Studentenverenigingen schaffen ontgroening af

Icoon Binnenlands nieuws Steeds meer studentenverenigingen schaffen de beruchte ontgroening voor nieuwkomers af. De landelijke corpora* maakten bekend alcoholgebruik uit te bannen tijdens de kennismakingsperiode.

Ontgroeningen zijn de afgelopen jaren veelvuldig in het nieuws gekomen. Twee jaar geleden liep de ontgroening bij twee Utrechtse studentenverenigingen, Veritas en Unitas, compleet uit de hand. Eerstejaarsstudenten verklaarden dat ze gedwongen werden bruistabletten op te eten waardoor ze gingen schuimbekken. Verder kregen ze poep in hun haren gesmeerd, moesten ze de schoenen van ouderejaars likken en werden ze dag en nacht afgebekt. Ook in Groningen ging het goed mis een aantal jaar geleden.

Voor de Utrechtse vereniging UMTC was dit reden helemaal te stoppen met ontgroeningen, evenals Biton, die de ongelijkwaardigheid van ontgroeningen hekelt. 45 verenigingen vallende onder de koepel LKvV, gaan vooralsnog niet die weg op. "Hoewel wij al lang niet meer spreken over ontgroening, maar over een kennismakingsperiode. Het centrale doel is niet rotzooi maken, zoals mensen denken, maar andere studenten leren kennen", aldus voorzitter S. Heyse. "Overal is medische begeleiding en wordt voorkomen dat aspirant-leden slaapgebrek krijgen."

Ontgroening
Steeds meer studentenverenigingen schaffen de ontgroening af


In het hele land beginnen dezer weken de introductieperiodes van universiteiten en hogescholen. In Utrecht gingen vandaag de UIT-dagen van start.
_
* De corpora is de benaming voor de studentenverenigingen die aangesloten zijn bij de algemene senaatsvergadering (ASV). Lid hier van zijn de verenigingen op deze pagina.