Piercen jongeren alleen met ouders

FrankR had ons via de nieuws-submit te melden:

De overheid komt binnenkort met strengere regels omtrent het zetten van piercings en tatoeages. Minderjarigen moeten dan in het bijzijn van hun ouders zijn als ze zich willen laten piercen of tattoëren. Bovendien komen er hygiënevoorschriften waaraan elke piercingshop en juwelier zich moet houden.

Voor jongeren onder de 18 jaar zal ook gaan gelden dat sommige piercings (met name in geslachtsdelen) helemaal verboden worden. De leeftijdsgrens wordt ingevoerd om jongeren tegen lichamelijke en psychische schade te beschermen. Mogelijk wordt een tepel- en tongpiercing toegestaan vanaf 16 jaar, maar daar is nog geen besluit over genomen.

De strengere regels worden naar verwachting medio 2005 ingevoerd. De nieuwe regels moeten het risico op complicaties verkleinen. Medewerkers van de Keuringsdienst van Waren en de GGD's gaan de beroepsgroep controleren. Wetgeving op het gebied van piercings en tatoeages ontbreekt tot nu toe.

De nieuwe regelgeving moet 'het kaf van het koren scheiden'. Er bestaat geen erkende opleiding, iedereen mag zich piercer of tatoeëerder noemen.

Hoewel exacte cijfers ontbreken wordt geschat dat ongeveer 10% van de Nederlanders een piercing heeft (gaatjes in oren niet inbegrepen). Zo'n 2 miljoen landgenoten zouden een tattoo hebben.