Yasser Arafat overleden

De Palestijnse leider Yasser Arafat is in een militair ziekenhuis in Parijs op 75-jarige leeftijd overleden. Minister Seab Erekat heeft dat tegenover CNN bevestigd.


Yasser Arafat 1929 - 2004


Het presidentschap van de Palestijnse Authoriteit en zijn verleden als strijder voor de Palestijnse zaak hebben Arafat zowel geliefd als omstreden gemaakt. Al enige tijd kwakkelde de bejaarde president met zijn gezondheid. Enkele weken geleden werd hij met spoed overgebracht naar een kliniek in Frankrijk, waar hij 4 november j.l. in coma raakte. Hieronder een overzicht van zijn leven.

Yasser Arafat werd volgens officiŽle bronnen geboren op 24 augustus 1929 in CaÔro, Egypte, al hield Arafat zelf altijd vol op 3 augustus 1923 geboren te zijn in Jeruzalem. Bij zijn geboorte kreeg hij de naam Mohammed Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat Al Qudua Al Husseini, hij heeft echter altijd bekend gestaan als Yasser Arafat of Yassir Arafat.


Yasser Arafat op jonge leeftijd


Arafat heeft zich gedurende zijn leven altijd bezig gehouden met het lot van het Palestijnse volk. Hij deed dit vanuit de Palestine Liberation Organization (PLO), waarvan hij in 1964 het hoofd werd. Deze organisatie vocht vanaf de jaren zestig tegen IsraŽl en wilde dat de oorspronkelijke grenzen van voor de oprichting van de staat IsraŽl weer in ere werden hersteld. De PLO hanteerde voornamelijk geweld om haar doelen te verwezenlijken, maar sinds de jaren zeventig begaf deze organisatie zich ook op het politieke toneel.

Arafat en de PLO weten internationaal veel steun te verwerven als deze in 1988 de staat Palestina uitroept. De staat wordt door negentig landen erkend. In het kader van de Oslo-akkoorden erkent Arafat de staat IsraŽl waardoor diplomatie tussen beide staten makkelijker wordt. Door deze stap en de samenwerking tussen de toenmalige IsraŽlische premier Rabin en Arafat krijgen beide in 1994 de Nobelprijs voor de vrede toegekend.


Rabin en Arafat in de tuin van het Witte Huis


Tegelijkertijd (en nog steeds) vinden er echter in IsraŽl bloedige aanslagen plaats, waarbij tot op heden nog onduidelijk is in welke mate Arafat erbij betrokken is en op welke wijze hij probeert de daders van de aanslagen tegen te houden. Daarnaast verdenken veel landen Arafat ervan de banden tussen de Palestijnse Autoriteit en de Hamas te hebben aangehaald. Doordat de IsraŽlische overheid de afgelopen jaren de samenwerking met de Palestijnse overheid op een laag pitje zette en door de toename van aanslagen in IsraŽl is er al tijden geen sprake meer van een vreedzame situatie.

Volgens velen riep Arafat de Palestijnen sinds 2002 weer op tot geweld tegen IsraŽl. Als reactie daarop heeft het IsraŽlische leger de basis van Arafat aangevallen, maar raakte hij zelf daarbij niet gewond. Sinds die aanval leefde hij onder een soort huisarrest in zijn eigen hoofdkantoor en kreeg hij pas toestemming van IsraŽl deze te verlaten toen zijn gezondheid snel achteruit ging. Op 29 oktober heeft de Franse regering hem naar een kliniek in Parijs (de woonplaats van zijn gezin) laten brengen, waar hij op 4 november in coma raakte.