Half miljoen vergoeding kampers verdwenen

PvdA-wethouder Arend Hilhorst van Den Haag ligt zwaar onder vuur omdat er een half miljoen euro schadevergoeding aan woonwagenkampbewoners is verdwenen. Het geld is spoorloos, niemand weet waaraan het is opgegaan.

De 500.000 euro maakt deel uit van een totale som van 1,1 miljoen euro. De schadevergoeding was voor de bewoners van het kamp aan de Leyweg die gedwongen moesten verhuizen. Er blijkt echter nergens uit dat het verdwenen half miljoen ook echt is gebruikt voor het repareren van schade aan de woonwagens. Onderzoek van een accountant leverde op dat slechts voor een deel van het geld duidelijk is waarvoor het gebruikt is. Hilhorst zegt dat de 500.000 euro zeker niet door ambtenaren is verduisterd.

Eerder dit jaar was er al zware kritiek van de gemeenteraad op de wethouder, omdat het bedrag al was uitgekeerd vˇˇrdat de schade was getaxeerd en was vastgesteld wie hier nu precies voor verantwoordelijk was: de gemeente of de verhuizer. Destijds werd al het vermoeden uitgesproken dat intimidatie vanuit het woonwagenkamp er mogelijk aan ten grondslag lag. Diverse betrokken ambtenaren van de gemeente Den Haag stapten hierdoor op.

Hilhorst vindt het ''heel erg'' dat het bedrag niet kan worden verantwoord. Aan opstappen denkt hij echter niet, omdat hij het als zijn taak ziet het hele woonwagenbeleid te hervormen. Volgens VVD-raadslid Anne Mulder is het ''verschrikkelijk slordig'' wat er nu met dat geld is gebeurd en had dat nooit zo gemogen. De toestanden rond de woonwagenbewoners spelen echter al jaren, dus het valt Hilhorst niet allemaal aan te rekenen, aldus Mulder.