Hawking: Zwarte gaten geven informatie vrij

Astrofysicus Stephen Hawking heeft in een interview met het BBC-programma 'Newsnight' verklaard dat het mogelijk is dat zwarte gaten niet alle materie die in hun buurt komt opslokken. Deze bewering komt als een verrassing, aangezien hiermee de meest geaccepteerde theorie over zwarte gaten onderuit wordt gehaald.

"Ik heb er de afgelopen dertig jaar over nagedacht en ik denk dat ik nu het antwoord gevonden heb", aldus de geleerde. "Een zwart gat verschijnt alleen om zich vorm te geven maar opent zich later en geeft dan informatie over wat er eerder inviel. Zo kunnen we zeker zijn over het verleden en de toekomst voorspellen." Hawking maakte niet bekend hoe de informatie aan het zwarte gat onttrokken kan worden.

De wereldberoemde natuurkundige zal zijn bevindingen op de 17de Conferentie over Algemene Relativiteit en Gravitatie presenteren, die op 21 juli in Dublin gehouden wordt. De bewering zou kunnen bijdragen aan de oplossing van de paradox omtrent de informatie die een zwart gat afgeeft, welke een cruciaal puzzelstuk is in de huidige natuurkunde.

Mocht Hawking gelijk hebben, dan verliest hij daarmee de weddenschap die hij samen met natuurkundige Kip Thorne tegen John Preskill aanging. Hawking en Thorne stelden dat informatie die door een zwart gat opgeslokt is voor altijd verborgen is en nooit meer teruggeroepen kan worden. Preskill wedde op het tegenovergestelde.