VS acht marteling terroristen toelaatbaar

Uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Defensie blijkt dat de regering het toestaat om onconventionele ondervragingstechnieken toe te passen als de nationale veiligheid op het spel staat. Anders gezegd: het martelen van terroristen is onder bepaalde omstandigheden toegestaan. In een voorlopige versie van het rapport uit maart 2003 wordt door militaire en civiele juristen bepleit dat de Amerikaanse minister van Defensie het bevel kan geven om gevangenen onder grote druk te zetten. Ook marteling zou dan mogen.

Overheidsbeambten die worden aangeklaagd wegens marteling, kunnen in het rapport verscheidene manieren terugvinden om zich juridisch te verdedigen. Zo kunnen zij zich bijvoorbeeld beroepen op de bevelen van hun meerdere of op de noodzaak het land te verdedigen. Critici menen dat het uitgelekte rapport indruist tegen de belofte van de overheid zich te houden aan de VN-conventie die marteling verbiedt. De VS ratificeerden deze conventie in 1994.

Het rapport zou opgesteld zijn nadat terreurverdachten op Guantánamo Bay tijdens ondervragingen hardnekkig bleven zwijgen. De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld zou instructies hebben gegeven over welke ondervragingsmethoden daar toelaatbaar zijn en welke niet.

Zo mogen zonder toestemming van de minister gevangenen voor een beperkte tijdsduur voedsel, slaap en kleding worden ontzegd. Ook mogen ze regelmatig in alle lichaamsholten worden gefouilleerd. Verder is het vastketenen in een onnatuurlijke houding toegestaan.

Onbekend is voor welke ondervragingsmethoden toestemming van Rumsfeld nodig is, en welke de toestemming van de president zelf vereisen.