Gids voor Islam roept op tot doden afvalligen

De omstreden Amsterdamse El Tawheed moskee is wederom in opspraak geraakt. Nu door lectuur waarin onder meer wordt opgeroepen tot de jihad tegen 'ongelovigen' en het doden van homoseksuelen. De moskee, die geregeld in opspraak raakt, haalde onlangs nog het nieuws doordat ze een boek in de collectie heeft die vrouwenbesnijdenis promoot.

Journalisten van dagblad Trouw kochten bij de moskee een modern standaardwerk - dat uit drie delen bestaat - en dat in deel 3 oproept op tot de gewapende heilige oorlog tegen ongelovigen, tot het slaan van vrouwen en executie van homoseksuelen en van moslims die de geloofswaarheden niet letterlijk nemen. Het boekwerkje is in eerste instantie gericht op burgers van moslimstaten. Zij moeten zich ''bekwamen in de vechtkunst, niet slechts defensief, doch ook offensief, opdat het Woord van Allah het hoogste is en om rechtvaardigheid en zachtmoedigheid op aarde te verpreiden. Want 'de Islam is altijd superieur.''

De boekenserie heeft de titel 'De weg van de moslim' en wordt uitgegeven door Project Dien uit Leiden. Trouw schrijft dat in deel drie te lezen staat: ''Kerkbouw is verboden. Bouw liever fabrieken voor het produceren van 'alle soorten wapens die er in de wereld gebruikt worden'. En probeer de nieuwste snufjes uit. Bevindt de moslim zich onder ongelovig bestuur (zoals in seculiere staten), dan is het de plicht van iedere groep moslims die voor de zaak van Allah wil strijden of onder invloed van een ongelovige vandaan wil komen zich daartegen te verzetten.'' Dit boekje zou met name onder Marokkanen gretig aftrek vinden. Het wordt in Amsterdam West dan ook op meerdere plaatsen verkocht.

Merkwaardig genoeg wordt de serie 'De weg van de moslim' door de Samen-op-wegkerken aangeraden om te kopen ter kennismaking met de islam. Er worden nu stappen ondernomen om het van de literatuurlijst af te voeren.

De El Tawheed moskee in Amsterdam-West, die de boekjes in de collectie heeft, is een orthodoxe moskee die tegen elke vorm van religieuze vernieuwing is, en zich tot doel stelt een islamitische staat te vestigen. Deze maand kreeg de moskee nog een veeg uit de pan van de Amsterdamse wethouder Aboutaleb, maar daar reageerde het moskee-bestuur verontwaardigd op.

Een woordvoerder van El Tawheed moskee ontkent dat de moskee oproept tot de jihad of homohaat. Het zou gaan om oude boeken.

Volgens vertaalster Jeanette Ploeger is 'De weg van de islam' een standaardwerk. Die kwalificatie gebruikt ook de Nederlandse bestelsite islam-boeken.nl. Het boek is, schrijft Ploeger, een 'gids voor de moslim', met voorschriften waaraan men zich heeft te houden. Opvallend is dat Ploeger voor Project Dien ook islamitisch lesmateriaal voor de basisschool (groep 5-8) heeft ontwikkeld.


Deel 3 van de serie


Discussie kan verder in het actuelere bericht.