Republikeinen willen de CIA ontmantelen

Icoon Buitenlands nieuws Senator Pat Roberts, de Republikeinse voorzitter van de Amerikaanse senaatcommissie voor de inlichtingendiensten, wil de CIA op zo'n manier gaan herstructureren dat de organisatie in feite opgedoekt wordt. Hij deed dit voorstel ook uit naam van acht andere Republikeinse senatoren. Ook de Democraten hebben tot nu toe positief gereageerd.

In het voorstel worden de drie hoofdafdelingen van de CIA, wetenschap & technologie, operaties en inlichtingen, van elkaar gescheiden tot afzonderlijke diensten met afzonderlijke directeuren. De opsplitsing betekent dus in principe het opdoeken van de CIA. "We schaffen de CIA niet af. We reorganiseren en hernoemen de drie belangrijkste delen," aldus Roberts.

Het voorstel is gebaseerd op het rapport van de commissie die onderzoek deed naar het functioneren van de inlichtingendiensten met betrekking tot de aanslagen op 11 september 2001. Het advies in dat rapport was een grondige herstructurering van de inlichtingendiensten en een nieuwe directeur voor de inlichtingendiensten.

Naast de CIA moet ook het Pentagon aan bevoegdheden inleveren volgens het voorstel. Van het Pentagon zouden ook drie belangrijke onderdelen afgesplitst worden, waaronder de National Security Agency (NSA) die verantwoordelijk is voor het afluisteren van communicatie over de hele wereld.