A'dam wil aanpak racistische spreekkoren

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen gaat samen met politie en justitie overleggen hoe de spreekkoren tijdens voetbalwedstrijden kunnen worden aangepakt. Cohen werd daar over aangesproken in de gemeenteraad door CDA, PvdA en Leefbaar Amsterdam. Deze partijen vinden dat er hard moet worden opgetreden tegen het scanderen van racistische leuzen in Amsterdam bij wedstrijden van Ajax.

Tijdens het treffen tussen Ajax en ADO Den Haag op 1 februari in de Amsterdamse Arena was het weer eens raak, en schreeuwden enkele honderden ADO-fans gedurende de hele wedstrijd leuzen als ,,Heil Hitler'' en ,,Hamas, Hamas, alle joden aan het gas''. Ook maakten ze sisgeluiden (nabootsen van ontsnappend gas) en gooiden ze bekertjes gloeiend hete koffie, vuurwerk en urine naar supporters van Ajax.

De politie hield indertijd niemand aan. De M.E betrad wel het ADO-vak maar trok zich na een korte actie terug om escalatie te voorkomen. Gemeente, politie en justitie gaan nu kijken naar mogelijkheid om in de toekomst direct in te grijpen.