Nieuwe feiten over mishandelingen gevangenen Irak bekend

Uit de getuigenverklaringen van een geheime hoorzitting van een militair tribunaal zijn nieuwe feiten aan het licht gekomen omtrent de mishandelingen in de Abu Graibh-gevangenis in Bagdad. De Los Angeles Times wist de hand op de verklaringen te leggen. Daaruit blijkt dat de dode Irakees is gestorven tijdens zijn verhoringen.

Bij de dode stamoudste, die overal ter wereld het nieuws haalde, doordat zijn lichaam in ijs was verpakt, was al bij binnenkomst een lege zandzak om het hoofd gebonden. Van hogerhand werden de bewakers orders opgedragen om hem direct naar een doucheruimte te brengen voor intensief verhoor. Een uur later zakte hij ineen en stierf. Bij het verwijderen van de lege zandzak van zijn hoofd bleek de man ernstige hoofdwonden te hebben, die niet waren behandeld.


De stamoudste, ingepakt in ijs, stierf tijdens zijn verhoor


De bewakers, die de gevangene naar de doucheruimte brachten, zeiden niet te weten dat de man ernstig gewond was. Volgens hen luidde het bevel de zak om het hoofd te laten zitten en hem zo snel mogelijk naar de aangewezen plaats te brengen.

Al langere tijd doen er geruchten de ronde dat er in de gevangenissen sprake zou zijn van het moorden en verkrachten van Iraakse gevangenen. Het hele schandaal heeft de Amerikaanse regering in ernstige verlegenheid gebracht.

Meer schokkende foto's in omloop
Onlangs werd bekend dat er nog veel schokkendere foto's van mishandelingen in omloop zijn. Op de nieuwe beelden waren onder meer Amerikaanse soldaten te zien die, ogenschijnlijk met wederzijds goedvinden, seksuele handelingen verrichten met gevangenen. Ook zijn er afbeeldingen van Iraakse vrouwen die op commando hun borsten laten zien. Het gaat om in totaal 1.800 foto's.

Senator Ron Wyden zei na het zien van het materiaal: "Ik had verwacht dat deze beelden slecht zouden zijn voor je maag, maar ze waren veel erger dan het ergste waar ik me op had voorbereid. Neem het ergste gepubliceerde geval en vermenigvuldig dat maar een paar keer."

Eerste militair voor de krijgsraad
Morgen zal de eerste soldaat voor de krijgsraad moeten verschijnen. Het gaat om de 21-jarige Lynndie England, die al een tijd vastzit in de VS. England heeft volgens de aanklacht samengewerkt met collega-soldaat Charles Graner, van wie zij vier maanden zwanger is. Graner staat op één van de foto's lachend bij een stapel naakte gevangenen. Hij zal waarschijnlijk ook voor de krijgsraad moeten verschijnen.


Lynndie en Charles bij naakte gevangenen