André Kuipers klaar voor ruimtereis

Icoon KuipersDe Nederlandse astronaut André Kuipers is er helemaal klaar voor. Maandagochtend om 5:19 uur Nederlandse tijd zal hij met de Sojoez FG lanceerraket vertrekken naar het internationale ruimtestation ISS. Na Wubbo Ockels in 1985 is Kuipers de tweede Nederlander die de ruimte betreedt.

Vanochtend is in alle vroegte de Sojoezraket van de assemblagehal naar het lanceerplatform in Bajkonoer in Kazachstan getrokken. Daar wordt de raket verder klaargemaakt voor de lancering. Boordingenieur Kuipers reist samen met twee mede-astronauten, commandant Gannadi Padalka uit Rusland en boordingenieur Michael Fincke uit de VS. De Rus en de Amerikaan zullen de huidige twee bemanningsleden van het ISS, de Rus Kaleri en de Amerikaan Foale, aflossen. Deze vliegen 11 dagen later met Kuipers terug naar de aarde. De terugkomst is gepland op 30 april om 02.00 uur Nederlandse tijd.

De ruimtereis betekent het uitkomen van een lang gekoesterde jongensdroom. Jarenlang heeft Kuipers zich voorbereid op een eventuele missie. De laatste maanden heeft hij intensief getraind in Sterrenstad bij Moskou, het grootschalige trainingscomplex voor de bemande ruimtevaart. De Nederlander zal tijdens zijn verblijf in het ISS onder de missienaam DELTA liefst 21 experimenten uitvoeren op het gebied van fysiologie, biologie, microbiologie, natuurkunde, technologie, aardobservatie en educatie. DELTA staat voor 'Dutch Expedition for Life science, Technology and Atmospheric research'.

De astronaut mag maar weinig persoonlijke spullen meenemen. "Er mag maar anderhalve kilo mee en er zijn allerlei restricties. Ik heb de neiging om altijd veel te veel mee te slepen. Nu ben ik echt gelimiteerd. Foto’s, persoonlijke sieraden en memento’s, speelgoed en mijn muziek zitten er zeker in," vertelde Kuipers aan de Nederlandse media.

Astronaut André Kuipers
Nederlander André Kuipers vertrekt maandagochtend voor een ruimtereis