FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 26 augustus 2004

FOK!stok raast door Nederland

Begonnen in Hoorn en voor het laatst gesignaleerd in het Zuidhollandse Nootdorp. De FOK!stok raast door Nederland. De stok, die eigenlijk een balkje is, wordt door users van plaats tot plaats gebracht, en vervolgens achtergelaten om te kunnen worden opgepikt door een volgende user.

FOK!stok


Op het FOK!forum dienen foto's te worden geplaatst die een aanwijzing moeten geven waar de stok zich bevindt. Het is de bedoeling dat dat bij een plaatsnaambord gebeurt. Nadat de balk via onder andere Hoorn, Lelystad en Sassenheim in Haarlem was beland, werd deze zelfs korte tijd gekidnapt door gebruikers van het concurrerende forum SGOP. Na een uitstapje dat leidde naar het paleis Noordeinde in Den Haag werd de FOK!stok achtergelaten bij het plaatsje Nootdorp, waar het inmiddels volgens de laatste berichten al weer is opgepikt door een volgende user.

De FOK!stok is te volgen via een topicreeks op het FOK!forum en een eigen website. Het idee is bedacht door user Harrie1.

FOK!stok
De FOK!stok werd vanavond voor het laatst gezien bij Nootdorp

Camera's op proef langs het spoor

Hidden had ons via de nieuws-submit te melden:

Spoorbeheerder ProRail gaat op tien plaatsen camera's plaatsen bij spoorwegovergangen en langs de rails. Dit om de daders van vandalisme op te sporen. Tien procent van alle vertragingen op het spoor worden veroorzaakt door de ongeveer 1800 vandalistische acties bij een overweg. De camera's zullen eerst als proef worden opgesteld, maar worden bij succes permanent opgehangen. Ook het aantal camera's zal dan worden uitgebreid. De camera's wisselen gedurende de proef van plaats.

In februari botste een trein nog op een betonblok. Een maand eerder kreeg een trein een ijzeren staaf door de voorruit. Daarnaast saboteren vandalen overweginstallaties of leggen voorwerpen op het spoor. Ook slalommen mensen tussen gesloten spoorbomen door of nemen ze een verboden sluiproute langs het spoor.

Dode potvis aangespoeld in Noordwijk

bordewolf had ons via de nieuws-submit te melden:

Een dode potvis van bijna vijftien meter lang is donderdag aangespoeld op het strand van Noordwijk.

Tot nu toe ligt het dode dier te wachten op medewerkers van Naturalis uit Leiden. Die zouden langs moeten komen om te kijken of het dier nog het onderzoeken waard is.

Aangezien de dode potvis een aanzienlijke stank met zich meebrengt overweegt de politie het dier te bedekken met zand. Het is nog onduidelijk hoe het dode dier moet worden afgevoerd.

Amsterdamse slogan blijkt niet origineel

Icoon Binnenlands nieuwsDe door het reclamebureau KesselsKramer verzonnen slogan 'I AMsterdam', waarmee de Nederlandse hoofdstad zichzelf wil gaan promoten, blijkt niet origineel. Het nieuwe motto dat binnenkort gelanceerd moet worden lijkt te veel op het eerder gebruikte 'I Amsterdammer' van grafisch ontwerper Vanessa van Dam.

De slogan van Van Dam werd twee jaar geleden door haar bedacht ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het weekblad de Groene Amsterdammer. De ontwerpster claimt middels een advocaat het intellectuele eigendom. Volgens deskundigen staat Van Dam sterk. De Amsterdamse wethouder Frits Huffnagel (VVD) wilde nog niet op de zaak reageren.

Jongste oudste inwoner van BelgiŽ is zoek

Icoon opmerkelijk nieuwsDe jongste oudste inwoner van BelgiŽ is zoek. De 109-jarige AngŤle van Meerbeek werd woensdag officieel Belgisch oudste, nadat de eveneens 109-jarige Victoire Ricaille overleed aan de gevolgen van een dubbele beenbreuk. Op haar laatst bekende adres in Charleroi blijkt Van Meerbeek echter niet meer te wonen.

De gemeente Charleroi is al langer op zoek naar de bejaarde vrouw. Het stadsbestuur probeerde haar jaren geleden op te sporen om haar honderdste verjaardag te vieren, maar zonder resultaat. Ambtenaren vermoeden dat de vrouw, een voormalige binnenschipper, op een boot is gaan wonen.

Geriater Lucien de Cock wijt het verdwijnen van de vrouw aan 'slordigheden in de Belgische bureaucratie'. "BelgiŽ is een unicum op dat gebied. In elk ander Europees land weet men of iemand leeft dan wel is overleden", aldus De Cock. Hij vraagt zich af waar het pensioengeld en de oproepingsbrief voor de verkiezingen voor Van Meerbeek jarenlang naartoe is gegaan.

Som niet naar finale 800 m

Bram Som heeft zich in Athene niet weten te plaatsen voor de finale van de 800 meter. Hij werd vijfde in zijn halve finale.

Som begon voortvarend en liep enige tijd op kop, maar zakte in de laatste 200 meter flink terug. De halve finale werd gewonnen door de Keniaan Wilfred Bungei. Som had uiteindelijk de zevende tijd van alle halve finalisten, maar omdat hij vijfde werd had hij hier niets aan en is hij dus uitgeschakeld.

Jongens belagen passanten met luchtbuks

themarshall, Ottertje1982 en Juusjuh hadden ons via de submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsTwee 14-jarige jongens zijn in Amsterdam-West in de boeien geslagen nadat ze een week lang willekeurige mensen belaagden met een luchtbuks. Vanuit een woning schoten zij onder meer op winkels, lantaarnpalen, passanten en auto's. Minimaal zeven personen liepen pijnlijke plekken op en schade aan kleding.

De politie had herhaaldelijk meldingen binnengekregen over onbekende schutters, maar de plek waarvan geschoten werd bleek niet te traceren. Toen een zevende slachtoffer in de onderrug werd geraakt kwam de speurtocht in een stroomversnelling. Een getuige zag de jonge schutters wegduiken achter een open raam.

De vader van ťťn van de tieners werd gearresteerd toen hij agenten tegenwerkte die de woning binnen wilden gaan. Hij mocht na verhoor weer naar huis, de beide jeugdige daders belandden achter de tralies.

Amerikanen heersen op 200 meter

De 200 meter voor mannen op de Olympische Spelen is gewonnen door de Amerikaan Shawn Crawford. Hij won in een tijd van 20 seconden en 5 honderdsten, voor zijn landgenoten Bernard Williams en 100 meter-winnaar Justin Gatlin.

De wedstrijd werd ontsierd door het Griekse publiek, dat een minutenlang fluitconcert liet neerdalen op de atleten. Zij hadden liever hun Griekse held Kostas Kenteris in de finale gezien, maar die trok zich vorige week terug voor de Spelen.

