Beatrix en ministers strijden om rechten volkslied

angel007 en Guidoweb5 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Koningshuis nieuwsKoningin Beatrix en een aantal ministers strijden al jarenlang in het diepste geheim om de rechten op het volkslied. Zo verbiedt de koningin militaire kapellen op vliegveld Valkenburg het Wilhelmus te spelen als zij er niet bij is.

De ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken proberen al vijftien jaar de koningin op andere gedachten te brengen. Oud-minister Frank de Grave van Defensie zegt niet te willen reageren op gesprekken met Hare Majesteit de Koningin. "Maar ik heb haar hier wel vragen over gesteld. Nederland is wat dit betreft uniek in de wereld. Als ik ergens anders kwam, dan werd het Wilhelmus gespeeld, gevolgd door het volkslied van het ontvangende land", aldus De Grave.

Ook minister Henk Kamp van Defensie, trots op zijn nationaliteit én op het volkslied, wil zijn eigen Wilhelmus horen als hij de Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, ontvangt. Nu Nederland op 1 juli tijdelijk voorzitter van de Europese Unie wordt, staat de opmerkelijke regel ter discussie. Onder koningin Juliana werd overigens gewoon het Wilhelmus gespeeld als zij niet bij de ontvangst aanwezig was. Zes jaar nadat Beatrix het koningschap had aanvaard, werd hierin ineens verandering gebracht.

Koningin Beatrix 1
Koningin Beatrix