a.s.

Jawel, een Nederlands kampioenschap Dance Dance Revolution! Op 26 februari a.s. is het zover en wordt dit toernooi gehouden in De Carrousel te Vlissingen. De winnaar van het toernooi wordt gesponsord als Nederlandse afgevaardigde naar het Europees kampioenschap, de Europe Cup, dat op 26 maart plaats zal vinden in Noorwegen.

Het toernooi zal worden gehouden op een DDR Extreme kast. Er zijn drie categorieŽn: light, standard en heavy. Alleen deelnemers in de categorie heavy maken kans op deelname in Noorwegen. Deelname kost 5 euro per persoon. Voor meer informatie kun je terecht op de site van DDRNL.


DDR op de Xbox: Dancing Stage Unleashed

'Het Nederlands moet beschermd worden'

De Christelijke partijen CDA en Christenunie willen bij de Tweede Kamer een voorstel indienen om de verloedering van de Nederlandse taal tegen te gaan. Volgens de partijen heeft het Nederlands flink te lijden onder invloed van sms- en straattaal en het oprukkend gebruik van Engels. De PvdA steunt het initiatief.

CDA-Kamerlid Jan de Vries is bang dat Engels de plaats van het Nederlands zal gaan verdringen. "In Rotterdam wordt zelfs op een aantal basisscholen tweetalig onderwijs aangeboden, in het Nederlands en het Engels. Veel van die jonge kinderen zijn het Nederlands nog niet eens voldoende machtig." Ook het feit dat veel universiteiten voornamelijk of alleen in het Engels lesgeven is hem een doorn in het oog.

Het Kamerlid wijst erop dat in veel andere landen het al gebruikelijk is dat de eigen taal beschermd wordt. Hij zou daarom graag zien dat in de Grondwet wordt opgenomen dat iedereen in Nederland de Nederlandse taal machtig moet zijn. PvdA-Kamerlid MariŽtte Hamer geeft aan dat haar partij het iniatief steunt, ondanks dat de arbeiderspartij in 1996 nog tegen een dergelijk voorstel was. "Ik moet nog wel weten hoe ze het precies formuleren. Ik ben bijvoorbeeld niet tegen het gebruik van Engels in het onderwijs", geeft ze aan.

Nederlanders verbruiken minder water

Uit onderzoek van de Vereniging van Waterbedrijven (Vewin) is gebleken dat Nederlanders vorig jaar minder water hebben verbruikt ten opzichte van 2000. Per persoon werd in 2004 gemiddeld 123,8 liter water verbruikt. In 2000 was dat nog 126 liter.

Volgens Vewin is het teruglopende waterverbruik te danken aan het steeds zuiniger worden van huishoudelijke apparatuur, zoals vaatwassers en wasmachines. "Met de cijfers is in ieder geval niet hard te maken dat de consument milieubewuster is geworden", aldus een woordvoerder van de vereniging.

Bankzitters ruilen van club

In Engeland en Spanje zijn een aantal spelers van club geruild omdat ze geen basisplek bij hun oude club konden veroveren.

Newcastle United speler Craig Bellamy verruilt zijn club voor het Schotse Celtic. De 25-jarige aanvaller botste vaak met de manager Graeme Souness. Bellamy had ook onder andere aanbiedingen van Birmingham City en Blackburn Rovers.

De 22-jarige Mikel Arteta verhuist naar Everton. De speler van Real Sociedad wordt verhuurd door zijn club. Hij speelde eerder voor Glasgow Rangers.

Ook Manchester United verkocht een speler. Eric Djemba-Djemba verhuist naar Aston Villa voor een transferbedrag van twee miljoen. Dit bedrag kan nog oplopen als Djemba-Djemba een bepaald aantal wedstrijden heeft gespeeld.