Dronkenschap kost wethouder de kop

Icoon Binnenlands nieuwsDe Maastrichtse wethouder Piet Keijmis is vandaag afgetreden na beschuldigingen over openbare dronkenschap. Dat maakte de CDA-politicus zelf bekend tijdens een persconferentie. Eerder op de dag was hij bij het bestuur van zijn partij op het matje geroepen. Het CDA vindt dat de wethouder bij herhaling te ver is gegaan, onder meer in functie.

In een verklaring sprak Keijmis spijt uit, maar tegelijkertijd vond hij de kritiek op hem soms 'ongenuanceerd en bekeken door een vergrootglas'. "Volgens sommigen is mijn Bourgondische instelling niet te verenigen met mijn openbare functie", meende de afgetreden politicus. Burgemeester Leers van Maastricht sprak respect uit voor het feit dat Keijmis de consequenties heeft getrokken uit de kritiek. Leers had zijn partijgenoot in de afgelopen maanden herhaaldelijk aangesproken op diens drankgebruik.

Ekimov pakt leiding Eneco Tour

Vjatsjeslav Jekimov heeft de tijdrit van de Ronde van Nederland, de Eneco Tour, gewonnen. Daarmee pakte hij ook de leiding in het algemeen klassement.

Na de korte etappe van vanochtend was het aan het eind van de middag tijd voor de tijdrit. Door Duitsland werd er een ronde van 22,2 kilomter gereden met start en finish in Goch.

Ekimov was de snelste in een tijd van 26.03 minuten. Plaats twee werd gedeeld door, de ploeggenoot van Ekimov, Floyd Landis en door Rabobank-renner Marc Wauters op negen seconden. Erik Dekker was met de vijfde plaats de beste Nederlander met 15 seconden achterstand. De komende dagen volgen nog twee zware heuvel-etappes door het Duitse Eifel-gebergte en het Limburgse heuvelland.

Uitslag:
1. Vjatsjeslav Jekimov (Rus) 26.03
2. Marc Wauters (Bel) + 0.09
3. Floyd Landis (VS) z.t.
4. David Zabriskie (VS) +0.14
5. Erik Dekker + 0.15
6. Bart Voskamp + 0.19

Klassement:
1. Vjatsjeslav Jekimov (Rus) 11.11.22
2. Marc Wauters (Bel) + 0.09
3. Floyd Landis (VS) z.t.
4. Erik Dekker + 0.12
5. David Zabriskie (VS) + 0.14
6. Bart Voskamp + 0.19
7. Bobby Julich (VS) + 0.20
8. Frank Hoj (Den) + 0.33

Sato gelooft in zijn contract

Hoewel zijn prestaties dit seizoen nog niet top zijn en er veel geruchten gaan, gelooft Takuma Sato dat hij volgend jaar gewoon nog voor BAR zal rijden.

Sato zit in het tweede jaar van een driejarig contract bij BAR en heeft dus volgend jaar nog gewoon een contract. Toch gaan er geruchten dat het team op zoek zou zijn naar een vervanger voor Sato. Voornamelijk omdat Sato slechts 18 punten wist te scoren tegenover de 65 van Jenson Button.

Sato gelooft echter niets van de geruchten: "Ik ben erg blij met waar ik zit en ik verwacht volgend jaar voor BAR Honda te rijden. Ik ben uiteraard erg blij met het team. Ik weet niet wat de deadline is voor een mededeling over mijn contract, maar het is van geen belang. Ik had een driejarig contract voor een jaar testen en voor twee jaar racen, waarvan dit het eerste jaar is. Tezamen kunnen we ons verder ontwikkelen en dat loopt volgend jaar nog door."

Akkoord tussen al-Sistani en al-Sadr

P.A. had ons via de nieuws-submit te melden:

Muqtaba al-Sadr en grootayatollah Ali al-Sistani hebben een akkoord bereikt over beŽindiging van het geweld in Najaf. Dit hebben verschillende bronnen, onder andere de Iraakse politie en de Arabische zender al-Arabiya, gemeld. Verdere details zijn nog onbekend.

Al-Sistani trok vandaag met duizenden volgelingen vanuit Basra naar Najaf om persoonlijk een eind te maken aan het geweld in de heilige stad. Urenlang sprak hij met de opstandige geestelijke al-Sadr, om vervolgens een akkoord te bereiken. Het Amerikaanse leger heeft voorlopig alle offensieve acties in en bij Najaf opgeschort

Zilver voor hockeydames

Het Nederlandse dameshockeyelftal is er niet in geslaagd de finale te winnen. De wedstrijd eindigde in 1-2, waardoor Duitsland er vandoor gaat met het goud. Nederland moet het doen met het zilver.

Het was voor het eerst sinds 1984 dat Nederland weer in de Olympische vrouwenhockeyfinale stond. Erg goed begon de wedstrijd echter niet voor Nederland. Al na 6 minuten kwam Duitsland op een 0-1 voorsprong. De bal werd uit een strafcorner afgeschoven naar Anke KŁhn, die feilloos de bal in de verre hoek werkte.

Nederland drukte Duitsland vervolgens naar achteren en creŽerde ook kansen. Toch was het Duitsland dat op een 0-2 voorsprong kwam. Uit een schaarse uitval wist Franziska Gude na gerommel in de Nederlandse verdediging te scoren.

Nederland bleef aanzetten en in de derde minuut van de tweede helft scoorde de ploeg dan eindelijk. Een slordig genomen strafcorner belandde via Donners bij Van Kessel, die hem vervolgens aflegde op Scheepstra. Deze had geen moeite de bal van dichtbij achter Walter te doen belanden.

De Nederlandse ploeg ging nog hard op jacht gaan naar de gelijkmaker, om zo in ieder geval een verlenging af te dwingen. De ploeg wist echter niet meer tot scoren te komen.

OS: Zilver voor hockeydames na verlies finale

Icon Sport - OS Athene 2004Het Nederlandse dameshockeyelftal is er niet in geslaagd de finale te winnen. De wedstrijd eindigde in 1-2, waardoor Duitsland er vandoor gaat met het goud. Nederland moet het doen met het zilver.

Het was voor het eerst sinds 1984 dat Nederland weer in de Olympische vrouwenhockeyfinale stond. Erg goed begon de wedstrijd echter niet voor Nederland. Al na 6 minuten kwam Duitsland op een 0-1 voorsprong. De bal werd uit een strafcorner afgeschoven naar Anke KŁhn, die feilloos de bal in de verre hoek werkte.

Nederland drukte Duitsland vervolgens naar achteren en creŽerde ook kansen. Toch was het Duitsland dat op een 0-2 voorsprong kwam. Uit een schaarse uitval wist Franziska Gude na gerommel in de Nederlandse verdediging te scoren.

Nederland bleef aanzetten en in de derde minuut van de tweede helft scoorde de ploeg dan eindelijk. Een slordig genomen strafcorner belandde via Donners bij Van Kessel, die hem vervolgens aflegde op Scheepstra. Deze had geen moeite de bal van dichtbij achter Walter te doen belanden.

De Nederlandse ploeg ging nog hard op jacht gaan naar de gelijkmaker, om zo in ieder geval een verlenging af te dwingen. De ploeg wist echter niet meer tot scoren te komen.

