Marokkaanse keuringsarts hekelt Nederlanders

Het tv-programma NOVA zendt vanavond het eerste deel uit van de vijfdelige serie 'Retourtje Rif' die de komende weken in NOVA te zien zal zijn. Meteen vanavond al komt een Marokkaanse arts aan het woord die namens het Uitvoering Werknemersverzekeringen (UWV) in Marokko geremigreerde WAO-ers herkeurt. In Marokko zelf regent het klachten over de arts. Vooral oudere arbeidsongeschikten, die al tientallen jaren in hun thuisland WAO krijgen, raken door zijn beoordeling hun uitkering kwijt.

Omdat geremigreerde WAO-ers die hun uitkering verliezen ook geen recht hebben op een bijstandsuitkering, komen ze zonder geld te zitten. Ze mogen namelijk ook niet terugkeren naar Nederland en zijn aangewezen op de Marokkaanse arbeidsmarkt.

Er is kritiek op de handelswijze van het UWV, omdat doordat de arts voor hun werkzaam is, iedere vergelijking ontbreekt. ''Zo iemand doet niets anders dan keuringen voor een Nederlands orgaan, de schijn ontstaat dan dat hij zich zal voegen naar het UWV'', aldus een criticaster.

Het UWV zegt juist blij te zijn met de arts omdat hij gunstige resultaten boekt. Vorig jaar werd na herkeuringen door de arts bijna 30% van de uitkeringen verlaagd of stopgezet.

Joden
Overigens doet de arts een merkwaardige uitspraak in het tv-programma. Hij noemt Nederlanders geen heiligen maar joden.

''Nederlanders lachen de Marokkanen uit, ze hebben iedereen teruggestuurd naar Marokko. En ze doen net alsof wij de uitkeringen stopzetten voor de mensen. Ze maken misbruik van ons, dat de beslissingen worden genomen, dat de uitkeringen worden gestopt. Nederlanders beschouwen zich als heiligen, maar het zijn joden. Het doel van Nederland is dat ze de uitkeringen allemaal intrekken van de mensen omdat ze geen geld meer hebben."

-
Uitzending NOVA, Nederland 3 om 22:15. Herhaling 's nachts. Zie ook de site van NOVA.