Jong Ajax moet in de ArenA spelen

Vinsane en Volder hadden ons via de nieuws-submit te melden:

AjaxJong Ajax moet zijn wedstrijden voortaan in de Amsterdam ArenA afwerken, concludeert het audit-team die de rellen na afloop van Jong Ajax – Jong Feyenoord heeft onderzocht. Het team, onder leiding van oud-staatssecretaris Margot Vliegenthart, kwam tot de conclusie dat sportpark De Toekomst niet geschikt is voor dergelijke duels.

Het audit-team werd vorig jaar augustus opgericht om incidenten van voetbalvandalisme en geweld in de eerste divisie en eredivisie te onderzoeken. Jeugdwedstrijden vallen daar normaal gesproken niet onder maar de werkgroep maakte op verzoek van minister Remkes van Binnenlandse zaken een uitzondering voor het veelbesproken duel Jong Ajax - Jong Feyenoord. Bij deze wedstrijd werden spelers van Feyenoord belaagd door aanhangers van Ajax.

Het audit-team concludeert dat er tijdens de wedstrijd al had moeten worden opgetreden tegen wangedrag van supporters. Nu werd het afsteken van vuurwerk, het bedreigen van journalisten, drankgebruik en het gooien met voorwerpen getolereerd. Volgens de werkgroep hadden Ajax en de politie toen al moeten ingrijpen. Het audit-team roept clubs en supportersverenigingen op gedragsnormen te formuleren en deze te handhaven.