Zie voor meer Olympisch nieuws sport.fok.nl of ons OS 2004-forum!

'Christenen moeten islam in Europa stoppen'

IcoonVolgens Chris Mills, functionaris bij de zendingsorganisatie van de Zuidelijke Baptisten in de Verenigde Staten (International Mission Board), wordt Europa een islamitisch continent als christenen er niet in slagen de snelle verspreiding van de islam in Europa te stoppen. Mills meent dat de christenen snel een antwoord moeten vinden op de opmars van de islam. Christelijke zendelingen en evangelisten zijn volgens hem dringend nodig om die opmars een halt toe te roepen.

''Veel christenen in Europa maken eenvoudigweg geen gebruik van de toegenomen kansen voor verspreiding van het Evangelie. Integendeel, op het moment dat moslims in een gebied komen wonen, vertrekken de christenen daar veelal. In plaats dat ze hun buren proberen te bereiken, rennen ze weg'', aldus Mills. Verder voert hij aan dat autochtone Europeanen weinig kinderen krijgen, in tegenstelling tot allochtonen. Het gevolg van deze trend is dat het Europese continent meer en meer wordt overgelaten aan de islam, zo meent Mills.

Onlangs nog zei ook de Amerikaanse Midden-Oostenexpert Bernard Lewis dat Europa binnen 100 jaar islamitisch zal zijn en een deel van het Arabische Westen zal worden.

RBC huurt HŚkansson

RBC Roosendaal huurt voor de rest van het seizoen Jesper HŚkansson van SC Heerenveen.

De 23-jarige Deense middenvelder werd afgelopen week nog afgetest bij het Engelse Nottingham Forrest. Hij speelt sinds 1999 voor de club uit het Abe Lenstra-stadion. In het seizoen 2002/2003 werd hij ook al verhuurd, aan Viborg FF uit de hoogste klasse in Denemarken.

Afgelopen seizoen speelde HŚkansson, wiens contract bij de Friese club eind van dit seizoen afloopt, 23 wedstrijden waarin hij drie maal scoorde.

KPN verkoopt adresgegevens klanten door

De naam en adresgegevens van klanten met een 'geheim nummer' zullen voortaan door de KPN ook aan derden gegeven worden voor marketingdoeleinden. Dat heeft het telecombedrijf bekend gemaakt. De gegevens zullen echter niet opvraagbaar zijn via informatiediensten als het nummer 118 of 0900-8008 en evenmin wordt het telefoonnummer dat bij de adresgegevens hoort aan derden verstrekt.

KPN zegt de wijziging te willen doorvoeren om mee te gaan "met de ontwikkeling in de maatschappij en ten aanzien van marketingcommunicatietechnieken". Klanten kunnen op basis van de Wet Bescherming Persoonsgegevens online of schriftelijk bezwaar aantekenen.

--
Dit bericht is een rectificatie van een eerder bericht, waarin ten onrechte werd gemeld dat KPN geheime nummers doorverkoopt. KPN verkoopt de geheime nummers zelf niet door, maar de naam en adresgegevens van klanten met een geheim nummer. KPN schrijft hierover: "KPN stelt (...) naam en adresgegevens van zijn klanten, dus met uitzondering van de telefoonnummers, aan derden ter beschikking voor direct marketingdoeleinden."

Dream Team wint van Spanje

De Amerikaanse basketbal mannen, het Dream Team, hebben de halve finale van het Olympische toernooi bereikt. Ze wonnen met moeite van Spanje.

De Spanjaarden begonnen met veel moed aan de wedstrijd. Ze hadden gezien dat Amerika te verslaan is dit toernooi en speelden agressief. De Amerikanen hadden moeite met deze speelstijl en tot de helft van de wedstrijd ging het gelijk op. Op de helft van de wedstrijd stond het 44-43.

In het vervolg van de wedstrijd kwam Amerika beter in het eigen spel en benutten ze de defensieve foutjes die de Spanjaarden maakten. De jump-shots vielen weer en met name in het vierde kwart lieten de Amerikanen zien de betere ploeg te zijn. Stephon Marbury leidde de Amerikanen met 31 punten naar de overwinning op Spanje, waarbij de Amerikanen in totaal 12 driepunters scoorden. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 102-94 in het voordeel van Amerika.

Voetbal: Loting Champions League

UEFAIn Monaco is vanmiddag geloot voor de poulefase van de Champions League. In een gevulde Salle des Princes van het Grimaldi Forum werd het speelschema gevuld onder toeziend oog van president Lennart Johansson.


Landskampioen Ajax zal het in poule C opnemen tegen Juventus (Ita), Bayern MŁnchen (Dui) en Maccabi Tel Aviv (Isr). Het begint op 14 september met een thuiswedstrijd tegen Juventus. Trainer Ronald Koeman ziet wel kansen tegen tegenstanders die Ajax lang niet meer trof: "Normaal gesproken moeten Ajax en Bayern MŁnchen vechten om de tweede plek."

PSV lootte in groep E Arsenal (Eng), Panathinaikos (Gri) en Rosenborg (Noo). De Einhovenaren reizen eerst af naar Londen, waar op 15 september een treffen met Arsenal wacht. Trainer Guus Hiddink sprak vooral over onbekende tegenstanders, waar de kracht nog van moet blijken. Arsenal is favoriet in poule E.

De complete loting vind je op de FOK!voetbalmanager!

Loting Champions League

In Monaco is geloot voor de poulefase van de Champions League. Hieronder vind je de uitkomst.

Poule indeling Champions League 2004-2005
Groep A:

Deportivo la CoruŮa Spa
Liverpool Eng
AS Monaco Fra
Olympiakos Pireaus Gri

Groep B:

Real Madrid Spa
AS Roma Ita
Bayer Leverkusen Dui
Dinamo Kiev Oek

Groep C:

Bayern MŁnchen Dui
Juventus Ita
Ajax
Maccabi Tel Aviv Isr

Groep D:

Manchester United Eng
Olympique Lyon Fra
Sparta Praag Tsj
FehnerbahÁe Tur

Groep E:

Arsenal Eng
Panathinaikos Gri
PSV
Rosenborg Noo

Groep F:

FC Barcelona Spa
AC Milan Ita
Celtic Sch
Sjachtar Donjetsk Oek

Groep G:

CF Valencia Spa
Internazionale Ita
Anderlecht Bel
Werder Bremen Dui
Groep H:

FC Porto Por
Chelsea Eng
Paris St Germain Fra
CSKA Moskou Rus

Stront van rockband belandde op toeristen

ircle, Pitbulleke, Abonides en Wepeel2 hadden ons via de submit te melden:

De Amerikaanse rockgroep Dave Matthews Band, een band die zich profileert als politiek geŽngageerd en milieubewust, is in de Amerikaanse staat Illinois aangeklaagd wegens een milieudelict.

