Elektriciteitscentrales kunnen efficiënter

Door een nieuw systeem kan de efficiëntie van elektriciteitscentrales worden verhoogd. Het systeem gebruikt de overgebleven warmte die via de schoorsteen naar buiten gaat. Dit kan tevens de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen die in de atmosfeer vrijgelaten wordt.

Met behulp van propaandamp kan een generator met een veel lagere temperatuur aangedreven worden dan met normale stoom. Momenteel wordt slechts 35 procent van de fossiele energie omgezet in elektriciteit, de rest van de warmte wordt weggooid in de atmosfeer. Deze restwarmte kan met het nieuwe systeem ook omgezet worden in elektriciteit. Hierdoor verhoogt de efficiëntie van een elektriciteitscentrale tot 60 procent.

De elektriciteit zal even duur blijven, maar het is beter voor het milieu. Doordat de rook eerder condenseert wordt een groot deel van de vervuiling niet de atmosfeer ingestoten maar kan dit opgevangen worden. Tevens zal door het hogere rendement minder fossiele brandstof verbrand hoeven te worden.

Wetenschappers hebben het ontwerp van de uitvinders ingenieur Daniel Stinger en ingenieur Farouk Mian onderzocht, en denken dat het zeer toepasbaar is. De maatschappijen BP en Texaco hebben New Scientist gezegd dat ze geïnteresseerd zijn de systemen in hun industriële centrales in te bouwen.


65% van de energie dat normaalgesproken wordt weggooid, wordt nu wel gebruikt