Kalief van Keulen aangehouden

De Duitse Kalief van Keulen, ofwel Metin Kaplan, heeft zich afgelopen nacht bij de politie van zijn woonplaats gemeld. Dat maakte een politiewoordvoerder in Keulen bekend. Eerder was er een klopjacht gaande op de radicale imam, nadat een arrestatiebevel was uitgevaardigd. Geruchten deden de ronde dat hij naar Nederland* was gevlucht. Uiteindelijk liep de klopjacht op niets uit.

Kaplan is leider van een organisatie die de regering van Turkije met geweld omver wil werpen in zijn streven naar heroprichting van het moslimwereldrijk, het zogeheten Kalifaat. Turkije verdenkt Kaplan ervan het meesterbrein te zijn achter een eind jaren 90 verijdelde terreuraanslag die een enorme omvang moest hebben.

Doelwit was het Atatürk Mausoleum in Ankara, op de dag dat duizenden mensen bij dit monument het 75-jarig jubileum zouden bijwonen van de seculiere staat. Kaplan en zijn aanhangers waren van plan een vliegtuig volgepakt met explosieven op de menigte te laten crashen, iets wat op tijd voorkomen kon worden. Een tiental kaplanisten uit Duitsland werd indertijd al opgepakt, maar Kaplan zelf ontsprong tot nog toe de dans.

De rechtbank in Münster verwierp het vonnis van twee lagere rechters. Rechtbanken in Keulen en Düsseldorf oordeelden eerder dat de radicale moslimleider niet mocht worden uitgeleverd omdat hij in Turkije de doodstraf kan krijgen. Kaplan zat eerder vier jaar celstraf uit in Duitsland wegen het aanzetten tot moord op een tegenstander. Na zijn vrijlating verzette hij zich tot gisteren met succes tegen zijn uitlevering.


Metin Kaplan, de 'Kalief van Keulen'.


_
* In Nederland bestaat nog altijd de Stichting Dienaar aan Islam, gelieerd aan de organisatie van de Kalief van Keulen, met de Turk Canatan uit Oss als bestuurder en de eveneens in Oss wonende Ahmet Us als penningmeester. De Nederlandse aanhangers van Kaplan (Kaplanisten) komen voor het wekelijkse vrijdaggebed onder meer bijeen in een moskee in Oss, waar een van Kaplans zaakwaarnemers, Halil Canatan, de scepter zwaait.

De stichting staat ingeschreven op een adres in Papendrecht, in een keurig kantoorgebouw bij een winkelcentrum. Op hetzelfde adres zetelt de Stichting Dienaar tot Liefdadigheid. Beide organisaties hebben dezelfde voorzitter: Metin Kaplan.