[update] Moskou: strijd in Beslan voorbij

Vandaag hebben Russische soldaten de school in Noord-OssetiŽ bestormd en na lange gevechten een einde gemaakt aan de gijzeling. Hieronder volgt de berichtgeving zoals die op FOK! plaatsvond vanaf 11:26 uur.

Icoon Buitenlands nieuwsZwaarbewapende Russische soldaten zijn zojuist naar de school gerend in Noord-OssetiŽ waar de gijzeling plaastvindt. In de school worden zeker duizend personen vastgehouden, NOS teletekst spreekt zelfs van 1500. Er zijn luide explosies en geweervuur te horen. Zo'n 40 kinderen en vrouwen wisten te ontsnappen.

Na het horen van twee explosies in de richting van de school ontstond de commotie. Direct automatisch geweervuur volgde.

Een deel van het dak van de school is ingestort. Boven de school hangen vier Russische legerhelikopters. Getuigen zeggen dat soldaten de school uit komen met bebloede kinderen in hun armen. De gewonden worden in zowel ambulances als ter beschikking gestelde burgerauto's vervoerd. Opvallend is dat de kinderen naakt zijn of slechts in ondergoed gekleed. Dit zou echter een gevolg kunnen zijn van de hitte die vermoedelijk in het gebouw aanwezig was, gezien het aantal opeengepakte mensen.


Ontsnapte kinderen krijgen water

Update 12.44 uur
Soldaten hebben gemeld dat de situatie rond de school onder volledige controle is. Militairen zijn het gebouw inmiddels binnengedrongen en ook enkele artsen zouden naar binnen zijn gegaan. Het geweervuur rond de school is echter weer opgelaaid.

De laatste berichten geven aan dat zeker vijf gijzelnemers door geweervuur om het leven zijn gekomen. Ook een onbekend aantal gijzelaars zou zijn omgekomen. Zeker 158 kinderen zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Update 13.02 uur
Verschillende gijzelnemers hebben andere kleding aangedaan en zouden zich verstopt hebben in een huis in Beslan.

Twee vrouwelijke gijzelnemers, waarvan vermoed wordt dat zij zichzelf wilden opblazen, zouden witte doktersjassen hebben aangetrokken. De mannen hadden hun kleren verwisseld voor sportkleding om minder op te vallen bij het vluchten. Ze zouden een aantal gegijzelde kinderen mee hebben genomen.

Update 13.40 uur
Er zouden zeker 13 gijzelnemers uit de school ontsnapt zijn, waarvan een gedeelte zich in een gebouw in de buurt van de school ophoudt. Volgens Interfax is het Russische leger begonnen met acties tegen de gevluchte gijzelnemers in het gebouw.

Er zouden tenminste tien doden zijn gevallen en teminste 120 kinderen gewond zijn geraakt. Meer dan 200 slachtoffers zijn naar ziekenhuizen afgevoerd.

Volgens het leger zouden alle gijzelaars de school uit zijn, maar Interfax meldt dat er nog steeds geschoten wordt in de omgeving van de school.

Update 15.26 uur
Volgens Interfax zijn er tientallen doden gevallen bij de beŽindiging van de gijzeling. Een Britse journalist zou zeker honderd lichamen in het gebouw hebben zien liggen.

Update 18:12 uur
Het dodental ligt waarschijnlijk ver boven de 150. Dat meldde het persbureau Interfax aan het begin van de avond.

Ruim 100 doden liggen in de gymzaal, anderen buiten of in het mortuarium van het ziekenhuis. In ziekenhuizen liggen minstens 409 gewonden, onder wie 219 kinderen. Een aantal van hen is er slecht aan toe.

Update 18:40 uur
De gijzeling is nog niet voorbij. De strijd duurt voort. Aan het begin van de avond werd nabij het gebouw een zware explosie gehoord. In een kelder onder de school hebben enkele gijzelnemers zich verschanst. Onder hen de leider van de terroristen. Ze zouden ook een aantal kinderen bij zich hebben.

In totaal zijn nu 20 terroristen gedood. Onder hen zouden zich Arabieren bevinden.

Update 23:49 uur
Russische troepen zeggen ook de laatste terroristen te hebben uitgeschakeld. Drie terroristen die zich in een kelder hadden verschanst, zijn opgepakt. Vier gijzelnemers zouden voortvluchtig zijn.

Voor zover nu bekend heeft het gijzelingsdrama zeker aan 200 mensen het leven gekost. Daarnaast raakten nog eens zeker 646 kinderen, ouders en leraren (soms zwaar) gewond.

Update 9.43 uur
Op last van president Poetin zijn alle grenzen van Noord-OssetiŽ gesloten. Poetin tracht hiermee te voorkomen dat de laatste gijzelnemers het land ontvluchten.

Zeker tien militairen van de speciale eenheden zijn om het leven gekomen tijdens het drama. Het totale dodental is inmiddels tot 250 opgelopen. Daarvan liggen er zeker honderd in de gymzaal. Een terrorist zou zich temidden van alle gegijzelden hebben opgeblazen.

Update 13.15 uur
Het officiŽle dodental is inmiddels opgelopen tot 322, waaronder 155 kinderen. Nog steeds worden in het schoolgebouw doden gevonden.