SP: Oppositie samen de verkiezingen in

Icoon politiek binnenland nieuwsDe oppositiepartijen in de Tweede Kamer zouden hun krachten moeten bundelen en gezamenlijk de volgende verkiezingen moeten ingaan. Dat betoogde SP-fractievoorzitter Jan Marijnissen vandaag in het tv-programma Buitenhof. De SP'er denkt zo een nadrukkelijk alternatief te kunnen bieden voor het huidige kabinet.

Volgens Marijnissen is voor zijn idee voldoende interesse, niet alleen bij de politieke partijen zelf maar ook bij de kiezers. Marijnissen denkt dat er in de maatschappij al een beweging zichtbaar is die afrekent met 'de cultuur van het wegkijken'. De SP-leider wijst daarbij op de grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid op het Museumplein in Amsterdam, waar 300.000 betogers op afkwamen.

Marijnissen wil samen met de andere oppositiepartijen een plan opstellen met 25 actiepunten. Eén ervan is het terugdringen van de commercie in onder meer het onderwijs en de kunst.

PvdA-leider Wouter Bos liet al eerder weten weinig te zien in een grote samenwerking tussen de verschillende oppositiepartijen. Een 'knock-out' aan het kabinet van de drie afzonderlijke partijen zou effectiever zijn, becommentarieerde hij enige tijd geleden een soortgelijk plan van de jongerenorganisaties van de PvdA, GroenLinks en SP.