'Tsunami's ook in Middellandse Zee mogelijk'

Scootmobiel had ons via de nieuws-submit te melden:

Na de tsunami van afgelopen week in Zuid-Azië trekken ook Europese deskundigen op het gebied van tsunami's aan de bel. Volgens hen kunnen ook in de Middellandse Zee tsunami's voorkomen, zo is in het verleden gebleken.

De laatste grote tsunami was in 1956 toen na een beving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter het eiland Amorgos werd getroffen. De vloedgolf was toentertijd 25 meter hoog, aldus de Griekse seismoloog Vassilis Papazahos.

"In 1956 waren er maar vier doden, maar tegenwoordig zou het dodental hoger zijn door de toeristische ontwikkeling van de kust, en Rhodos bijvoorbeeld zou een Grieks Phuket kunnen worden", aldus de geoloog Gerassimos Papadopoulos.

In 1908 lieten in Zuid-Italië meer dan duizend mensen het leven toen vloedgolven na een zeebeving in de Straat van Messina over het land kwamen. Niet alleen Italië en Griekenland hebben een verhoogde kans op tsunami's, ook Algerije en Tunesië.

Papadopoulos stelt: "Er zijn tsunami's geweest en er zullen tsunami's blijven in de Middellandse Zee, ook al is het fenomeen zeldzamer en minder sterk dan in de oceanen"

Volgens het Parijse Institut Physique du Globe vindt 80 procent van de tsunami's wereldwijd plaats in de Stille Oceaan, 10 procent in de Indische Oceaan en 5 à 10 procent in de Middellandse Zee.