De chauffeur van de tourbus zou op een brug in Chicago de volle toilettank hebben geleegd bovenop een rondvaartboot. Bijna honderd toeristen werden besmeurd met meer dan 350 kilo uitwerpselen. Vijf moesten voor onderzoek naar het ziekenhuis. De stront die niet op de toeristen belandde, kwam in de rivier terecht.

De staat Illinois heeft 70.000 dollar schadevergoeding geŽist voor milieuvervuiling en bedreiging van de volksgezondheid.

Kinderen vast voor verkrachting gehandicapte

DinX had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsVier kinderen uit het Franse Saint-Etienne zijn gearresteerd op verdenking van verkrachting van een 16-jarig verstandelijk gehandicapt meisje. De leeftijd van de verdachten varieert van acht tot veertien jaar. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Het viertal kende het slachtoffer en zou haar vorige week in een tuinschuur en in een kelder hebben misbruikt. De moeder van het meisje heeft bij de politie aangifte gedaan.

Christenen houden pro-IsraŽl bijeenkomst

Komende woensdag wordt in de Veluwehal in Barneveld een grote pro-IsraŽl manifestatie gehouden, die georganiseerd wordt door bijna 30 christelijke organisaties. Het thema luidt: 'IsraŽl zal veilig wonen'. De bijeenkomst is bedoeld om steun te betuigen aan de zelfverdedigingsmaatregelen die IsraŽl neemt. Daartoe behoort ook de omstreden veiligheidsmuur.

Volgens de organisaties heeft IsraŽl recht op een eigen staat, maar is dit recht altijd ontkend door de omringende Arabische landen. "Veiligheid in de wereld wordt pas gerealiseerd als IsraŽl veilig woont''. De organisatoren vinden ook dat IsraŽl 'omwille van de veiligheid nodig is in de betwiste gebieden'.

De samenwerkende christelijke organisaties wijzen er op dat IsraŽl en het joodse volk de laatste decennia gebukt gaan onder toenemend terrorisme, antisemitisme en een dubbele moraal bij de beoordeling van de zelfverdedigingsacties van de staat IsraŽl.

Tijdens de manifestatie zullen onder meer CIDI-voorzitter Ronny NaftaniŽl en ChristenUnie-fractieleider Andrť Rouvoet spreken.

"Op uw hoofd, mevrouw.."

U kent Paris Hilton nog? Nee? Die van de sexvideo? Juist! Die.

Zij was haar pupje kwijt. Zielig natuurlijk. Achgossie. Hondje Tinkerbelle was verloren, en dat was wereldwijd nieuws.

Goed nieuws volgde echter: Tinkerbelle is terug! Woordvoerders willen echter niet zeggen waar het lieve kleine beestje was. En da's logisch, want ze willen Paris niet nog dommer laten overkomen dan ze al doet.

Wat er aan de hand was? Och, Paris had haar hondje even bij haar grootouders geparkeerd, en was glad vergeten dat ze dat had gedaan. Oeps....

Nykanen aangehouden wegens poging tot moord

De Oud-olympisch- en wereldkampioen skispringen Matti Nykanen is aangehouden wegens poging tot moord.

De 41-jarige Fin wordt er van verdacht dat hij een 59-jarige landgenoot geprobeerd heeft met messteken om het leven te brengen. De Politie trof de zwaargewonde man en Nykanen aan in een zomerhuisje vlakbij Tampere, beide waren onder invloed van alcohol. Ook de vrouw van Nykanen is aangehouden op verdenking van medeplichtigheid.

Nykanen, die in zijn sportieve loopbaan een grootheid was op de springschans, werd vier maal wereldkampioen waarvan de eerste keer op slechts 18-jarige leeftijd. Bij de Olympische Winterspelen in Sarajevo (1984) won hij goud en zilver en 4 jaar later won hij in Calgary alle disciplines. (90 en 120 meter schans en landenwedstrijd)

Waterreus definitief naar City

Ronald Waterreus heeft een contract voor vijf maanden getekend bij Manchester City. Hij wordt daar tweede keeper achter David James.

Lange tijd leek het erop dat de carriere van Waterreus zou eindigen bij PSV aangezien er geen interesse van andere clubs was. Vlak voor het einde van de transferperiode (31 augustus) kwam Manchester City in beeld. De Engelsen wilden de 34-jarige doelman contracteren omdat hun tweede en derde keeper langdurig geblesseerd zijn.

Aanstaande zaterdag, bij het duel tegen Charlton Athletic zal Waterreus al op de bank zitten.

Coulthard: Stel een tankverbod in.

Eťn van de spannendste momenten in een Formule-1 race is de pitstop. Het eventuele tanken daarbij kost het meeste tijd. Juist dat tanken wil 80% van de lezers van het blad 'Autosport Magazines' afschaffen.

David Coulthard is het grondig eens met deze uitslag. Coulthard: "In de dagen dat het bijtanken nog niet was toegestaan moest de coureur zuinig op zijn banden zijn of was de coureur juist minder afhankelijk van zijn banden als hij banden had die nauwelijks sleten. Zo is er meer vrijheid voor de coureur, laat de coureur zelf beslissen of hij een pitstop wil maken in het midden van de race of juist niet."

"Pitstops onderbreken de mooie stroom van het racen, aldus Coulthard. Met een tankverbod kan de coureur zelf beslissen of hij de race uitrijd zonder of mťt stop. Er kunnen dan leuke situaties ontstaan als bijvoorbeeld een coureur het risico neemt geen stop te maken en daardoor zijn banden 'op' zijn. Dat kan weer zorgen voor gevechten op de baan."

Journaallezers geven bijbaan op

NOS JournaalGijs Wanders, Annette van Trigt en Hans Smit zullen stoppen met hun 'bijbaantjes'. Dit na overleg met Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes en de redacteuren. Uit onderzoek van het KRO-programma 'Reporter' bleek vorige week dat de presentatoren van het NOS Journaal flink hebben bijgeklust bij uitkeringsinstantie UWV.

Op 12 februari stuurde Laroes een memo aan zijn personeel. Hierin stond dat niemand gebonden moest zijn om iedere schijn te vermijden dat het Journaal afhankelijk is. Juist in die periode was het UWV in het nieuws. Volgens de hoofdredacteur is de zaak nu gesloten. Hij wil wel binnen de totale NOS een discussie over de vraag of de regels over bijklussen aangescherpt moeten worden.

Overigens staat in de CAO van de omroep-medewerkers dat bijklussen mag. Dat zegt hoofdredacteur Maarten Nooter van Studio Sport. "Ik wil het wel van te voren weten, maar in de praktijk gebeurt dat overigens niet altijd."

Hoofdredacteur Harm Taselaar van het RTL Nieuws laat desgevraagd ook weten dat hij er geen problemen mee zou hebben als zijn presentatoren bijklussen. "Als ik het maar weet, anders hebben ze een probleem. Ik krijg zo’n twee verzoeken per maand, waar ik er dan gemiddeld ťťn van afwijs. Ik kijk of de complete onafhankelijkheid van de mensen in stand blijft. Ik vind het niet slecht dat ze af en toen een debat voorzitten. Wel vraag ik me soms af waar ze de tijd vandaan halen."

