AEL ook niet welkom in congrescentrum

Algemeen-nieuwsDe Nederlandse afdeling van de Arabisch Europese Liga (AEL) is nog steeds op zoek naar een plek waar de fundamentalistische Pakistaanse moslimleider Qazi Hussain Ahmed op 21 mei een lezing kan geven. Nadat de Haagse Hogeschool eerder de lezing verbood, dacht de AEL een plek gevonden te hebben in het Nederlands Congres Centrum (NCC) in Den Haag.

Vandaag echter liet het NCC weten dat de AEL niet welkom is. Een woordvoerster gaf aan dat de reservering is opgezegd omdat de AEL niet had verteld wat het doel en de aard van de bijeenkomst zou zijn.

De AEL stelt dat Qazi Hussain Ahmed, leider van de Jamaat-e-Islami partij en voorstander van de sharia, een lezing zal houden waarin hij de visie van zijn partij uiteen zal zetten met betrekking tot de Islamitische gemeenschap in de wereld en democratie. Onderwerp van de avond zal zijn: Toekomst van de Ummah.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) protesteerde vorige week tegen de mogelijke komst van de Pakistaanse moslimleider aan ons land. Het CIDI heeft de ministers Remkes van Binnenlandse Zaken en Donner van Justitie gevraagd om de Pakistaan de toegang tot Nederland te weigeren. Hij vormt volgens CIDI-directeur Ronny Naftaniel een risico voor de staatsveiligheid wegens zijn opruiende teksten tegen niet-moslims.

De lezing die Hussain Ahmed in Nederland moet geven is niet alleen een initiatief van de AEL, maar ook van Al Beit Al Arabi, het Arabisch Sociaal en Cultureel Centrum in Den Haag van de uit Syrië afkomstige Palestijn Ali Hassan Abbassi.

Qazi Hussain Ahmed
De Telegraaf meldde afgelopen weekend dat de Jamaat-e-Islami partij van Hussain Ahmed beschikt over een militaire vleugel die bloedige aanslagen pleegt in Kasjmir – één van de islamitische strijdgebieden. Een woordvoerder van Jamaat heeft Osama bin Laden en andere kopstukken van Al-Qaeda ''islamitische helden'' genoemd. Qazi ontving in het verleden financiële steun van Bin Laden, melden diens volgelingen in een Arabisch boek. De moslimleider dreigde eerder met wraakacties tegen de Verenigde Staten als Bin Laden wordt uitgeschakeld.

De partij van Qazi Hussain Ahmed ontkent dat Al-Qaeda een terreurorganisatie is en beweert dat de aanslagen van 11 september 2001 het werk waren van ''joden in Amerika''. Verschillende partijleden blijken in Pakistan onderdak te hebben geboden aan hooggeplaatste Al-Qaeda-terroristen, zoals de vorig jaar gearresteerde architect van de aanslagen in de VS, Khalid Sheik Mohammed.

Qazi Hussain Ahmed staat de harde islamitische lijn voor. Zo heeft hij zich uitgesproken voor de uitvoering van de Iraanse doodstraf tegen de Britse schrijver Salman Rushdie. Zijn partij steunt zelfmoordaanslagen tegen buitenlandse troepen in Irak en heeft contacten met de Palestijnse terreurbeweging Hamas. De Pakistaan weigert het bestaansrecht van Israël te aanvaarden en noemt erkenning van de joodse staat pervers. Een bekend thema van Qazi is de bedreiging van de islam door de VS en zijn bondgenoten. In eerdere toespraken riep hij op tot gewapende jihad en noemde hij democratische waarden ''vergif'' voor moslims. Ook sprak hij zich uit voor het verwerven van kernwapens ten behoeve van de islamitische strijd.

België
Ook in België is er ophef over de komst van de Pakistaanse moslimleider. De partij van Dyab Abou Jahjah heeft hem daar voor lezingen uitgenodigd in Antwerpen, maar ook daar is geen toestemming voor verleend. Volgens de AEL is Qazi Hussein Ahmed een belangrijke en respectabel leider die wereldwijde erkenning geniet en wereldwijd wordt uitgenodigd. De AEL stelt dat hij zelfs door de Amerikanen na 9/11 beschouwd wordt als een gerespecteerd gesprekspartner in de dialoog over de islam, het westen en de democratie.

Op de site van de AEL-België valt te lezen dat de AEL de tegenwerking bij onze zuiderburen wijdt aan het feit dat ''democratisch islamitische politieke partijen in onze Belgische samenleving geweerd worden door middel van klinkklare op onzin gestoelde stereotypen en karikaturen, die vandaag de dag gevaarlijker zijn dan de beschuldigingen zelf''.


Jahjah ontmoette Hussain Ahmad al eens

AEL-België stelt zich ernstige vragen over de koers die Vlaanderen uit wil met de samenleving. ''Erkennen we het bestaan van een Belgische moslimgemeenschap als bewuste gemeenschap in staat zich democratisch te organiseren ten voordele van het sterken van zichzelf, óf erkennen we dit als samenleving niet en drukken we elk islamitisch bewustzijn de kop in met criminalisering, racisme en zionistisch lobbywerk?''

De AEL meent dat België zich steeds maar weer lijkt te bevestigen als ''bananenland waar hysterie en islamofobie het beleid bepalen. Niet bewust van het fatalisme dat ons land bestuurt, worden eens te meer de verschillende Vlaamse gemeenschappen tegen elkaar opgezet''. Qazi Hussein Ahmed zal volgens de AEL hoe dan ook ontvangen worden en ''België zal moeten leren leven met een moslimgemeenschap die opkomt voor haar rechten als burgers''.