[update] Rechtbank spreekt Erik O. vrij

lr817086, tongytongylickylicky en Re_plaY hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuws Bij de militaire rechtbank in Arnhem zal vandaag de rechter een uitspraak vellen over het omstreden proces tegen sergeant-Majoor van de mariniers, Erik O. Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt hem ervan op 27 december van het vorige jaar een Irakees te hebben doodgeschoten. Tegen hem is een voorwaardelijke straf van zes maanden militaire detentie en 240 uur werkstraf geŽist.

De marinier gebruikte tijdens het incident zijn wapen tweemaal om waarschuwingsschoten af te vuren, waarvan eenmaal in de grond. In de uiterst hectische situatie met tussen de 75 en 100 steeds verder opdringende Irakezen struikelde een man. De Irakezen lieten niet toe dat Nederlandse ziekenverplegers deze gewonde mochten behandelen en hij werd in een pick-up afgevoerd door de andere plunderaars.

Op oudjaarsdag werd O. gearresteerd in Irak en overgebracht naar een cel op de marechausseekazerne in Soesterberg. In eerste instantie wilde het OM de marinier moord, doodslag, dan wel dood door schuld ten laste leggen. Later trok ze deze verdenking in. Uiteindelijk zat O. vijf dagen in de cel.

De arrestatie van Erik O. zorgde voor veel beroering onder het personeel bij de militairen in Irak en bij vakbonden voor defensiepersoneel. Het leidde tot een conflict tussen Defensie en het OM. Tot tweemaal toe moesten de ministers Donner van Justitie en Kamp van Defensie in de Tweede Kamer uitleg geven over de geweldsinstructies voor militairen in Irak en over het lekken van geheime informatie over het verleden van O. als militair bij de speciale eenheid BBE.

O. zelf is altijd van mening geweest dat er is geknoeid met het eindrapport over het schietincident. Het rapport staat volgens O. en zijn advocaten bol van insinuaties en tegenstrijdigheden.

Update: 9.16 uur
Zojuist heeft de rechtbank Erik. O vrijgesproken van alle aanklachten. De rechtbank is van mening dat O. zich correct aan de geweldsinstructies heeft gehouden in Irak. De situatie op 27 december was dermate dreigend, dat schieten gerechtvaardigd zou zijn. Daarnaast laadde O. zijn wapen opzichtig, zodat duidelijk was dat hij deze zou gaan gebruiken.

-
Oudere gerelateerde berichten:
Kamer kraakt OM inzake Irak-militair.
Vrijgelaten marinier: Ik deed niets fout.
Donner verbood opgraving lijk Irakees.