Doodswens aan Wilders niet strafbaar

Icoon Binnenlands nieuwsDe doodswens die de Nederlandse moslimleraar Abdul-Jabbar van de Ven eind november in een tv-programma van Andries Knevel uitsprak voor het Tweede-Kamerlid Wilders kan niet vervolgd worden. Minister Donner van Justitie heeft in een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat de uitlatingen van Van de Ven juridisch gezien niet strafbaar zijn.

Van De Ven, een 25-jarige tot de islam bekeerde Nederlander, zei in het EO-programma Het Elde Uur indertijd dat hij blij zou zijn als Wilders binnen twee jaar dood zou zijn. Het liefst had hij dat het Kamerlid een ernstige ziekte als kanker zou krijgen, en niet dat hij vermoord zou worden door een moslim. Meteen na de uitspraken van Van de Ven riepen alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer dat minister Donner de uitspraken van de moslimprediker moest veroordelen, en moest uitzoeken of er iets tegen te ondernemen viel.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bekeken of Van de Ven voor opruiing, discriminatie, belediging of bedreiging vervolgd zou kunnen worden. Het gaat bij de uitspraken van de moslimprediker echter om meningen en uitspraken die vallen onder de vrijheid van meningsuiting.

Volgens Donner zijn de uitlatingen van Van de Ven ''weinig opbouwend en in alle gevallen onverantwoord en afkeurenswaardig in de huidige tijd.'' Hij gaat nog wel bekijken of bepaalde wetsartikelen mogelijk moeten worden aangescherpt waardoor dergelijke doodswensen in de toekomst wťl tot vervolging kunnen leiden.


Abdul-Jabbar van de Ven, niet strafbaar