Youssouf lang uit de roulatie

Sammy Youssouf kan waarschijnlijk tot de winterstop niet meer in actie komen voor RBC Roosendaal. De aanvaller kampt al maanden met een pijnlijke knie.

Youssouf werd vorig seizoen al eerder aan zijn knie geopereerd. Deze week heeft Youssouf zijn knie wederom laten behandelen, daarbij is een stuk kraakbeen uit de knie verwijderd. RBC verwacht dat het herstel enkele maanden in beslag gaat nemen.

Het uitvallen van Youssouf is erg pijnlijk voor trainer Jan van Dijk, hij heeft nu geen echte centrumspits meer in de selectie.

Plaatsingslijst/loting US Open

New York maakt zich op voor het jaarlijkse toernooi op Flushing Meadows. Hierbij de plaatsingslijsten en een selectie van partijen uit de eerste ronde. Uit Nederland staan Raemon Sluiter en Dennis van Scheppingen op de baan.

Heren
1Federer (Zwi)17Chela (Arg)
2Roddick (VS)18Robredo (Spa)
3Moya (Spa)19Kiefer (Dui)
4Hewitt (Aus)20Kuerten (Bra)
5Henman (GB)21Dent (VS)
6Agassi (VS)22Hrbaty (Slw)
7Ferrero (Spa)23Spadea (VS)
8Nalbandian (Arg)24Ljubicic (Kro)
9Gaudio (Arg)25Novak (Tsj)
10Massu (Chl)26Fish (VS)
11SchŁttler (Dui)27Ancic (Kro)
12Grosjean (Fra)28Johansson (Zwe)
13Safin (Rus)29Canas (Spa)
14Gonzalez (Chl)30Lopez (Spa)
15Srichaphan (Tha)31Santoro (Fra)
16Pavel (Roe)32BjŲrkman (Zwe)

Dames
1Henin-Hardenne (Bel)17Molik (Aus)
2Mauresmo (Fra)18Sprem (Kro)
3S. Williams (VS)19Farina Elia (Ita)
4Myskina (Rus)20Rubin (VS)
5Davenport (VS)21Frazier (VS)
6Dementieva (Rus)22M. Maleeva (Bul)
7Sharapova (Rus)23Zuluaga (Col)
8Capriati (VS)24Smashnova-Pistolesi (Isr)
9Koeznetsova (Rus)25Likhovtseva (Rus)
10Zvonareva (Rus)26Bovina (Rus)
11V. Williams (VS)27Pierce (Fra)
12Sugiyama (Jap)28Dechy (Fra)
13Suarez (Arg)29Daniilidou (Gri)
14Petrova (Rus)30Golovin (Fra)
15Schnyder (Zwi)31Vento- Kabchi (Ven)
16Schiavone (Ita)32Shaughnessy (VS)

Eerste ronde:
Sluiter - Mathieu (Fra)
Nalbandian [8] - Van Scheppingen

Federer [1] - A. Costa (Spa)
Roddick [2] - Jenkins (VS)
Moya [3] - Baker (VS)
Hewitt [4] - Ferreira (ZAf)
Henman [5] - Karlovic (Kro)
Agassi [6] - Ginepri (VS)
Safin [13] - Enqvist (Zwe)
Gonzalez [14] - Soderling (Zwe)

Henin-Hardenne [1] - Qualifier
Mauresmo [2] - Irvin (VS)
S. Wiliams [3] - Kleinova (Tsj)
Myskina [4] - Cervanova (Slw)
Dementieva [6] - Safina (Rus)
Sharapova [7] - Granville (VS)
Capriati [8] - Chladkova (tsj)
Sprem [18] - Kostanic (Kro)

Albert Heijn komt goed uit prijzenoorlog

Albert Heijn lijkt de winnaar te zijn geworden van de prijzenoorlog tussen de supermarkten. De winkels haalden in het tweede kwartaal van dit jaar een hogere omzet van 1,4 procent. Albert Heijn kreeg meer klanten, maar kon de omzet niet nog hoger krijgen door de lage prijzen van de producten. De stijging was dan ook vooral te wijten aan de doorlopende kostenreducties.

Moederbedrijf Ahold kwam het tweede kwartaal uit op een nettowinst van 32 miljoen euro. Dat resultaat ligt onder de vergelijkbare winst uit het eerste kwartaal van dit jaar (45 miljoen euro), maar is wel duidelijk meer dan de 3 miljoen euro in dezelfde periode in 2003.

Van Bommel: "ik heb geen idee"

Mark van Bommel heeft in reactie op de vele geruchten over zijn vertrek naar het buitenland geantwoord niet te weten waar hij komende maand speelt. Deze week zal veel 'soaps' brengen, aldus de middenvelder van PSV.

Van Bommel wordt door de media gelinkt aan Real Madrid en Borussia Dortmund. In Spanje zou Real Madrid geinteresseerd zijn in de middenvelder. Gister zou een delegatie van de Koninklijke hem in het kwalificatieduel voor de Champions League hebben bekeken. De band met Dortmund is er al langer. Eerder liepen onderhandelingen om de vraagprijs op niets uit. Schoonvader Bert van Marwijk maakte er geen geheim van graag Mark van Bommel bij zijn selectie te voegen.

Van Bommel geeft aan het nog wel naar zijn zin te hebben in Eindhoven, ondanks dat het bestuur hem verleden seizoen te kennen gaf te vertrekken. Hij wil pas weg als de mogelijkheid van het spelen bij een grotere club dan PSV zich aandient. Een minpuntje voor Van Bommel is dat Borussia geen Europees voetbal heeft afgedwongen. Zowel PSV als Real Madrid hebben zich van Champions League voetbal verzekerd.

Trainer Guus Hiddink durft niets over een eventueel vertrek van Van Bommel te zeggen: "In principe reken ik dit seizoen op deze ploeg. En de trainer Hiddink zou deze selectie grŠŠg bijeen houden."

Roda JC in de rij voor De Beule

Roda JC hoopt op korte termijn Davy de Beule (22) van Lokeren vast te leggen. De speler staat in de belangstelling van meer clubs.

De middenvelder heeft een aflopend contract bij de Belgische club en kan vertrekken. Nadat beide partijen geen contractverlenging konden overeen komen werd hij naar de tweede selectie verbannen. Daarop nam De Beule zelf ontslag, wat hem tenminste een afkoopsom zal kosten. Naast Roda hebben ook FC Twente, Standard Luik en Cercle Brugge zich bij Lokeren gemeld.

De Beule speelt vanaf zijn zeventiende jaar bij Lokeren. Hij scoorde in een seizoen twaalf doelpunten, waarna hij definitief op de kaart stond. Ook dit seizoen wist hij alweer een treffer te produceren. De Beule is Belgisch international.

