Robot-soldaat maakt zich klaar voor Irak

Icoon Irak nieuws Het Amerikaanse leger heeft achttien militaire robots klaar staan om rond maart de troepen te versterken in Irak. De robots, die beter bekend staan als de ‘SWORDS’ (Special Weapons Observation Reconnaissance Detection Systems), zullen de eerste bewapende robots zijn die ooit een strijd aangaan.

Officiële berichten geven toe dat deze robots niet volledig zelfstandig zijn. Een swords robot schiet alleen als een menselijke bestuurder op een knop drukt na het identificeren van een doelwit. “Het enige verschil is dat een soldaat het wapen niet op de schouders draagt, maar een kilometer verderop,” aldus Bob Quin, manager van het bedrijf dat de SWORDS produceert.

De SWORDS komen in verschillende modellen. Zo zijn er twee versies met standaard Squad Automatic Weapons, de M249, die 5.56-millimeter schoten 750 keer per minuut afvuurt, of de M240, die 700 tot 1000 7.62-millimeter schoten per minuut aflost. Allebei hebben ze de beschikking over vier camera’s met night vision en uitgebreide zoom lenzen.

Er word goed gelet op de prestaties van de SWORDS. Indien succesvol, zullen er grotere machines worden gemaakt. Zo is er op dit moment een 2,5 ton zware machine in ontwikkeling door Lockheed Martin met de codenaam MULE. Het voertuig wordt door zes verschillende motoren voortbewogen. Elk wiel heeft zijn eigen motor, om ervoor te zorgen dat het voertuig zich bij een defect aan een wiel toch kan blijven verplaatsen.

“Het blijkt knap lastig te zijn om uit te maken wie vriend of vijand is, daarom zal altijd een mens beslissingen moeten nemen,” zegt Jim Lowrie, hoofd van een militaire robot onderzoeksinstituut. Volgens hem blijft dit in de toekomst ook zo.


"Voorlopig nog science fiction..."