Personeel Soestdijk verliest baan

Icoon Binnenlands nieuws
Het overlijden van prins Bernhard, afgelopen woensdag, betekent voor de personeelsleden van paleis Soestdijk het verlies van hun baan. Zestig mensen moeten op zoek naar een nieuwe baan, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Aan het begin van dit jaar, vóór het overlijden van prinses Juliana in maart van dit jaar, werd al een plan opgesteld voor na het overlijden van de laatste bewoners van paleis Soestdijk. Hierbij waren de Grootmeester (het hoofd van de hofhouding) en vakbond Abvakabo FNV betrokken.

In het beleidsplan zijn voorzieningen getroffen voor het personeel. Dat heeft achttien maanden de tijd om - eventueel met professionele hulp - een nieuwe baan te vinden. Gedurende die tijd behouden de werknemers hun volledige salaris. Omdat de mensen vaak op hoge leeftijd zijn, zal het niet gemakkelijk zijn om elders een baan te vinden.

Het overlijden van de prins heeft ook gevolgen voor de middenstanders van de gemeenten Baarn en Soest. De burgemeester van Soest hoopt dan ook dat spoedig een andere 'Oranje' zijn intrek in Soestdijk doet. Het paleis werd in de zeventiende eeuw gebouwd. Het gebouw en de gronden eromheen werden in 1970 voor 4,3 miljoen gulden aan de staat verkocht. Sindsdien valt het onder de verantwoordelijkheid van de Rijksgebouwendienst van het ministerie van VROM.