Kopieerbescherming cd's onder vuur

XanKriegor had ons via de nieuws-submit te melden:

De kopieerbescherming op cd's komt steeds meer onder vuur te liggen. De beveiliging op cd's, waardoor ze niet meer zo simpel te kopiŽren zijn, levert veel problemen op omdat de cd's niet meer afspeelbaar zijn in bijvoorbeeld de auto of op de computer. Volgens de Financial Times beschuldigt de Franse justitie de muziekuitgever EMI en de muziekwinkelketen Fnac van overtreding van de Franse wetgeving door cd's te verkopen die niet overal afspeelbaar zijn.

Volgens de Franse justitie handelen EMI en Fnac in strijd met overeengekomen technische specificaties uit het begin van de jaren tachtig. Ook wordt wetgeving uit 1985 overtreden waarin kopiŽren van cd's voor thuisgebruik is toegestaan. Als de betrokken partijen schuldig worden bevonden, kunnen zij boetes van in totaal 187.000 euro tegemoet zien. Ook moeten zij de beveiligde cd's uit de handel halen.

In BelgiŽ en Duitsland dreigen ook rechtszaken tegen muziekuitgevers over de kopieerbescherming.

In Nederland worden vooralsnog geen stappen ondernomen. Dat heeft te maken met het Nederlandse auteursrecht, dat veel vager is over het recht op een kopie voor eigen gebruik, aldus de Consumentenbond.

Grote moskee naast villawijk

MasterG en Neftizz hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn Dordrecht gaat binnenkort de bouw van een megamoskee van start. Tot groot ongenoegen van de bewoners van een nabijgelegen villawijk heeft de gemeente het benodigde stuk grond in Wielwijk aan de islamitische vereniging Al Fath verkocht en vrijstelling van het bestemmingsplan verleend.

Het gemeentebestuur geeft vandaag via wethouder Cok Sas een uitleg over het besluit. Vandaag krijgen de bewoners van de villawijk een brief in de bus waarin de gemeente het besluit bekendmaakt. Een groot aantal bewoners van de villawijk waren niet blij met de komst van het gebouw. "De wethouder heeft vorig jaar toegezegd op zoek te gaan naar een alternatieve locatie. Terwijl wij de uitkomsten daarvan nog niet eens weten, blijkt de grond al aan het moskeebestuur te zijn verkocht. Een schandalige gang van zaken", aldus ťťn van hen.

De moskee met een bijna dertig meter hoge minaret, wordt gebouwd op een groenstrook aan de Laan van Londen ter hoogte van de locatie Amstelwijck van het Albert Schweitzerziekenhuis. Het gebedshuis gaat ruim vijf miljoen euro kosten, wat het moskeebestuur uit collectes ruimschoots denkt binnen te halen.

Omwonenden vrezen dat de moskee voor een enorme geluidsoverlast en parkeerproblemen gaat zorgen. Door de komst van de moskee zouden hun huizen flink in waarde verminderen. De bewoners hebben een advocaat in de arm genomen die er voor moet gaan zorgen dat de bouw wordt tegengehouden. Bewoners van het seniorengebouw dat tegenover het gebedshuis staat maken vooral bezwaar tegen de kap van veel bomen.

Bush staat voor op Kerry in peiling

Juusjuh, sanniejj en pberends hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse president Bush staat in de laatste peiling van de L.A Times voor op zijn concurrent John Kerry. Bush heeft volgens de krant de steun van 49% van de Amerikanen. De democraat Kerry moet het doen met 46%.

Het is voor het eerst dat in de peilingen van de L.A Times Bush voor staat op Kerry in de strijd om het presidentschap dat in november beslist zal worden.

De voorsprong van Bush zou deels het gevolg zijn van de actie van een groep veteranen (Swift Boat Veterans for Truth) die de militaire activiteiten van Kerry in de Vietnamoorlog in twijfel heeft getrokken. Dat is een omstreden actie, waarvoor advocaat Benjamin Ginsberg zich heeft teruggetrokken uit het campagneteam van Bush. Hij bleek namelijk ůůk de veteranengroepering geadviseerd te hebben. Bush nam eerder al afstand van de tv-spotjes waarin het Vietnam-verleden van Kerry wordt bekritiseerd.

Dode man aangetroffen langs A27

De politie trof in de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks drie uur een dode man aan langs de A27 bij Maartensdijk. De onbekende man was uit zijn auto geslingerd en aan zijn verwondingen overleden. De A27 werd daarop tussen drie en zes uur afgesloten voor onderzoek.

In de auto, die klaarblijkelijk hard de vangrail had geraakt, werden computerbeeldschermen aangetroffen, die afkomstig waren van een inbraak in Hoofddorp. De auto bleek vorig jaar ontvreemd in Nieuwegein.

Een getuige van het ongeluk had direct na het ongeval een man op de vangrail zien zitten. In de loop van de nacht meldde -vermoedelijk- deze persoon zich in het Utrechts Medisch Centrum (UMC). Nadat deze behandeld was aan een hoofdwond nam de politie hem mee voor ondervraging. De man, die zijn identiteit niet wil prijsgeven, zei dat hij gewond geraakt was door een klap met een schep. Inmiddels is hij overgebracht naar de Scheveningse gevangenis. De identiteit van het slachtoffer is nog niet bekend.

Petacchi wint 3e etappe Eneco-tour

De derde etappe in de Eneco-tour is gewonnen door de Italiaan Alessandro Petacchi. Hij liet Lars Michaelsen, Luciano Pagliarini, Nico Eeckhout en Alexandre Usov in de sprint achter zich.

De Italiaan was, in de 83 km lange etappe die door Duitsland van Kleeve naar Goch ging, de snelste in de eindsprint. Tweede werd de Deen Lars Michaelsen. De huldiging van Petacchi werd uitgevoerd door de beroemde Duitse oud-renner Rudi Altig.

De Italiaan Francesco Chicco, die in de eindsprint bij de tweede etappe ten val kwam, kwam vandaag niet meer aan de start. Ook vandaag werd de sprint ontsierd door een heftige valpartij. Lorenzetto, De Fauw en Ventoso werden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Max van Heeswijk behoudt de leiding in het algemeen klassement. Vanmiddag volgt er nog een individuele tijdrit. De eerste renner zal om 14.45 uur starten.

Uitslag:
1. Alessandro Petacchi (Ita) Fassa Bortolo 01.58.53
2. Lars Michaelsen (Den) Team CSC z.t.
3. Luciano Pagliarini (Bra) Lampre z.t.
4. Nico Eeckhout (Bel) Lotto-Domo z.t.
5. Alexandre Usov (WRS) Phonak Hearing Systems z.t.
6. Samuele Marzoli (Ita) Lampre z.t.
7. Aurťlien Clerc (Zwi) Quick Step-Davitamon z.t.
8. Alberto Loddo (Ita) Saunier Duval - Prodir z.t.

Klassement:
1. Max van Heeswijk 10.44.59
2. Eric Baumann (Dui) + 0.13
3. Alessandro Petacchi (Ita) + 0.14
4. Aleksandr Oesov (WRu) z.t.
5. Tony Bracke (Bel) z.t.
6. Rik Reinerink + 0.15
7. Aurťlien Clerc (Zwi) + 0.16
8. Lars Michaelsen (Den) z.t.

