Moslimprediker V.d. Ven ondergedoken

Borz en cyberbull hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Moslimprediker Abdul-Jabbar van de Ven, die gisteren in het EO-programma 'Het Elfde Uur' zei dat hij Kamerlid Geert Wilders binnen twee jaar dood wenst, is ondergedoken, zo laat hij zelf weten. De 27-jarige islamitisch godsdienstleraar zegt in een uitgebreide verklaring die naar de media is gestuurd dat hij pertinent niet wenst dat Wilders vermoord wordt: ''Ik sta niet achter het plegen van aanslagen op personen vanwege hun mening, en ben juist iemand van de dialoog. Vele malen heb ik deelgenomen aan dialogen met andersgelovigen en andersdenkenden, en dat wens ik ook te blijven doen.''

Volgens Van de Ven zijn zijn uitspraken door de media uit hun verband gerukt. Hij zegt Wilders niet anders toe te wensen dan dat een groot deel van de Nederlandse bevolking Osama bin Laden toewenst. Van de Ven wil contact met Wilders opnemen om hem uit te leggen wat hij bedoelde te zeggen: ''Ik en Wilders zitten inmiddels in hetzelfde schuitje; Wat betreft het onderduiken kunnen we elkaar de hand schudden.''

Reacties
Alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer vinden dat minister Donner de uitspraken van de moslimprediker moet veroordelen, en moet uitzoeken of er iets tegen te ondernemen is. In een gezamenlijke verklaring stellen de fractievoorzitters dat de uitspraken van Van de Ven wijzen op een vergaande vorm van radicalisering.

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en minister Remkes van Binnenlandse Zaken reageerden met afschuw op de uitspraken van de moslimprediker. Juridisch gezien zou er overigens niets tegen te ondernemen zijn: je mag iemand de dood toewensen. De vorige partij van Wilders, de VVD, vindt de uitlatingen van Van de Ven ''onsmakelijk en onfatsoenlijk. Juist in de tijd waarin Nederland nu verkeert, is het belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan. Iedere minuut besteed aan de uitlatingen van Abdul Jabber van de Ven is er ťťn te veel'', zo zei VVD-Kamerlid Griffith.

Andries Knevel zegt vandaag in een verklaring dat hij Van de Ven na zijn uitspraak over Wilders, die hem volgens eigen zeggen volkomen verraste, een paar keer de ruimte heeft gegeven om zijn uitspraken terug te nemen: ''Waarop ik hoopte''. Volgens Knevel wist hij hoe Van de Ven dacht over de moord en de dood van Theo Van Gogh, maar niet over Van De Vens visie op Wilders.

Kanker
Al in 2002 zei de toen 24-jarige Van de Ven in dagblad Trouw dat Nederland ''de kanker is''. Hij walgde van ons land, zo stelde hij toen. Ook vond hij indertijd het Afghanistan van de Taliban het enige echte islamitische land ter wereld.

Tegenwoordig predikt Van de Ven geregeld in moskeeŽn en geeft hij jongeren les over de islam. Hij volgt een studie Midden-Oostenstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. ''Ik preek veel, vooral voor jongeren. MoskeeŽn nodigen mij uit, juist omdat ik Nederlands spreek en preek. Voor veel jongeren is dat toch de taal die zij het beste beheersen. Tijdens de ramadan ben ik wezen spreken in tien verschillende moskeeŽn in evenzoveel steden'', zo zei hij in een recent interview.

Abdul-Jabbar van de Ven, een geboren en getogen Hollander die opgroeide in Brabant (en toen de voornaam 'Jilles' had), geniet op internet enige bekendheid als internet-imam. Zo leerde hij zijn trouwe gehoor dat het echt geen terrorisme is om een fundamentalistisch geloof te hebben en te vechten tegen de 'vervolging van moslims'. Sites als imaan.nl en al-islaam.com bevatten bijdragen van hem. Ook geeft hij het blad ''Wij moslims'' uit.


Abdul-Jabbar van de Ven