[update] Aardbevingen treffen Japan; mogelijk vloedgolf

Icoon Buitenlands nieuwsHet westen van Japan is vanochtend getroffen door een zware aardbeving. Deze had een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Er is gewaarschuwd voor een zogenoemde tsunami, een vloedgolf die door de aardbeving wordt veroorzaakt. Het is onbekend of door de aardbeving schade is ontstaan of slachtoffers zijn gevallen.

De krachtigste schokken werden gevoeld rond de oude stad Nara, waar veel tempels liggen. Ook in de hoofdstad Tokyo, 390 kilometer ten oosten van Nara, werd de beving gevoeld. Het epicentrum lag rond het eiland Kii, ongeveer vijfhonderd kilometer ten zuidwesten van Tokyo, op een diepte van tien kilometer. Een Japanse televisiezender heeft verklaard dat een eerste golf van vijftig centimeter inmiddels de kust van de regio Wakayama heeft bereikt. Inwoners is gevraagd om niet naar de kuststreken te gaan.

Japan is ťťn van de seismologisch meest actieve gebieden in de wereld, waar iedere vijf minuten een aardbeving plaatsvindt. Meer dan twintig procent van de zwaarste aardbevingen in de wereld, met een kracht van 6 of meer op de schaal van Richter, vindt in Japan plaats. In 1995 kwamen in de stad Kobe meer dan 6.400 mensen om bij een aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter.

Update 19.17
Vijf uur na de eerste aardbeving heeft zich een tweede, krachtigere beving voorgedaan. Deze had een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag 130 kilometer uit de kust van de staat Kochi. Nog steeds geldt een waarschuwing voor tsunami's.

Bij de eerste beving zijn vier mensen gewond geraakt. Er is geen melding van schade geweest, mede doordat de beving zich in relatief dunbevolkt gebied heeft voorgedaan.