Stelende familieclan opgerold

De politie heeft gisteren na een onderzoek van ruim een half jaar een groot deel van een van oorsprong Bulgaarse familieclan opgerold. Ze worden ervan verdacht de afgelopen jaren op grote schaal winkels, bedrijven en woningen in Nederland, maar ook in Frankrijk en Duitsland te hebben geplunderd. Het rechercheteam moest zelfs vrachtwagens inzetten om de enorme gestolen buit af te kunnen voeren.

De buit loopt volgens de politie in de vele tonnen. Er zijn ook grote sommen geld aangetroffen en drie vuurwapens ontdekt.

De familieclan is de beruchte zigeunerfamilie M. uit het Brabantse Best. De slachtoffers, veelal winkeliers, werden op geraffineerde wijze afgeleid door de M's. De zigeuners stapten met een man of twintig tegelijk, waaronder kleine kinderen, een winkel binnen en wisten zoveel chaos en verwarring te zaaien, dat ťťn van hen ongemerkt het kantoor of magazijn kon binnensluipen. De rest van de familie plunderde tegelijkertijd de winkel en soms ook naast gelegen woningen leeg.

Wat is dit - seizoen 3 - Deel 11

En weer een nieuwe ronde van Wat is dit Deeltje 11 alweer.... Suc6 allemaal

Scores: http://weblog.fok.nl/widdps

Eerste plaatje (maandag)

Tweede plaatje (dinsdag)

Regels:
* Iedere maandag staat er een nieuwe foto op de FOKweblog. Als deze foto niet in 1 keer geraden wordt door een user volgt er per dag een nieuwe, iets duidelijkere, foto.

* Je mag 1x per gepost plaatje een poging doen!

* Je kan 10 punten per goed antwoord verdienen. Is het antwoord denk je al gegeven door een andere user dan kun je meeliften maar hier krijg je maar 5 punten voor! Ben je heel erg warm volgens de jury qua antwoord? dan kun je hiermee nog 3 punten verdienen!

* Alle users mogen mee doen aan dit spel!

* Niet eens met de score? Mailen kan naar Flat_erik@fok.nl

* FOK Crew ook in seizoen 3 uitgesloten van deelname

* De hoofdprijs wordt verzorgd door e-creative. Betreft een "starter" pakket + een domeinnaam voor 1 jaar.

* Hier vind je binnenkort het complete score overzicht.

*Bij deze wil ik iedereen bedanken die elke keer meedoen met het spel!

15 jaar cel voor doden sneeuwbalgooier

doeka en gargamel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Sedar SoaresWegens het doodschieten van de 13-jarige Sedar Soares, precies twee jaar geleden, is gisteren de 29-jarige Gerald H. tot 15 jaar celstraf veroordeeld, de maximale straf voor doodslag. Soares werd pardoes doodgeschoten toen hij vanaf een parkeerdek bij metrostation Slinge sneeuwballen aan het gooien was.

De rechtbank rekende het de verdachte zwaar aan dat hij tijdens de zitting geen enkel medeleven met de familie van Sedar toonde. H. is altijd blijven ontkennen. Het alibi van H. werd door rechtbankpresident mr. S. van Klaveren, gekraakt. De verschillende verklaringen van de Antilliaan komen niet met elkaar overeen en ook de getuigenissen van zijn vriendin, haar zusje en zijn moeder kloppen niet.

H. is een berucht drugscrimineel, met een lange 'staat van dienst'. Getuigen waren zo bang voor H. dat ze pas durfden te getuigen toen hij in april op Schiphol aangehouden was nadat hij probeerde drugs Nederland binnen te smokkelen. De rechtbankpresident zei dat hij H. middels de lange straf zo lang mogelijk van de straat wil houden. H's advocaat heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Chelsea lijdt recordverlies

Waar ManU in 1999 de “triple” won (kampioenschap, FA Cup en Champions League), is Chelsea dit seizoen nog op maar liefst vier fronten in de race.

In de competitie is de club koploper met een straatlengte voorsprong, in de de League Cup staat ze in de finale tegen Liverpool. In de FA Cup is de volgende ronde bereikt, en in de Champions League speelt Chelsea eind februari tegen Barcelona. Al met al gaat het dit seizoen fantastisch met het Londense Chelsea.