Theo Bos wil de weg op

In Athene was hij favoriet voor het goud op de baan. Theo Bos werd verslagen door de AustraliŽr Bayley, maar de wereldkampioen kijkt verder. Hij ambieert een carriŤre op de weg.

Theo de Rooij, van de Rabobank is de eerste die hem wil benaderen voor een plek in zijn team. De Rooij weet ook dat een beperkt programma op de weg geen optie is, na een etappe van 180 kilometer moeten de benen goed zijn. Kilometers maken is de enige oplossing, waardoor een volledig wegprogramma vrijwel onvermijdelijk is.

Theo Bos gaf in het programma Studio Sportzomer al aan dat hij niet dacht nu mee te kunnen in een reguliere wegwedstrijd. Na het seizoen op de baan wil Bos in maart de weg op om te zien hoever hij kan komen. De Rooij heeft al aangegeven dat hij hier graag over van gedachten wisselt met Theo Bos, we zijn benieuwd.

Oekrainse roeisters verliezen medaille door doping

De Oekrainse dames dubbelvier moeten hun bronzen medaille, die ze hebben gewonnen bij het roeitoernooi, inleveren.

Een van de roeisters, Olena Olefirenko, is namelijk betrapt op doping. Volgens een bron bij het IOC zou Olefirenko een door een ploegarts verstrekt medicijn hebben gebruikt, wat een verboden middel bevatte.

De Australische dames, die in de race als vierde eindigde, schuiven nu een plekje op en krijgen alsnog de bronzen medaille.

'RadiOlympia te eenzijdig'

Luisteraars en sportbestuurders vinden de verslaggeving van het Radio 1-programma 'RadiOlympia' en Studio Sport te eenzijdig. Sporten waar geen Nederlanders aan meedoen zouden bijna niet aan bod komen.

Hoofdredacteur Ferry de Groot van de NOS vindt dat het onmogelijk is om naar alle sporten verslaggevers te sturen. In totaal zijn er twaalf radioverslaggevers in Athene aanwezig.

Ook de kosten spelen een rol. Radio 1 is gevestigd in een hotelkamer vlakbij de Spelen. Een plaats in het grote mediacentrum zou te duur zijn. NOS Televisie zit daar trouwens wel.

Babos stopt als international

Feyenoord doelman Gabor Babos stopt als international van Hongarije. Hij is het zat telkens tweede keeper achter Gabor KirŠly te moeten zijn.

"Ik ben nu net bij Feyenoord begonnen en wil mijn energie voor honderd procent in deze club steken", aldus Babos op de website van Feyenoord. "Met bondscoach Matthšus heb ik daarom een goed en duidelijk gesprek gehad, waarin ik hem heb laten weten liever niet af te willen reizen. Als hij me nodig heeft in het doel, kan hij me altijd bellen."

Wildplassers krijgen koude douche

Icoon Binnenlands nieuwsW. van den Boogaard, eigenaar van het Italiaanse restaurant Fanelli's in Tilburg, heeft genoeg van de mensen die 's nachts tegen de muur van zijn restaurant plassen. Daarom heeft hij aan de zijgevel van zijn zaak een douchekop met sensor opgehangen. Dat heeft Van den Boogaard vandaag bekendgemaakt.

Vanaf nu krijgen wildplassers een koude straal water over zich heen. In de straat waar het restaurant is gevestigd, de Korte Heuvel, zijn veel uitgaansgelegenheden gevestigd.

Buren stalken burgemeester

Icoon Binnenlands nieuwsIn Zelhem is een groep bewoners van recreatiepark Vossenveen een stalkingscampagne begonnen tegen burgemeester Henk van der Wende. Met de actie wil de groep met bewijzen aantonen dat de burgemeester net als zij permanent een vakantiebungalow bewoont, aldus het Algemeen Dagblad.

Elke actie door Van der Wende wordt gevolgd. Iedere handeling, van het licht aandoen tot het ontvangen van gasten, wordt precies opgeschreven in een logboek, al dan niet met foto's of filmmateriaal.

De groep beweert dat de burgemeester zich schuldig maakt aan dezelfde overtreding als waarvan zij worden beschuldigd, namelijk het permanent bewonen van een recreatiewoning. Van der Wende lijkt vrij spel te hebben, terwijl bij de stalkers de controleur op de stoep staat.

Vorig jaar kocht de burgemeester een bungalow op Vossenveen. Van de gemeenteraad kreeg hij toestemming om er tijdelijk in de wonen, totdat hij een geschikte woning had gevonden. Van der Wende beweert zelf, dat hij al sinds december 2003 in Zutphen woont. Hij is dan ook niet van plan zijn bungalow op te zeggen.

5-jarige maakt joyride met auto van oom

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 5-jarig jongetje uit St. Louis (Amerika) heeft een waarschuwing gekregen voor het onverzekerd rondrijden en het rijden zonder rijbewijs. De jongen werd gepakt toen hij met de Cadillac van zijn oom in een hekwerk reed, terwijl zijn moeder hem in een andere auto volgde. De jongen bleef ongedeerd, aldus de krant St. Louis Post-Dispatch.

Lenzie Stewart, hoofdcommissaris zei dat de oom tijdens een bezoek aan de moeder de motor van zijn auto af had gezet, maar de sleutels in het contact had laten zitten. "Zijn moeder kwam naar buiten toen ze haar zoon aan het eind van de straat zag wegrijden. Daarop sprong ze gelijk in haar auto en heeft de achtervolging ingezet. Uiteindelijk heeft ze het voor elkaar gekregen om de jongen te laten stoppen. Toen hij dat deed ramde hij een hekwerk", aldus Stewart.

De moeder van de jongen belde na de actie de politie. Ze nam de verantwoordelijkheid op zich voor wat er gebeurd was, waardoor ze een boete kreeg. Stewart zei dat de jongen schrok van een mogelijke gevangenisstraf, maar de politie wilde hem alleen maar laten weten dat hij ondanks zijn leeftijd verantwoordelijk is voor zijn actie.

Walvis zwemt waterkrachtcentrale binnen

junkieXXXL en Juusjuh hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsIn Canada heeft een walvis een elektriciteitscentrale stilgelegd. Via een waterinlaat van een waterkrachtcentrale in Annapolis Royal is het zoogdier naar binnen gezwommen. Direct toen de zes meter lange bultrugwalvis werd opgemerkt heeft elektriciteitsproducent Nova Scotia Power de turbines stop gezet om verwondingen aan het dier te voorkomen.

Het dier zwom vermoedelijk achter een school haringen aan tijdens het opkomend tij, aldus de Canadese omroep CBC. De walvis zou volgens het provinciale visserij-ministerie niet direct in gevaar zijn. Geprobeerd wordt om het dier via ťťn van de waterinlaten naar buiten te lokken.

Half miljoen vergoeding kampers verdwenen

PvdA-wethouder Arend Hilhorst van Den Haag ligt zwaar onder vuur omdat er een half miljoen euro schadevergoeding aan woonwagenkampbewoners is verdwenen. Het geld is spoorloos, niemand weet waaraan het is opgegaan.

