Nederlandse Apache stort neer bij Kabul

Icoon Buitenlands nieuwsBij de Afghaanse hoofdstad Kabul is vandaag een Nederlandse Apache-helikopter neergestort. Een van de twee piloten is hierbij licht gewond geraakt. De andere piloot bleef ongedeerd. Vijandelijk vuur zou niet de oorzaak van het neerstorten van de legerhelikopter zijn, maar het is nog niet bekend wat wel de oorzaak is.

Het toestel was samen met een andere Nederlandse Apache-heliktopter bezig met een patrouillevlucht in de buurt van Kabul. Direct na het incident is de Combat Search and Rescue-eenheid (CASR) gealarmeerd. Die heeft de betrokken piloten direct afgevoerd naar een Amerikaans hospitaal. Het neergestorte toestel wordt door grondtroepen bewaakt en later geborgen. De familie van de betrokken piloten is inmiddels door het ministerie van Defensie van het incident op de hoogte gebracht.

De helikopters maken deel uit van het 1(NL) Helodet dat op Kabul International Airport is gestationeerd. Recent maakte het kabinet bekend dat de uitzending van de Apaches tot maart 2005 wordt verlengd. In totaal kosten de operaties in Afghanistan Nederland ruim honderd miljoen euro.