Paus mist God in Europese grondwet

Icoon Buitenlands nieuwsIn een toespraak op het Sint-Pietersplein heeft Paus Johannes Paulus aangegeven dat hij verbolgen is over het feit dat het christendom niet wordt genoemd in de EU-grondwet. Volgens de paus mag Europa zijn christelijke wortels nooit vergeten. Een officiële woordvoerder van de paus zei dat het Vaticaan teleurgesteld is over de oppositie van sommige landen tegen de verwijzing naar het christendom.

Vooral Frankrijk, voorvechter van de scheiding van kerk en staat, was samen met België en Finland fel tegen zo'n verwijzing in de constitutie. Binnen de Nederlandse regering waren de meningen verdeeld. Premier Balkenende was er een groot voorstander van, maar met name coalitiegenoot VVD verzette zich tegen de verwijzing. Polen, Italië en andere katholieke landen wilden de vermelding wel.

Hij bedankte zijn geboorteland voor de pogingen om Europa's christelijke erfgoed toch in de grondwet vermeld te krijgen. "Ik bedank Polen voor het verdedigen van de christelijke wortels van ons continent, waaruit de cultuur en vooruitgang van onze tijd zijn voortgekomen", zei de paus.

Subheader
Paus Johannes Paulus