Maar succes kost geld, vooral in de voetbalwereld. Chelsea leed vorig jaar maar liefst een verlies van 132 miljoen Euro. Het is te danken aan de gulle geldgever en eigenaar Roman Abramovich dat men in Londen slechts lacht om zulke bedragen.

Abramovich kocht de club in 2003 voor maar liefst 210 miljoen Euro. Vervolgens investeerde hij nog eens 300 miljoen in de club, en verleende Chelsea in de tussentijd ook nog eens een rentevrije lening van 172 miljoen.

Tijdens het eerste seizoen steeg de omzet van Chelsea weliswaar met veertig procent tot 227 miljoen Euro, maar dat was bij lange na niet voldoende om de uitgaven te compenseren. Maar liefst 76 procent van de inkomsten van de club wordt weer uitgegeven in de vorm van salarissen, een percentage dat voor elke andere club dodelijk zou zijn.

Het honderdjarige Chelsea kan vanavond weer een stap dichter komen bij zijn eerste Engelse titel in vijftig jaar. Arsenal ontvangt immers Manchester United op Highbury. Om 21:00 uur is de aftrap, en een kleine twee uur later is Chelsea weer een concurrent voor de titel kwijt.

Verbod vlag op schooltas was dringend advies

De schooldirectie van het Cals College in IJsselstein ontkent dat het aan twee leerlingen een verbod op het dragen van de Nederlandse vlag op een schooltas heeft uitgevaardigd. Volgens de school heeft men slechts gezegd dat ze ''ernstig moesten overwegen om de Nederlandse driekleur van hun schooltas te verwijderen, omdat het provocerend kon overkomen aan het adres van vooral de Marokkaanse medeleerlingen.'' Beide leerlingen, Patrick Balk en Mark de Mooij, vatten dit dringende verzoek echter wel degelijk op als een verbod.

De voorzitter van de Centrale Directie van de school, drs. H.J. van Rooijen, bestrijdt dat de directie met het dringende verzoek om de driekleur te verwijderen uit angst heeft gehandeld. ''We hebben zuiver en alleen de veiligheid van de leerlingen op het oog. Van een verbod is geen sprake. We wilden het gesprek aangaan om duidelijk te maken dat we het vlaggetje niet zo'n goed idee vinden. Meer niet, ze mochten zelf beslissen.''

Bij de Telegraaf, die maandag aandacht aan de zaak besteedde, stroomden de woedende reacties op het verbod gisteren binnen. Ook op FOK! reageerden zaterdag al talloze users negatief op 'het advies' van de schooldirectie.

Ook Tweede Kamerleden mengden zich in de discussie. VVD-Kamerlid Arno Visser vraagt zich af hoe een Nederlandse vlag in hemelsnaam provocerend kan zijn. PvdA-Kamerlid MariŽtte Hamer noemt het vlagverbod ''een vreemd verhaal. Het is weliswaar heel moeilijk reageren op een incident, maar als de enige reden van de school het provoceren is, dan vind ik dat zwaar overdreven'', aldus Hamer. Zowel de PvdA en Kamerlid Geert Wilders willen opheldering van minister Van der Hoeven van Onderwijs over de kwestie. ''Het gebruik van onze vlag mag niet worden verboden'', aldus Wilders. VVD en CDA vinden het een zaak van de school, die men onderling moet oplossen.


Patrick Balk en Mark de Mooij (rechts) willen vlag niet verwijderen

Politie neemt Nys in de maling

De kersversewereldkampioen veldrijden Sven Nys begon maandagmorgen, de dag nadat hij zijn wereldtitel had behaald, met een valse start. Hij kreeg namelijk een parkeerboete vanwege het versperren van onbelemmerde doorgang voor voetgangers.

