Nederlandse (113) oudste ter wereld

Sinds zaterdag is een Nederlander officieel 's werelds oudste inwoner. Het gaat om Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen. De vrouw hoopt op 29 juni 114 jaar te worden.

De inwoonster van Hoogeveen werd de oudste in leven zijnde inwoner van de wereld door de dood van de 114-jarige Ramona Trinidad Iglesias-Jordan uit Puertorico. Deze op 31 augustus 1889 geboren vrouw stond pas sinds april in de boeken als 's werelds oudste. Dit nadat het Guinness Book of World Records bewijzen daarvoor goedkeurde. De Puertoricaanse was net uit het ziekenhuis ontslagen en stierf aan een longontsteking.

Van Andel-Schipper maakt het ondanks haar extreem hoge leeftijd goed, zo verklaarde vandaag een medewerker van het verzorgingshuis waar ze woont. Volgens haar verzorgers heeft ze uitgekeken naar het moment waarop ze officieel de oudste persoon ter wereld zou worden.

Het is 40 jaar geleden dat de vorige Nederlander zich de oudste bewoner van de aarde mocht noemen. Sinds 1988 is er trouwens niet meer zo'n ''jeugdige'' oudste inwoner van de wereld geweest.

Er leven op aarde wel mensen die ouder zijn (of zeggen ouder te zijn) dan 113 jaar, maar die kunnen geen officiele geboorteaktes overleggen.