De 500.000 euro maakt deel uit van een totale som van 1,1 miljoen euro. De schadevergoeding was voor de bewoners van het kamp aan de Leyweg die gedwongen moesten verhuizen. Er blijkt echter nergens uit dat het verdwenen half miljoen ook echt is gebruikt voor het repareren van schade aan de woonwagens. Onderzoek van een accountant leverde op dat slechts voor een deel van het geld duidelijk is waarvoor het gebruikt is. Hilhorst zegt dat de 500.000 euro zeker niet door ambtenaren is verduisterd.

Eerder dit jaar was er al zware kritiek van de gemeenteraad op de wethouder, omdat het bedrag al was uitgekeerd vůůrdat de schade was getaxeerd en was vastgesteld wie hier nu precies voor verantwoordelijk was: de gemeente of de verhuizer. Destijds werd al het vermoeden uitgesproken dat intimidatie vanuit het woonwagenkamp er mogelijk aan ten grondslag lag. Diverse betrokken ambtenaren van de gemeente Den Haag stapten hierdoor op.

Hilhorst vindt het ''heel erg'' dat het bedrag niet kan worden verantwoord. Aan opstappen denkt hij echter niet, omdat hij het als zijn taak ziet het hele woonwagenbeleid te hervormen. Volgens VVD-raadslid Anne Mulder is het ''verschrikkelijk slordig'' wat er nu met dat geld is gebeurd en had dat nooit zo gemogen. De toestanden rond de woonwagenbewoners spelen echter al jaren, dus het valt Hilhorst niet allemaal aan te rekenen, aldus Mulder.

AustraliŽ koopt nieuwe kruisraketten

AustraliŽ krijgt het ''meest dodelijke vermogen'' in de regio met de aanschaf van nieuwe kruisraketten, zo heeft de Australische minister Hill van Defensie laten weten. De komende jaren wordt er voor 250 miljoen euro aan raketten gekocht. De wapens worden in de VS aangeschaft.

De nieuwe raketten zijn bedoeld om vanaf gevechtsvliegtuigen te worden afgeschoten. Ze kunnen doelen op maximaal 400 kilometer afstand vernietigen, dat is vier maal zo ver als de huidige raketten die AustraliŽ heeft.

AustraliŽ heeft in de regio vooral te vrezen van Noord–Korea, dat een grote nucleaire dreiging vormt en mogelijk al raketten heeft die AustraliŽ kunnen bereiken.


Een kruisraket is een gemotoriseerd wapen dat zich voor het grootste deel van de vlucht als een normaal vliegtuig voortbewegt. De meest simpele modellen kunnen al een afstand afleggen van 100 kilometer. De VS bezit kruisraketten die een doel op 3.000 km kunnen raken.

Kankeruitzaaiing-gen ontdekt

Wetenschappers van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis hebben een gen geÔdentificeerd dat zorgt voor uitzaaiingen van een tumor. Normaal gesproken worden kankercellen die in de bloedbaan komen vernietigd, maar bepaalde kankercellen 'overleven' dit en zaaien zich elders in het lichaam uit. De onderzoekers hebben nu het gen ontdekt dat deze tumorcellen resistent maakt tegen de celdood.

De wetenschappers benadrukken dat er met het vinden van dit gen nog geen medicijn is tegen kankeruitzaaiingen. Het gen kan een belangrijke oorzaak zijn voor uitzaaiingen, maar onbekend is nog bijvoorbeeld in welk soort tumoren het gen wťl en in welke het niet aanwezig is. Het zal zeker nog zo'n acht jaar duren eer er een medicijn is dat op het gen gebaseerd is. Inmiddels wordt er wel een vervolgonderzoek voorbereid naar een medicijn dat het overactieve gen kan afremmen.

Augustus 2004 wordt record regenmaand

De maand augustus is op weg naar een landelijk neerslagrecord, zo meldt het KNMI. Volgens het weerinstituut stevent het meetstation Maasland af op een nieuw record. Tot woensdagochtend 10 uur was daar al 286 mm regen geboekt, terwijl het nog volop regende en nieuwe buien in aantocht zijn. Normaal valt hier in augustus ongeveer 70 mm.

Het absolute record voor deze zomerse maand nu nog op naam van het Drentse Eext, waar in augustus 2002 295 mm werd gemeten. Voorthuizen is tweede, in 1948 viel daar 292 mm regen (hier viel overigens op ťťn dag toen 208 mm).

Zandvoort is overall-recordhouder. Daar viel in oktober 1932 321 mm regen.

Het KNMI verwacht voor vandaag en morgen een komen en gaan van buien, die soms flinke hoeveelheden regen gaan opleveren. Pas vanaf het weekeinde wordt het droger.

Drentse vindt 40.000 jaar oude speerpunt

IcoonBij een zandafgraving in de buurt van het Overijsselse Hardenberg heeft een 62-jarige amateurarcheologe uit Drente een 40.000 jaar oude speerpunt gevonden. Het betreft hier een bladspits, een gereedschap dat de Neanderthalers gebruikten. Volgens een woordvoerder van het Drents Museum is de vondst van de bladspits van onschatbare waarde. Het object is naar het archeologisch museum van Hannover gestuurd voor nader onderzoek.

Tot nu toe zijn maar een paar bladspitsen uit die periode in Nederland gevonden. Volgens dr. Stapert van het archeologisch instituut van de Rijksuniversiteit Groningen stonden 40.000 jaar geleden de Neanderthalers op uitsterven vlak voor de laatste grote ijstijd aanbrak. In die periode hebben ze nog korte tijd in ons land rondgetrokken om te jagen. Ongeveer 30.000 jaar geleden stierven de Neanderthalers uit. De meest geaccepteerde verklaring is dat ze zich niet konden meten met de moderne mens die vanuit het zuiden Europa binnentrok. ''Wij waren communicatief veel beter ontwikkeld'', aldus Stapert.

De bladspits is niet het oudste gebruiksvoorwerp wat ooit in Nederland is aangetroffen. In het zuiden van Nederland zijn al veel voorwerpen gevonden van 125.000 jaar geleden. Toen waren er waarschijnlijk ook meer nederzettingen dan 40.000 jaar geleden.


Eerder gevonden bladspits


-
Site met veel info over archeologie.

Lottowinnaar geeft 9 miljoen euro weg

Een Duitse winnaar van de lotto heeft zijn prijs volledig weggegeven. Het gaat om een bedrag van 9,1 miljoen dat onder goede doelen wordt verdeeld. De inwoner van Dortmund was bang geworden voor zijn plotselinge rijkdom. Eerder twijfelde de man nog of hij het bedrag Łberhaupt wel zou innen.

De man won het bedrag reeds op 3 januari 2004, maar wachtte ruim tien weken voordat hij de prijs kwam ophalen. Hij moest er eerst even over nadenken. Uiteindelijk besloot hij een stichting in het leven te roepen die het geld onder een aantal instanties gaat verdelen. Volgens organisator WestLotte gaat dit om een uniek geval.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
©FOK.nl e.a.