Bij het Novotel in het Belgische Leuven had de Rabobank-ploeg ter gelegenheid van het door Sven Nys behaalde succes een persconferentie belegd. De bijeenkomst werd in stijl opgeluisterd door een oranje Rabo wielertrui van maar liefst twee meter hoog.

Enkele journalisten kwamen vervolgens op het idee om de politie te bellen. Immers, de Rabobank-trui versperde de doorgang op het voetpad, iets wat ook in BelgiŽ niet is toegestaan.

Eenmaal aangekomen stelde een politieagent een proces-verbaal op tegen de Rabobank-ploeg en de wereldkampioen. Sven Nys had echter snel door dat het hier een grap betrof. Glimlachend nam hij de bekeuring in ontvangst, maar tekende het voor alle zekerheid niet.

Files door wintersporters verwacht

Mensen die in de komende vakantie de sneeuw opzoeken moeten rekening houden met files. Dat zegt de ANWB. De bond verwacht aankomende zaterdag lange files in het buitenland richting wintersportgebieden. Rond het middaguur kunnen er in Duitsland al files van 30 tot 70 kilometer lengte voorkomen. Naar verwachting gaan er 550.000 Nederlanders wintersporten.

Vooral rond MŁnchen en bij de grensovergangen met Oostenrijk zal het vastlopen. Ook in Oostenrijk en Zwitserland wordt het volgens de dienst druk. Vakantiegangers moeten in Duitsland oppassen voor de A7, A8, A9 en de A99 rond MŁnchen. In Oostenrijk is vooral de Tauerntunnel een groot knelpunt. Ook bij de Ofenauer- en de Hieflertunnel moeten skiŽrs bijvoorbeeld rekening houden met vertragingen. In Zwitserland waarschuwt de dienst voor onder meer de A1/A3 in de omgeving van ZŁrich en de A2 tussen Basel en Luzern.

Nelisse gaat weg bij AZ

Volgend seizoen kan Louis van Gaal geen beroep meer doen op Robin Nelisse.

De 27-jarige spits is niet ingegaan op een aanbieding om zijn aflopende contract te verlengen. Nelisse is geen basisspeler in Alkmaar. Co Adriaanse, de huidige coach van de club, geeft de voorkeur aan Stein Huysegems. Verder valt vaak eerst Ali Elkhattabi in voordat Nelisse het veld op mag.

In vierenhalf jaar heeft Nelisse 45 doelpunten voor AZ in de HCE gescoord. Maar de voormalige speler van Feyenoord wil geen genoegen meer nemen met een bijrol in de bloei van zijn voetballeven.

UEFA overweegt andere EK-kwalificatie

De UEFA heeft een alternatief plan voor de EK-kwalificatie van 2008 klaar liggen.

Woensdag wordt het idee besproken om de voorronden in zeven groepen af te werken. De nummers ťťn plaatsen zich direct voor het EK, dat gehouden wordt in Oostenrijk en Zwitserland. De nummers twee en drie strijden in play-offs voor de overige zeven plaatsen.

Samen met de organiserende landen nemen in totaal zestien nationale ploegen deel. Voor de kwalificatie komen in totaal 50 landen in aanmerking.

In de kwalificatie voor Portugal in 2004 werden er tien groepen gevormd waarbij de nummers ťťn zich direct plaatsen en de nummers twee konden strijden in de play-offs voor de overgebleven tickets.

Xbox 2 prototype op de E3?

Microsoft zal de opvolger van de Xbox, genaamd Xenon, niet vertonen op de GDC in maart. De GDC is een beurs voor games-ontwikkelaars en vijf jaar geleden werd op deze beurs door Bill Gates de huidige Xbox getoond aan het publiek.
Microsoft heeft wel laten weten dat er tijdens de E3 in mei meer informatie zal worden vrij gegeven over de Xenon. De verwachting is dat Microsoft op deze beurs een werkend exemplaar van de Xenon zal laten zien. Zeker omdat Sony met een werkend prototype van de PS3 zal verschijnen op de E3.
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.