Computerchip volgt Japanse schoolkinderen

Icoon Buitenlands nieuwsEen chip die Japanse scholieren zullen gaan dragen moet spijbelen een stuk moeilijker maken in Japan. Ook zullen hierdoor de scholen veiliger worden. Het dragen van deze chip bevindt zich nog in een proefperiode, waar een aantal scholen in Japan aan meedoen.

De kinderen dragen tijdens de proef een mini-antenne, waarmee ze via radiosignalen gevolgd kunnen worden. Een chip zorgt voor een signaal naar een ontvanger bij de schoolpoort. Deze ontvangt een signaal wanneer een kind de school binnenkomt of verlaat. Hierdoor wordt het een stuk lastiger om te spijbelen.

Een andere reden voor de proef is de veiligheid op scholen. Hier maken veel Japanners zich zorgen over. "Meer dan 70 procent van de ouders steunt dit idee. Dat geeft wel aan dat er grote behoefte aan is. En de kinderen vinden het geweldig. Ze vinden het cool", aldus een docent van een aan de proef deelnemende school. Vooral de kleine criminaliteit is een zorgenkindje in Japan. Waar misdaad met veel geweld, zoals moord, overvallen en mishandeling, weinig voorkomt in Japan, is de kleine criminaliteit tot recordhoogte gestegen. Volgens onderzoek vindt een ruime meerderheid van de bevolking dat het land onveiliger is geworden.