Roemrucht Stones concert Kurhaus herdacht

Het legendarische concert dat The Rolling Stones op 8 augustus 1964 in het Scheveningse Kurhaus gaven, wordt vandaag herdacht. Het optreden werd 40 jaar geleden al na vier nummers afgebroken omdat de jonge fans volledig uit hun dak gingen, op het podium klommen, en vernielingen begonnen aan te richten toen de politie ze daar hardhandig weer vanaf smeet.

De Stones zullen zelf niet aanwezig zijn vandaag. De coverband Flip The Switch zal de plaats van The Stones innemen en ook de band van Trea Dobbs, die toen in het voorprogramma stond, is present. Het voorprogramma kende indertijd ook al hilarische momenten. Een aantal acts kwam op de jongeren veel te sullig over, en werden weggefloten. André van Duin, toen nog een tiener die een bandparodie opvoerde, bleef wel overeind. Van Duin zal vandaag echter niet aanwezig zijn. Ook Jos Brink, die het concert presenteerde, ontbreekt.

De beelden van het ruw verstoorde concert van de Stones schokte in 1964 ouder Nederland. Voor het eerst was een rel van de beatjeugd zo expliciet in beeld gebracht. Met afgrijzen zag de oudere generatie toe hoe een peperdure kroonluchter bijna om zeep werd geholpen en bierflessen en stoelen door de statige balzaal heenvlogen. De politie handhaafde uiteindelijk met grof geweld de orde en brak het concert af.

Het concert in Scheveningen was het eerste optreden van de Stones op het vaste land van Europa. Mick Jagger is in interviews nog wel eens een paar keer op het bewuste concert teruggekomen: ''Zoals bij alle optredens in die tijd was er veel politie aanwezig. We begonnen met het nummer ’Carol’. Ik kreeg een defect aan mijn microfoon, waarna wij het volgende nummer zonder zang deden. Daarna ging het fout. De politie ging nogal tekeer tegen die jonge fans en toen wij van het podium werden gesleept, kreeg onze tourmanager een steen tegen zijn hoofd.''

Ook op Keith Richards maakte het Kurhaus-concert een grote indruk. ''Het was werkelijk een gekkenhuis. Vrouwen die hun ondergoed uittrokken en mannen die stonden te huilen. Wij hadden nog nooit zoiets meegemaakt. Ik zag zelfs beha’s aan die mooie kroonluchters blijven hangen.''

De herdenking in het Kurhaus is overigens niet openbaar. De 700 mensen die er vandaag bij aanwezig zijn, moesten vooraf aangeven een verhaal te hebben dat te maken heeft met het beruchte concert.

Het concert wordt vanmiddag op Radio 2 in de uitzending van het Steenen Tijdperk tussen 2 en 4 uur rechtstreeks uitgezonden.

-
Kort video-itempje met beelden van destijds. (RealPlayer nodig. Wel even door een tiental seconde reclame heenbijten)