Meer geld nodig voor bestrijding sprinkhanen

Icoon Buitenlands nieuws De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wil dat er meer geld beschikbaar komt voor de bestrijding van sprinkhanen in Afrika. Er is nu een groot tekort aan vliegtuigen, pesticiden en experts. Mede hierdoor woedt er momenteel een enorme sprinkhanenplaag, waarschijnlijk de grootste in vijftien jaar.

Deze week werd Nouackchott, de hoofdstad van Mauritanië, door een zwerm sprinkhanen helemaal kaal gevreten. "In een paar minuten werd de hele lucht bruin. Hele bomen bogen door vanwege het gewicht van de sprinkhanen", aldus een inwoner van de stad tegen de BBC. De insecten, die in 24 uur hun eigen gewicht aan voedsel kunnen verorberen, hebben zelfs het gras van het lokale voetbalveld opgevreten.

Het grootste probleem is echter niet het groen in de hoofdstad. Een groot deel van de landbouwgewassen is ook al vernietigd, en het einde is nog niet in zicht. Een kleine zwerm is in staat om in één dag het voedsel van 2500 mensen op te eten. "Het is extra zuur, omdat er juist nu voor het eerst in jaren weer genoeg regen was gevallen", aldus Karen Homer van de hulporganisatie World Vision. Volgens de FAO zijn de regens er waarschijnlijk ook de oorzaak van dat er een ongewoon hoog aantal sprinkhanen is.

De internationale gemeenschap heeft tot nu toe pas negentien miljoen dollar toegezegd voor hulp, terwijl er waarschijnlijk minstens tachtig miljoen dollar nodig is.