Bisdom wil seksschade verhalen op Aegon

Het bisdom Rotterdam van de rooms-katholieke kerk wil een schadeclaim die betaald is aan een meisje verhalen op verzekeraar Aegon. De schadevergoeding werd betaald omdat een priester het kind seksueel had misbruikt. Volgens het bisdom betreft het hier een bedrijfsongeval, en moet Aegon betalen.

Verzekeraar Aegon is niet van plan om aan de eis van de kerk te voldoen. Daarom heeft het bisdom nu een rechtszaak aangespannen tegen de verzekeringsgigant.

Het bisdom betaalde in 2000 aan de toen 18-jarige vrouw 100.000 gulden. Ze was zes jaar daarvoor, op 12-jarige leeftijd, slachtoffer van ontucht door een Rotterdamse priester. De geestelijke is daarvoor strafrechtelijk vervolgd en veroordeeld.

Het bisdom claimt de vergoeding omdat het indertijd bij de verzekeraar een WA-verzekering had. Een dergelijke aansprakelijkheidsverzekering dekt schade die door werknemers wordt toegebracht aan derden. De kerk voert aan dat het misbruik door de priester in werktijd van de geestelijke plaatsvond. Tevens gebeurde de ontucht in een werkruimte van de kerk. Er is verder verband tussen het pastorale werk en het risico dat een werknemer zich kon vergrijpen, aldus de kerk. Aegon heeft steeds gesteld dat de verzekeringen nooit zijn bedoeld voor kosten die voortvloeien uit seksueel misbruik van werknemers. Pas in 2001 is dat overigens expliciet in de polissen van alle verzekeraars opgenomen.