Honden moesten gevangenen Abu Ghraib breken

Haspel33 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsDe Amerikaanse geheime dienst heeft in de Abu Ghraib gevangenis opdracht gegeven honden te gebruiken om Irakese gevangenen te intimideren. Dit blijkt uit verklaringen van hondentrainers aan militaire onderzoekers van het schandaal. De hoogste militaire inlichtingenofficier in de Abu Ghraib gevangenis heeft deze methode destijds goedgekeurd.

De verklaringen leveren concrete bewijzen dat de militaire inlichtingendienst achter de mishandelingen zit. Het gebruik van honden om gevangenen bang te maken wordt in het Verdrag van GenŤve als een schending van mensenrechten beschouwd.

Een van de gevangenen, Ballendia Sadawi Mohammed, verklaarde dat hij 's nachts van zijn bed werd gelicht en geboeid op de gang werd gezet. ''Ze stuurden de honden op me af. Ik was bang", aldus Mohammed tegen onderzoekers. ''De eerste hond beet me in mijn been en dat was pech. Die beet kostte me twaalf hechtingen. Ik heb veel bloed verloren.'' Sabrina D. Harman, lid van de 372ste Militaire Politie eenheid, geeft echter een andere uitleg van het incident. Zij zegt dat de gevangene wegrende en daarna gebeten werd. De hondenbegeleider liet de hond los omdat hij dacht dat de gevangene aan het vechten was met een collega.

Het voorval was echter geen incident. John Harold Ketzer, een ondervrager van de militaire inlichtingendienst, verklaart dat hij op 13 januari 2004 zag dat een hondenteam twee gevangenen in de hoek dreef. Een van de gevangenen gilde, zo vertelde hij de onderzoekers. ''Toen ik vroeg wat er aan de hand was in de cel, antwoordde een van de hondenbegeleiders dat ze hem alleen bang maakten en dat ze een wedstrijdje hielden om te kijken hoeveel gevangenen het in hun broek deden.''

De hondenteams waren onderdeel van de beveiliging van de gevangenis en voerden controles uit op explosieven en wapens. Volgens een verantwoordelijke generaal stonden de hondenteams onder gezag van de militaire geheime dienst, maar hadden ze geen speciale training gehad om ingezet te worden bij ondervragingen. De hondenbegeleiders zeggen zelf dat hun inzet van hogerhand werd goedgekeurd.

De documenten, door de Washington Post gepubliceerd, versterken het beeld van systematische mishandelingen. Er waren twee categorieŽn: seksuele vernederingen en mishandelingen en intimidatie door het gebruik van honden. Voor beide lijkt de militaire inlichtingendienst verantwoordelijk.


Subheader
Een gevangene wordt geїntimideerd door een hond